• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par nosodījuma rezolūciju Tibetas notikumu sakarā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2008., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173963

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par mazās un vidējās uzņēmējdarbības politiku

Vēl šajā numurā

16.04.2008., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par nosodījuma rezolūciju Tibetas notikumu sakarā

 

Eiropas Parlaments 10.aprīlī pieņēma rezolūciju par notikumiem Tibetā, nosodot Ķīnas drošības spēku brutālās represijas pret tibetiešu demonstrantiem, prasot ANO pārraudzībā veikt neatkarīgu izmeklēšanu un aicinot panākt vienotu ES nostāju par piedalīšanos Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā. Rezolūcija pieņemta ar 580 balsīm par, 24 pret un 45 deputātiem atturoties.

Deputāti stingri nosoda Ķīnas drošības spēku veiktās brutālās represijas pret tibetiešu demonstrantiem un visus vardarbības gadījumus Lhasas ielās un Tibetā, lai kurš arī būtu šīs vardarbības izraisītājs. Parlaments prasa veikt “atklātu un neatkarīgu izmeklēšanu” ANO pārraudzībā un “nekavējoties atbrīvot visus tos, kuri mierīgi protestēja, īstenojot savas likumīgās tiesības uz vārda brīvību”.

Deputāti aicina pašreizējo ES prezidentvalsti Slovēniju censties panākt vienotu ES nostāju attiecībā uz valstu un valdību vadītāju un ES Augstā pārstāvja klātbūtni Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, pieļaujot iespēju nepiedalīties, ja netiks atsākts dialogs. Deputāti arī aicina ES Padomi iecelt īpašu sūtni par Tibetas jautājumiem, lai veicinātu dialogu un stingri uzraudzītu sarunas.

Deputāti pauž kritiku par biežo diskriminējošo izturēšanos pret han grupai nepiederošām ķīniešu mazākumtautībām un aicina Ķīnu pildīt visas saistības cilvēktiesību, mazākumtiesību un tiesiskuma jomā. Deputāti atgādina: Ķīnas apņemšanās šīs saistības pildīt bija par pamatu Starptautiskās olimpiskās komitejas lēmumam par Olimpisko spēļu organizēšanu šajā valstī.

Deputāti mudina Ķīnu “ļaunprātīgi neizmantot 2008.gada Olimpiskās spēles, apcietinot disidentus, žurnālistus un cilvēktiesību aktīvistus, lai nepieļautu demonstrācijas un ziņojumus, ko varas iestādes uzskata par apkaunojošām”.

Ķīnas varas iestādes arī aicinātas “atvērt Tibetu ārvalstu plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem un diplomātiem, jo īpaši Eiropas Savienības valstu pārstāvjiem”, pārtraukt ārvalstu ziņu cenzūru un informatīvo tīmekļa vietņu bloķēšanu, kā arī “atbrīvot visus žurnālistus, interneta resursu lietotājus un kiberdisidentus, kuri Ķīnā atrodas ieslodzījumā par to, ka īstenojuši savas tiesības uz informāciju”.

Rezolūcijā atzinīgi vērtēts, ka Dalailama “aicinājis tibetiešus protestēt, nelietojot vardarbību, un noraidījis aicinājumus par Tibetas neatkarību, bet tā vietā kā vidusceļu piedāvājis patiesu kulturālu un politisku autonomiju un reliģisko brīvību”. Dokumentā apstiprināta Eiropas Parlamenta pārliecība par Ķīnas teritoriālo integritāti. Vienlaikus deputāti nožēlo, ka “Ķīnas iestāžu un Dalailamas sešas sarunu kārtas nav sniegušas rezultātus”, un “aicina bez nosacījumiem uzsākt konstruktīvu dialogu, lai panāktu vispusīgu politisku vienošanos”.

Rezolūcija ir balstīta uz 26.martā notikušajām debatēm Parlamentā, kurās EP priekšsēdētājs Hanss Gerts Pēterings aicināja katram politiķim uzdot sev jautājumu, vai apmeklēt Olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, ja Ķīnas valdība nemeklēs kompromisu.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!