• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2008., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Igaunijas ministra vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

08.04.2008., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

2.aprīlī Saeimas Juridiskā komisija noraidīja Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kurus komisija bija lūgusi izstrādāt, lai cīnītos ar autovadītāju braukšanu dzērumā.

Komisija uzskata, ka nav pieļaujama situācija, kad lēmumu par administratīvā aresta piemērošanu iespējams pārsūdzēt vairākkārt, tāpēc neatbalstīja piedāvāto lēmuma pārsūdzēšanu kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā. Šī pārsūdzības iespēja personām, kas braukušas dzērumā, rada iespēju novilcināt lietas izskatīšanu un soda saņemšanu vai pat izvairīties no soda.

Komisija, atbalstot tiesībsarga iebildumus pret administratīvā aresta nekavējošu izpildi, kas ir pretrunā ar Satversmē noteiktajām personas tiesībām uz taisnīgu tiesu, norāda, ka galīgais lēmums par administratīvā aresta piemērošanu ir jāpieņem saprātīgā termiņā.

Pēc Tieslietu ministrijas pārstāvju uzklausīšanas deputāti secināja, ka izstrādātie grozījumi APK nerisinās problēmu, kas saistīta ar nekavējoša un neizbēgama soda piemērošanu par braukšanu dzērumā. 

“Tieslietu ministrijas piedāvātajā nav nekā no tā, par ko bijām vienojušies pagājušajā gadā,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Tāpēc deputāti 2.aprīlī ministrijai uzdeva pārstrādāt grozījumu projektu un ņemt vērā ierobežojumu lēmuma par administratīvo arestu pārsūdzībai, kā arī risināt jautājumu par iespējami īsākiem termiņiem lietu izskatīšanā. 

“Ir jāsoda ātri, lai nebūtu šā soda neizbēgamības,” pauda deputāte Solvita Āboltiņa.

Spēkā esošais APK paredz iespēju tiesas lēmumu par administratīvo arestu pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā, kas paildzina galīgā lēmuma pieņemšanu par izdarīto pārkāpumu un tādējādi degradē soda neizbēgamības principu.

Satiksmes ministrijas informācija liecina, ka pagājušajā gadā krasi palielinājies alkohola reibumā pieķerto autovadītāju un viņu izraisītajos negadījumos bojāgājušo un ievainoto skaits.

Ministrija to skaidro ar neefektīvo administratīvā aresta izpildi un iespēju formāli ilglaicīgi izvairīties no soda izpildes, apstrīdot piemērotos sodus.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!