• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.2008., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173659

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gruzijas vēstnieka vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

10.04.2008., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

 

8.aprīlī Saeimas Juridiskā komisija pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz bargākus sodus par sīko huligānismu un alkohola lietošanu sabiedriskās vietās, kā arī paplašina pašvaldības policijas pilnvaras.

Grozījumi palīdzēs efektīvāk cīnīties ar huligāniem, kas savas dabiskās vajadzības izvēlas kārtot pie Brīvības pieminekļa un citās sabiedriski nozīmīgās vietās, norādīja komisijas deputāti.

Pēc Rīgas Pašvaldības policijas informācijas, atsevišķiem ārvalstu tūristiem pašreizējie sodi šķiet niecīgi, un ir bijuši gadījumi, kad viņi vērsušies pie policistiem un piedāvājuši samaksāt sodu jau pirms pārkāpuma veikšanas.

Deputāti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz naudas sodu par lamāšanos ar necenzētiem vārdiem, apvainojošu uzmākšanos un citām darbībām, kas traucē sabiedrisko mieru un kārtību, noteikt robežās no 50 līdz 250 latiem. Līdz šim sods bija no 25 līdz 50 latiem. Par sīko huligānismu var piemērot arī administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm.

Tāpat komisija atbalstīja iespēju noteikt lielāku sodu par apreibinošu vielu lietošanu neatļautās vietās un atrašanos reibuma stāvoklī. Jaunā kodeksa redakcija par to paredz izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 100 latiem. Patlaban soda maksimālais apmērs ir 50 lati. Ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā, jaunā redakcija paredz piemērot naudas sodu no 25 līdz 250 latiem vai administratīvo arestu no trim līdz piecām diennaktīm.

Pēc Rīgas Pašvaldības policijas informācijas, līdzšinējie soda apmēri neattur daudzus iedzīvotājus no alkohola lietošana neatļautās vietās un vidēji piektā daļa no apmēram 12 000 protokolu tiek sastādīta tieši par šo pārkāpumu.

Tāpat Juridiskās komisijas atbalstītie grozījumi paredz, ka sabiedriskās kārtības pārkāpējus turpmāk varēs sodīt arī par nepakļaušanos pašvaldības policijas darbiniekiem. Līdz šim likumdošanas neprecizitātes pieļāvušas situāciju, kad pārkāpēji pašvaldības policijas darbiniekiem var pat pūst acīs asaru gāzi un spert, paši paliekot nesodīti, atzina Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvis Andrejs Aranovs.

Tāpat, lai mazinātu birokrātiju un nodrošinātu raitāku lietu izskatīšanu, deputāti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka pašvaldības policija pārkāpuma izdarīšanas vietā varēs uzlikt naudas sodu līdz 20 latiem. Līdz šim, izsniedzot noteikta parauga kvīti, policija uz vietas varēja iekasēt sodu līdz 10 latiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!