• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Savienības ministru padome: Par nelegālās un nereģistrētās zvejas izskaušanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2008., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173897

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības satura un eksaminācijas centrs: Par centralizēto eksāmenu pieteikumu rezultātiem

Vēl šajā numurā

15.04.2008., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Savienības ministru padome: Par nelegālās un nereģistrētās zvejas izskaušanu

 

ROZE.JPG (16202 bytes)
Latvijas zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (attēlā pa labi) un Luksemburgas lauksaimniecības ministrs Fernands Bodens, piedaloties ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā 14.aprīlī
Foto: EPA/A.F.I.

14.aprīlī zemkopības ministrs Mārtiņs Roze Luksemburgā piedalījās Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē, kuras gaitā tika diskutēts par vairākiem zivsaimniecībai nozīmīgiem jautājumiem, tai skaitā arī par nelegālās, nereģistrētās un neregulētās zvejas izskaušanu.

Lai pēc iespējas labāk nodrošinātu cīņu pret nelegālo, nereģistrēto un neregulēto (NNN) zveju, Eiropas Komisija (EK) ir sagatavojusi atsevišķu jaunas regulas priekšlikumu. Tajā paredzēta cīņa ar nezināmas izcelsmes zvejas produktiem, par kuriem varētu būt aizdomas, ka tie iegūti NNN zvejā, kā arī noteikts, ka Eiropas tirgū var nonākt tikai tie zvejas produkti, par kuriem saņemts attiecīgā zvejas kuģa karoga valsts vai eksportētājvalsts oficiāls sertifikāts, ka tie iegūti legālā veidā. Jaunajā regulā arī iekļauta iespēja izveidot Eiropas “melno sarakstu”, kurā tiktu ietverti NNN zvejas kuģi un tās valstis, kuras izliekas nemanām šīs darbības. Tāpat izvirzīts priekšlikums palielināt pret NNN zveju vērstās sankcijas ES ūdeņos un pret ES kuģu operatoriem, kas iesaistās šādā zvejā, kā arī ierobežot trešo valstu NNN zvejas kuģu piekļuvi ES ostām.

Zemkopības ministrs, uzstājoties debatēs par jauno regulas projektu, norādīja, ka Latvija atbalsta šādas regulas nepieciešamību un pēc iespējas steidzamāku pieņemšanu, jo tas veicinātu zvejas aktivitāšu atbilstību zvejas resursu saglabāšanas un ilgtspējīgas izmantošanas principiem. Tāpat Latvijai ir būtiski, lai regulā paredzētie pasākumi, kuri jāveic NNN zvejas apkarošanai, neprasītu pārāk lielus, iepriekš neparedzētus finanšu līdzekļus zvejniekiem un nepamatoti nepalielinātu valsts institūciju administratīvo slogu. Latvija arī uzskata, ka jaunie pasākumi nedrīkst radīt papildu šķēršļus un problēmas tirdzniecībā ar legāli iegūtiem zvejas produktiem, tāpēc noteikumiem jābūt maksimāli vienkāršiem un caurskatāmiem.

Pārējie padomes sanāksmē izskatāmie jautājumi bija saistīti ar mencu nozvejas kvotām – atskaitījumiem no mencu nozvejas kvotas Polijai Baltijas jūrā un pasākumu noteikšanu, kas nodrošinātu mencu krājumu saglabāšanu un ilgtspējīgu izmantošanu atsevišķos ES ūdeņos. Šajos ūdeņos (Ziemeļjūrā, Skagerakā, Kategatā, Skotijas rietumdaļas ūdeņos, Lamanša austrumdaļā, kā arī Īrijas jūrā) Latvijas zvejnieki nezvejo, tālab šī regula neskars Latvijas zivsaimniecības sektoru. Savukārt attiecībā uz atskaitījumiem par Polijai piešķirtajām mencu kvotām, kuras tā ir pārzvejojusi Baltijas jūrā, Latvija atbalsta Padomes priekšlikumu izveidot rīcības plānu pārzvejas gadījumu turpmākai novēršanai, kā arī sistēmas izveidošanu par pārzvejoto mencu apjomu kompensēšanu. Latvija uzskata, ka tādējādi tiks veicināta kopējās zivsaimniecības politikas principu ievērošana attiecībā uz atbildīgu zveju un noteikumu prasībām atbilstošu zvejas kontroli.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!