• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ES un ASV gaisa pārvadājumu nolīgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2008., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173253

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

02.04.2008., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ES un ASV gaisa pārvadājumu nolīgumu

 

30.martā stājās spēkā jaunais ES un ASV gaisa pārvadājumu nolīgums. Pirmo reizi Eiropas aviosabiedrības bez ierobežojumiem var lidot no ikvienas vietas ES uz jebkuru vietu ASV. “Tas iezīmē jaunas ēras aizsākumu transatlantiskajā aviācijā. Šis nolīgums vairos konkurenci, un lidojumi uz ASV kļūs lētāki,” sacīja Žaks Barro, Eiropas Komisijas viceprezidents, kura pārziņā ir transporta joma. Šis ir pats vērienīgākais līdz šim noslēgtais nolīgums gaisa satiksmes pakalpojumu jomā. Divus lielākos gaisa pārvadājumu tirgus, kas aptver 60% no pasaules gaisa satiksmes, gaida ciešāka sadarbība visās aviācijas politikas jomās. Eiropas Komisija 2008.gadā sāks otrā posma sarunas ar ASV. “Pilnībā atvērta aviācijas telpa starp ES un ASV joprojām būs mūsu mērķis,” piebilda viceprezidents Ž.Barro.

Tagad ikviena Eiropas Savienības aviosabiedrība var veikt tiešos lidojumus uz ASV no jebkuras vietas Eiropā, nevis tikai no mītnes valsts. Ar nolīgumu tiek atcelti visi maršrutu, cenu vai nedēļas reisu skaita ierobežojumi. Jau svētdien daudzas aviosabiedrības palielinās reisu un galamērķu skaitu.

Piemēram, lidojumu skaits no Londonas Hītrovas lidostas uz ASV pieaugs par aptuveni 20%, salīdzinot ar 2007.gada aprīli. Ik gadus no/uz ES un ASV lido aptuveni 50 miljoni pasažieru. Tas nozīmē, ka nolīgums aptver vislielāko starptautisko gaisa pārvadājumu tirgu.

Atceļot visus ierobežojumus piekļuvei tirgum, palielināsies konkurence, bet transatlantisko lidojumu cenas, domājams, samazināsies. Pirmajos piecos gados patērētāju ieguvumi varētu sasniegt pat 12 miljardus eiro. Pateicoties nolīgumam, varētu izveidot 80 000 jaunu darbavietu abpus Atlantijas okeānam. Šai sadarbībai jau tagad ir rezultāti, piemēram, vides jomā. Atlantijas sadarbspējas iniciatīva, lai samazinātu emisijas, ir kopīgs projekts, lai samazinātu transatlantisko lidojumu ietekmi uz vidi. Videi nekaitīgāki transatlantiskie lidojumi samazinās emisijas, kas rodas katra lidojuma laikā.

Gūstot pieredzi sekmīgajā Eiropas iekšējā aviācijas tirgus izveidē, šis nolīgums ir nozīmīgs pirmais solis ceļā uz starptautiskās aviācijas nozares regulējumu. Eiropas Savienības galvenais mērķis ir izveidot transatlantisku atvērto aviācijas telpu – vienotu ES un ASV gaisa pārvadājumu tirgu, kurā nav ierobežojumu ne investīciju plūsmai, ne gaisa satiksmes pakalpojumiem, ne piekļuvei abu pušu iekšējiem tirgiem. Tāpēc nolīgumā, kas spēkā stājās 30.martā, ir iestrādāts mehānisms sarunu otrai kārtai; jau ir noteikts precīzs sarunu grafiks, un tās sāksies 2008.gada maija vidū.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!