• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par plānotajām izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2008., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par precizējumiem biomasas koģenerācijas staciju būvniecībā

Vēl šajā numurā

03.04.2008., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par plānotajām izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti 27.martā iepazinās ar plānotajām izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā.

Komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš norādīja, ka piedāvātais modelis, nepalielinot pašvaldību maksājumus izlīdzināšanas fondā, mazinās atšķirības starp pašvaldību ienākumiem.

Jaunā sistēma paredz ienākumu izlīdzināšanu pie iespējamā 105 pašvaldību modeļa – 96 novadiem un deviņām republikas nozīmes pilsētām. Pēc tam, kad turīgākās pašvaldības iemaksātu finanšu izlīdzināšanas fondā un nabadzīgākas saņemtu dotāciju no tā, pašvaldību ienākumi uz vienu iedzīvotāju būtu robežās no 306 līdz 563 latiem. Pašreizējais izlīdzināšanas modelis paredz, ka pašvaldību ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju pēc izlīdzināšanas var atšķirties vairāk nekā par 300 latiem – tie var būt robežās no 223 līdz 529 latiem.

Savukārt pirms izlīdzināšanas atsevišķu pašvaldību ienākumi no nekustamā īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa pašreiz atšķiras pat desmit reizes. Spilgtākais piemērs ir Daugavpils rajona Biķernieku pagasts, kur vidējie pašvaldības ienākumi uz vienu iedzīvotāju ir 71 lats, un Garkalnes novads Rīgas tuvumā ar 700 latiem uz vienu cilvēku.

Jaunā sistēma paredz vairākkārt palielināt valsts dotāciju pašvaldību izlīdzināšanas fondā – pēc jaunā modeļa valsts 2008.gadā tajā iemaksātu nevis 7,2 miljonus latu, bet gan 37,9 miljonus latu. Pašvaldību iemaksas fondā samazinātos un veidotu 64,37 miljonus latu, nevis 86,66 miljonus, kā tas ir saskaņā ar spēkā esošo modeli.

Jaunā sistēma ietvers mehānismu, kā motivēt mazāk turīgās pašvaldības palielināt nodokļu ienākumus, nevis paļauties uz izlīdzināšanas fonda dotācijām. Tāpat piedāvātais modelis paredz astoņus kritērijus, lai atbilstoši katras pašvaldības īpatnībām noteiktu individuālu izlīdzināmo finanšu nepieciešamību. Starp izvirzītājiem kritērijiem ir iedzīvotāju skaits pašvaldībā, pirmsskolas vecuma bērnu skaits, teritorijas platība, pakalpojuma centru skaits novadā, attālums līdz Rīgai u.c.

Deputātus ar pašvaldību finanšu izlīdzināšanas pilnveidošanas iecerēm iepazīstināja darba grupas vadītāja, Pašvaldību konsultāciju centra pārstāve Inga Vilka.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!