• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 26. marta lēmums Nr. 34 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.674/08/06/4 Par Tartu Kaubamaja AS un SIA "Suurtuki" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2008., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173617

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.35

Par tirgus dalībnieku vienošanos
Lieta Nr.3177/07/06/46 Par SIA "Philip Morris Latvia" un SIA "Greis" noslēgto līgumu

Vēl šajā numurā

09.04.2008., Nr. 55

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 34

Pieņemts: 26.03.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.34

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 26.martā (prot. Nr.13, 6.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.674/08/06/4

Par Tartu Kaubamaja AS un SIA “Suurtuki” apvienošanos

Konkurences padome 06.03.2008. saņēma ziņojumu par Tartu Kaubamaja AS un SIA “Suurtuki” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums).

Ziņojumā sniegtā informācija atbilda Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumos Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām, līdz ar to 12.03.2008. Konkurences padomes Birojs Tartu Kaubamaja AS pilnvarotajam pārstāvim nosūtīja vēstuli Nr.670, kurā informēja, ka par pilnīga Ziņojuma datumu, kad Ziņojums iesniegts Konkurences padomē, ir uzskatāms 06.03.2008.

Tartu Kaubamaja AS ir Igaunijas komercsabiedrība, reģistrācijas Nr.10086340, juridiskā adrese – Igaunija, Riia 1, Tartu, 51013.

SIA “Suurtuki” ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.40003558887, juridiskā adrese – Tomsona iela 30–86, Rīga, LV–1013.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Tartu Kaubamaja AS līdz šim saimniecisko darbību Igaunijas Republikas teritorijā, kura saistīta ar tirdzniecību, nav veikusi. Šobrīd Tartu Kaubamaja AS sniedz drošības (apsardzes) pakalpojumus NG Investeeringud grupā ietilpstošām sabiedrībām. Tartu Kaubamaja AS plāno veikt komercdarbību tirdzniecības jomā Igaunijas Republikas teritorijā, atverot veikalus, kuri veiks ādas izstrādājumu, apavu izstrādājumu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību.

Latvijas Republikas teritorijā Tartu Kaubamaja AS saimniecisko darbību neveic.

Tartu Kaubamaja AS mātes sabiedrība ir Tallinna Kaubamaja AS, kurai pieder 100% Tartu Kaubamaja AS daļu. Tallinna Kaubamaja AS nodarbojas ar tekstiliz­strā­dājumu, ādas izstrādājumu, apavu un apģērbu tirdzniecību Igaunijas Republikas teritorijā.

2. SIA “Suurtuki” galvenie darbības virzieni ir apavu un ādas izstrādājumu vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība Latvijas Republikas teritorijā.

3. (*)

Ņemot vērā iepriekš minēto, plānotais darījums starp Tartu Kaubamaja AS un SIA “Suurtuki” ir uzskatāms par tirgus dalībnieku apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

Konkrētie tirgi lietā

4. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma – piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto un Konkurences padomes lietā papildus iegūto informāciju Tartu Kaubamaja AS līdz šim saimniecisko darbību Igaunijas Republikas teritorijā, kura saistīta ar tirdzniecību, nav veikusi. Šobrīd Tartu Kaubamaja AS sniedz drošības (apsardzes) pakalpojumus NG Investeeringud grupā ietilpstošām sabiedrībām.

Tartu Kaubamaja AS plāno veikt komercdarbību tirdzniecības jomā Igaunijas Republikas teritorijā, atverot veikalus, kuri veiks ādas izstrādājumu, apavu izstrādājumu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību, kā arī Tartu Kaubamaja AS nākotnē varētu pārņemt NG Investeeringud grupā ietilpstošajām sabiedrībām piederošo universālveikalu Tallinā un Tartu apsaimniekošanu.

SIA “Suurtuki” veic apavu un ādas izstrādājumu vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību Rīgas pilsētas teritorijā.

Savukārt Tartu Kaubamaja AS mātes sabiedrība Tallinna Kaubamaja AS nodarbojas ar ādas izstrādājumu un apavu tirdzniecību Igaunijas Republikas teritorijā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktā noteikto konkrētais ģeogrāfiskais tirgus – ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Konkurences padome, izvērtējot informāciju lietā, ņem vērā ziņas par Tartu Kaubamaja AS plānoto un SIA “Suurtuki” esošo tirdzniecības plūsmu, kas notiks divās atšķirīgās ģeogrāfiskās teritorijās.

Lai gan Tartu Kaubamaja AS un SIA “Suurtuki” nākotnē veiks līdzīgu komercdarbību ar ādas un apavu izstrādājumu realizāciju, bet, ņemot vērā to, ka tiešie apvienošanās dalībnieki plāno veikt komercdarbību atšķirīgās ģeogrāfiskās teritorijās, un līdz ar to minēto komercsabiedrību darbības veidi ģeogrāfiski nepārklājas, tad Konkurences padome uzskata, ka konkrētā apvienošanās lietā netiek skarts ietekmētais tirgus, kā arī netiks ietekmēta konkurence Latvijas Republikas teritorijā.

5. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to Ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums ar vēl neapstiprinātiem revidentu pārskatiem 2007.gadā, kas aprēķināts, ņemot vērā Noteikumu 13.punktu, bija LVL (*), to veidoja Tartu Kaubamaja AS saistīto uzņēmumu apgrozījums LVL (*) un SIA “Suurtuki” apgrozījums LVL (*).

Līdz ar to minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteiktais apgrozījuma kritērijs Ziņojuma iesniegšanai Konkurences padomē.

Apvienošanās izvērtēšana

6. Ievērojot to, ka Tartu Kaubamaja AS un SIA “Suurtuki” šobrīd nav uzskatāmas par konkurentiem, jo veic komercdarbību atšķirīgos konkrētajos tirgos, kā arī, lai gan nākotnē tiešie apvienošanās dalībnieki veiks līdzīgu komercdarbību ar ādas un apavu izstrādājumu realizāciju, taču to tiek plānots veikt atšķirīgās ģeogrāfiskās teritorijās un apvienošanās rezultātā nemainīsies tirgus dalībnieku skaits, tad Konkurences padome uzskata, ka minētās apvienošanās sakarā nevar tikt būtiski samazināta vai ietekmēta konkurence.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās mērķis ir Igaunijā reģistrētās sabiedrības Tallinna Kaubamaja AS, kurai pieder 100% Tartu Kaubamaja AS daļu, darbības paplašināšana, it īpaši attiecībā uz ģeogrāfisko tirgu paplašināšanu. Tartu Kaubamaja AS neplāno veikt būtiskas izmaiņas SIA “Suurtuki” darbībā, tā arī turpmāk nodarbosies ar ādas un apa­vu izstrādājumu vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību Latvijas Republikas teritorijā.

Izvērtējot Ziņojumā un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence ādas un apavu izstrādājumu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības tirgos Latvijas Republikas teritorijā.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut Tartu Kaubamaja AS un SIA “Suurtuki” apvienošanos, kas paredzēta, Tartu Kaubamaja AS iegūstot izšķirošu ietekmi pār SIA “Suurtuki”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. T.Jefremova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!