• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 19. marta lēmums Nr. 31 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.561/08/05/11 Par "Itella Information AB" un "Posten Norge AS" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2008., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173042

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2008.gada 27.februāra lēmums Nr.58

Par Dabasgāzes tirdzniecības tarifu aprēķināšanas metodiku. Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

28.03.2008., Nr. 49

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 31

Pieņemts: 19.03.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.31

Rīgā 2008.gada 19.martā (prot. Nr.12, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.561/08/05/11

Par “Itella Information AB” un “Posten Norge AS” apvienošanos

Konkurences padome (turpmāk – KP) 25.02.2008. saņēma “Itella Information AB” (turpmāk – Itella Zviedrija) un “Posten Norge AS” (turpmāk – NP) pilnvarotā pārstāvja sagatavoto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums). Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi Nr.897) Ziņojums bija uzskatāms par pilnīgu, tādēļ saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu KP par pilnīga Ziņojuma saņemšanas dienu uzskata 25.02.2008.

Itella Zviedrija ir Zviedrijā ar reģistrācijas Nr.556557-3150 reģistrēta komercsabiedrība, juridiskā adrese: Svetsarvagen 12, Box 1205, SE-171 23 Solna, Zviedrija.

NP ir Norvēģijā ar reģistrācijas Nr. 984 661 185 reģistrēta komercsabiedrība, juridiskā adrese: Posthuset, Biskop Gunnerus` gate 14, Oslo, 0001 OSLO, Norvēģija.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

Atbilstoši Ziņojumā norādītajam Itella Zviedrija ietilpst Itella Corporation uzņēmumu grupā, kuras mātes uzņēmums ir Somijā reģistrēta komercsabiedrība Itella Oyj un kuras darbības veids ir dažādu materiālu un informācijas loģistikas pakalpojumu sniegšana. Itella Oyj pieder Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003380477 reģistrētas akciju sabiedrības “Itella Information” (bijušais nosaukums a/s “Nacionālais maksājumu centrs”) (turpmāk – Itella Information Latvija) 100% kapitāla daļas. Itella Information Latvija piedāvā klientiem informācijas loģistikas pakalpojumus, kas sevī ietver digitālo druku, e-pakalpojumus, datu pārvaldību un tiešo mārketingu. Bez tam Itella Oyj realizē netiešu izšķirošu ietekmi Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003380477 reģistrētā sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “Itella Logistics” (bijušais nosaukums SIA “Combifragt Latvia”). SIA “Itella Logistics” darbojas transporta loģistikas pakalpojumu tirgū (t.sk. nodrošina sauszemes kravu pārvadājumus, kravu aviopārvadājumus, muitas noliktavas pakalpojumus, muitas brokera pakalpojumus, kravu apdrošināšanu). Itella Zviedrija pieder Itella Corporation uzņēmumu grupā ietilpstošā Norvēģijas uzņēmuma “Itella Information AS” (turpmāk – Itella Norvēģija) 100% kapitāla daļas. Līdzīgi kā Itella Zviedrija un Itella Information Latvija Itella Norvēģija darbības veids ir informācijas loģistikas pakalpojumu sniegšana (t.sk. digitālā druka, e-pakalpojumi, datu pārvaldība, tiešais mārketings).

Saskaņā ar Ziņojumā norādīto NP 100% kapitāla daļas pieder Norvēģijas valstij. NP darbības veids ir pasta, informācijas loģistikas un informācijas tehnoloģiju (IT) pakalpojumu sniegšana, kurus NP realizē gan patstāvīgi, gan ar tā meitas uzņēmumu starpniecību. NP vai ar to saistītas komercsabiedrības neveic tiešas darbības Latvijā. Saskaņā ar abpusēju sadarbību NP sniedz pakalpojumu VAS “Latvijas Pasts”, kas ietver starptautisko pasta sūtījumu izplatīšanas darbības Norvēģijā.

 

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredzēta, NP iegūstot 49% Itella Norvēģija kapitāla daļu, par to noslēdzot daļu pirkuma līgumu ar Itella Zviedrija. (*) Līdz ar to NP iegūs izšķirošu ietekmi Itella Norvēģija kopīgi ar Itella Zviedrija, kurai ar mātes uzņēmuma Itella Oyj starpniecību ir netieša izšķiroša ietekme Itella Information Latvija. Tāds stāvoklis, kad viens tirgus dalībnieks iegūst tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku, ir vērtējams kā tirgus dalībnieku apvienošanās Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

 

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Atbilstoši Ziņojumā norādītajai informācijai apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijā, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumiem Nr.897, nesasniedz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikto kritēriju.

NP un Itella Zviedrija Ziņojuma iesniegšanu KP pamato ar to, ka Itella Corporation grupā ietilpstošās Itella Information Latvija tirgus daļas Latvijā, iespējams, pārsniedz 40% konkrētajos tirgos, kuros tā darbojas, līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā minētais nosacījums. Atbilstoši Ziņojumā norādītajam Itella Information Latvija tirgus daļa 2006. un 2007.gadā tiešā debeta jeb regulāro maksājumu tirgū bija zemāka nekā 50% (*), poligrāfijas un ar to saistīto pakalpojumu tirgū zemāka nekā 70% (*) un elektroniskās dokumentu prezentācijas pakalpojumu tirgū zemāka nekā 90% (*).

Ņemot vērā iepriekš minēto, KP uzskata, ka šajā gadījumā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā noteiktais nosacījums un apvienošanās ir paziņojama.

 

4. Konkrētie tirgi

Konkrētais tirgus Konkurences likuma 1.panta 4.punkta izpratnē ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 5.punktam konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Konkurences likuma 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Konkrētās preces tirgi, kuri varētu tikt ietekmēti apvienošanās rezultātā, aptver tos darbības veidus, ko veic Itella Information Latvija, t.i., informācijas loģistikas pakalpojumus, kas sevī ietver digitālo druku, e-pakalpojumus, datu pārvaldību un tiešo mārketingu.

Attiecībā uz Itella Information Latvija darbībām Ziņojumā norādīti trīs konkrētās preces tirgi, norādot, ka ģeogrāfiski tie aptver Latvijas teritoriju:

1. Tiešā debeta jeb regulāro maksājumu pakalpojumu tirgus;

2. Poligrāfijas un ar to saistīto pakalpojumu tirgus (rēķinu drukāšana, arhivēšana, ievietošana aploksnēs u.c.);

3. Elektroniskās dokumentu prezentācijas pakalpojumu tirgus.

Ievērojot KP 03.03.2004. lēmumā Nr.181 konstatēto, KP secina, ka poligrāfijas un ar to saistīto pakalpojumu tirgus var tikt definēts šaurāk. Ņemot vērā šīs lietas faktiskos apstākļus (skat. lēmuma 5.punktu), KP izvērtē Ziņojumā definētos konkrētos tirgus, neizdalot tos šaurāk, vienlaicīgi norādot, ka citās lietās konkrētie tirgi var tikt definēti atšķirīgi.

 

5. Apvienošanās ietekmes uz tirgu izvērtējums

(*) Pēc apvienošanās Itella Norvēģija darbosies Norvēģijā un NP iespējas ietekmēt Itella Corporation grupas uzņēmumu darbības būs tiktāl, ciktāl tas skar Itella Norvēģija darbības Norvēģijā.

Pēc apvienošanās Itella Information Latvija turpinās veikt tās pašas darbības, kuras tā veica līdz šim. NP neveic tiešas darbības Latvijā, līdz ar to apvienošanās rezultātā nemainās koncentrācija un nesamazinās konkurence konkrētajos tirgos.

Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences likuma 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka, ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētās sekas, Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

Pamatojoties uz lietas izpētes gaitā secināto, Konkurences padome konstatē, ka neizpildās Konkurences likuma 16.panta trešajā daļā minētās pazīmes un apvienošanās saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta ceturto daļu ir atļaujama.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 2.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut “Itella Information AB” un “Posten Norge AS” apvienošanos, kas paredzēta, Norvēģijas komercsabiedrībai “Posten Norge AS” iegūstot izšķirošu ietekmi Norvēģijas komercsabiedrībā “Itella Information AS” kopīgi ar “Itella Information AB”.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 KP 03.03.2004. lēmums Nr.18 lietā Nr.847/03/05/14 “Par SUOMEN POSTI OYJ 23.12.2003. ie­sniegumu par apvienošanos” www.kp.gov.lv/

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. T.Jefremova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!