• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lobēšanas tiesiskās reglamentācijas koncepciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2008., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173293

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecības termiņa pagarināšanu

Vēl šajā numurā

03.04.2008., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lobēšanas tiesiskās reglamentācijas koncepciju

1.aprīlī Saeimas Juridiskā komisija iepazinās ar koncepcijas projektu “Lobēšanas tiesiskās reglamentācijas nepieciešamība Latvijā”, ko izstrādājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Projekta autori piedāvā izstrādāt speciālu likumu, kas noteiktu lobēšanas tiesisko regulējumu, vai arī papildināt Iesniegumu likumu ar jaunu sadaļu par lobēšanas procesu. Kā alternatīvu risinājumu KNAB piedāvā lobēšanas atklātības, vienlīdzības un godprātības pamatprincipus noteikt valsts un pašvaldību institūciju ētikas kodeksos.

Komisija, izvērtējot piedāvātos variantus, lai palielinātu lobēšanas atklātību, par efektīvāko atzina atsevišķa likuma pieņemšanu. “Ir efektīvāk jāreglamentē, kā skaidri nodalīt, kas ir lobisms un kas ir tirgošanās ar ietekmi,” uzsvēra Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece. Tāpat arī tika atzīmēts, ka šajā jautājumā ir paredzamas plašas debates un piedāvātie risinājumi vēl pilnveidojami.

Lobēšana ir likumīga tikmēr, kamēr tā nav saistīta ar kukuļošanu vai nepienākošos priekšrocību vai pretlikumīgu labumu pieņemšanu. Kamēr lobēšana nebūs atklāta, tikmēr sabiedrībai tā asociēsies ar korupciju un nepieļaujamu ietekmēšanu.

Koncepcijas “Lobēšanas tiesiskās reglamentācijas nepieciešamība Latvijā” mērķis ir ļaut nodrošināt atklātību par to valstisko lēmumu pieņemšanu, kas ir tapuši atsevišķu personu vai grupu interesēs. Sabiedrībai ir tiesības zināt, pēc kādiem priekšlikumiem ir pieņemti normatīvie akti vai izstrādāti politikas dokumenti. Lai nodrošinātu šo atklātību, ir nepieciešams rakstveidā dokumentēt vai reģistrēt informāciju par lobētāju darbību.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!