• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 25. marta noteikumi Nr. 213 "Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrējamo kuģošanas līdzekļu reģistrācijas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2008., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.214

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumos Nr.243 "Tieslietu ministrijas nolikums"

Vēl šajā numurā

28.03.2008., Nr. 49

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 213

Pieņemts: 25.03.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.213

Rīgā 2008.gada 25.martā (prot. Nr.19 36.§)

Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrējamo kuģošanas līdzekļu reģistrācijas kārtība

Izdoti saskaņā ar Jūras kodeksa 8.panta trešo daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka valsts akciju sabiedrībā "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (turpmāk – Ceļu satiksmes drošības direkcija) reģistrējamo kuģošanas līdzekļu reģistrācijas kārtību.

2. Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrē šādus kuģošanas līdzekļus:

2.1. ūdensmotociklus (kuģošanas līdzeklis ar mehānisko dzinēju, kurš paredzēts braukšanai, vadītājam vai vadītājam un vienam vai vairākiem pasažieriem sēžot vai stāvot uz tā);

2.2. motorlaivas (ūdenssportam un izklaidei paredzēts kuģošanas līdzeklis bez klāja un atsevišķām, no ūdens aizsargātām telpām cilvēkiem. Tas paredzēts braukšanai, galvenokārt izmantojot mehānisko dzinēju, kura jauda ir lielāka par 3,7 kW, un tā garums ir lielāks par 2,5 metriem);

2.3. kuterus (ūdenssportam un izklaidei paredzēts kuģošanas līdzeklis ar klāju un atsevišķām, no ūdens aizsargātām telpām cilvēkiem. Tas paredzēts braukšanai, galvenokārt izmantojot mehānisko dzinēju, un tā garums ir lielāks par 2,5 metriem);

2.4. airu laivas (kuģošanas līdzeklis, kas paredzēts braukšanai, izmantojot airi (airus) vai motoru, kura jauda nepārsniedz 3,7 kW) neatkarīgi no garuma.

3. Airu laivas reģistrē brīvprātīgi, izņemot gadījumus, ja pašvaldība vai cits iekšējo ūdeņu īpašnieks tam piederošajos iekšējos ūdeņos ir paredzējis airu laivu reģistrēšanu šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

4. Lai nodrošinātu šo noteikumu 2.punktā minēto kuģošanas līdzekļu (turpmāk – mazizmēra kuģošanas līdzeklis) un to motoru valsts uzskaiti un uzskaites aktualizāciju, mazizmēra kuģošanas līdzekļus reģistrē Ceļu satiksmes drošības direkcijas transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā (turpmāk – reģistrs). Veidojot vai aktualizējot valsts uzskaiti, Ceļu satiksmes drošības direkcija fiksē katra mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai tā motora uzskaites tehniskos datus un datus par tā īpašnieku, turētāju un valdītāju, kā arī izsniedz atbilstošus reģistrācijas dokumentus.

5. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieks (valdītājs) ūdens satiksmē iesaistīto mazizmēra kuģošanas līdzekli reģistrē Ceļu satiksmes drošības direkcijā piecu darbdienu laikā pēc tā iegādes vai ievešanas no ārvalsts. Ja mainās vismaz viens no reģistrējamiem tehniskajiem datiem, kā arī dati par īpašnieku (valdītāju) vai mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecībā (turpmāk – reģistrācijas apliecība) norādīto turētāju, piecu darbdienu laikā pēc attiecīgajām izmaiņām tās reģistrē reģistrā. Izmaiņas nereģistrē, ja mazizmēra kuģošanas līdzeklim īslaicīgi izmanto citu uzkarināmo motoru (kas nav norādīts reģistrācijas apliecībā), kura jauda nepārsniedz 36,8 kW. Ja mazizmēra kuģošanas līdzeklim izmantojamā uzkarināmā motora jauda ir 36,8 kW vai lielāka, tā izmantošanas tiesības persona apliecina ar attiecīgu Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu reģistrācijas apliecību vai izziņu par mazizmēra kuģošanas līdzekļa motora piederību.

II. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa un motoru reģistrācijas dokumenti un valsts reģistrācijas numuri

6. Reģistrējot mazizmēra kuģošanas līdzekli, Ceļu satiksmes drošības direkcija tam piešķir valsts reģistrācijas numuru un mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašniekam (valdītājam) izsniedz reģistrācijas apliecību (1.pielikums) un valsts standartam LVS 413:2002 "Mazizmēra kuģošanas līdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes" atbilstošus divus vienādus valsts reģistrācijas numurus uzlīmes vai trafareta veidā.

7. Reģistrācijas apliecība ir pret viltošanu aizsargāts stingrās uzskaites dokuments – valsts valodā aizpildīta reģistra izdruka, kas pārklāta ar aizsargplēvi (laminēta). Datus reģistrācijas apliecībā (izņemot ierakstus tās iekšējā atvērumā) nepapildina un nelabo. Sadaļu vai tās rindu, kurai nav atbilstošu datu, aizpilda ar divām zvaigznītēm. Ja mainās reģistrācijas apliecībā norādītie dati (izņemot ierakstus tās iekšējā atvērumā), nepieciešams mainīt reģistrācijas apliecību.

8. Katram mazizmēra kuģošanas līdzeklim izsniedz tikai vienu reģistrācijas apliecību bez derīguma termiņa ierobežojuma (izņemot gadījumus, ja termiņa ierobežojums ir nepieciešams kādas prasības nodrošinājumam (piemēram, turējums, finanšu līzings).

9. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa iebūvēto motoru reģistrē tikai kopā ar mazizmēra kuģošanas līdzekli, izdarot attiecīgu ierakstu reģistrācijas apliecībā.

10. Reģistrējot mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzkarināmo motoru, tā īpašnieks (valdītājs) var:

10.1. reģistrēt uzkarināmo motoru kopā ar mazizmēra kuģošanas līdzekli, izdarot attiecīgu ierakstu reģistrācijas apliecībā;

10.2. saņemt izziņu par mazizmēra kuģošanas līdzekļa motora piederību (turpmāk – izziņa par motoru) (2.pielikums).

11. Izziņa par motoru ir pret viltošanu aizsargāts stingrās uzskaites dokuments – valsts valodā aizpildīta reģistra izdruka. Ierakstus izziņā par motoru nepapildina un nelabo.

12. Norakstot mazizmēra kuģošanas līdzekli, Ceļu satiksmes drošības direkcija izsniedz mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašniekam apliecinājumu par mazizmēra kuģošanas līdzekļa norakstīšanu (turpmāk – apliecinājums par norakstīšanu) (3.pielikums).

13. Apliecinājums par norakstīšanu ir pret viltošanu aizsargāts stingrās uzskaites dokuments – valsts valodā aizpildīta reģistra izdruka. Ieraksti apliecinājumā par norakstīšanu netiek papildināti vai laboti.

14. Reģistrēto mazizmēra kuģošanas līdzekļu priekšgalā uz bortiem kuģošanas līdzekļa īpašnieks (valdītājs) uzkrāso (uzlīmē) divus vienādus, skaidri salasāmus valsts reģistrācijas numurus.

15. Papildus valsts reģistrācijas numuram īpašnieks (valdītājs) var reģistrēt mazizmēra kuģošanas līdzekļa vārdu. Vārdu norāda reģistrācijas apliecībā, un mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieks (valdītājs) uzkrāso (uzlīmē) to uz mazizmēra kuģošanas līdzekļa.

16. Vairākiem mazizmēra kuģošanas līdzekļiem nepiešķir valsts reģistrācijas numuru ar vienādu burtu un ciparu kombināciju vai vienādu vārdu.

III. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai motora īpašnieka (valdītāja) un mazizmēra kuģošanas līdzekļa turētāja reģistrācija

17. Mazizmēra kuģošanas līdzekli reģistrē īpašumā, valdījumā vai turējumā, bet uzkarināmo motoru reģistrē īpašumā vai valdījumā:

17.1. pilngadību sasniegušiem Latvijas Republikas pilsoņiem un nepilso­ņiem, Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņiem, kā arī ārzemniekiem, kam saskaņā ar Imigrācijas likumu atļauts ieceļot un uzturēties Latvijā;

17.2. nepilngadīgai personai vai personai, pār kuru nodibināta aizgādnība un kura ir vienīgais mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora mantinieks. Šajā gadījumā mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru reģistrē uz šīs personas vārda un reģistrācijas dokumentā norāda datus par minētās personas aizbildni vai aizgādni;

17.3. Latvijā noteiktā kārtībā reģistrētām juridiskajām personām, to filiālēm, līgumsabiedrībām, tiešās vai pastarpinātās pārvaldes iestādēm (turpmāk – juridiskā persona). 

18. Mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru var reģistrēt īpašumā arī tām ārvalsts personām, kuru atrašanās vieta nav Latvijā, ja par turētāju reģistrē kādu no šo noteikumu 17.1. vai 17.3.apakš­punktā minētajām personām (papildus iesniedz turējumu apliecinošu dokumentu).

19. Ja mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai uzkarināmais motors iegūts kopīpašumā, Ceļu satiksmes drošības direkcijā iesniedz līdzīpašnieku vienošanos par personu, kas tiks norādīta reģistrācijas apliecībā. Mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru reģistrē vienam no līdzīpašniekiem un reģistrācijas apliecības sadaļā "Piezīmes" papildus izdara atzīmi "Kop­īpašums". Līdzīpašnieki vienošanos paraksta Ceļu satiksmes drošības direkcijā visu līdzīpašnieku vai to pilnvaroto personu klātbūtnē vai iesniedz līdzīpašnieku rakstisku piekrišanu, ko apliecinājis zvērināts notārs vai cita Civillikuma 1474.pantā minēta persona.

20. Uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai Latvijas Republikas transportlīdzekļa vadītāja apliecību, vai Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu mazizmēra kuģošanas līdzekļa vadītāja apliecību vai mācību braukšanas atļauju, mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai motora reģistrācijai nepieciešamos dokumentus Ceļu satiksmes drošības direkcijā iesniedz, iesniegumu paraksta, kā arī reģistrācijas apliecību un numura zīmes saņem:

20.1. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieks vai valdītājs – pilngadīga fiziskā persona;

20.2. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka vai valdītāja – juridiskās personas – pilnvarotā persona, iesniedzot juridiskās personas izsniegtu un ar atbildīgās personas parakstu apliecinātu pilnvaru reģistrēt mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru;

20.3. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka vai valdītāja – juridiskās personas – atbildīgā persona, kas, pamatojoties uz normatīvajiem aktiem, statūtiem vai nolikumu, rīkojas juridiskās personas vārdā, apliecinot iesniegumu ar parakstu. Šādā gadījumā persona iesniegumā norāda arī amata nosaukumu un paraksta atšifrējumu. Ja persona pārstāv juridisko personu, kas reģistrēta Uzņēmumu reģistrā, Ceļu satiksmes drošības direkcija pārbauda tās paraksta tiesības;

20.4. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka vai valdītāja – pilngadīgas fiziskās personas – pilnvarota persona, iesniedzot zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētās personas apliecinātu pilnvaru reģistrēt maz­izmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru;

20.5. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka vai valdītāja – nepilngadīgas fiziskās personas – aizbildnis, uzrādot aizbildnību apliecinošu dokumentu un iesniedzot tā kopiju;

20.6. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka vai valdītāja – fiziskās personas – aizgādnis, uzrādot aizgādnību apliecinošu dokumentu un iesniedzot tā kopiju;

20.7. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora izgatavotāja (vai tā oficiālā pārstāvja Latvijā, kurš noslēdzis sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (turpmāk – oficiālais pārstāvis Latvijā)) pilnvarotā persona, ja pilngadīgai fiziskajai personai reģistrē mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru, ko pārdevis oficiālais pārstāvis Latvijā. Šādā gadījumā pilnvarotā persona iesniedz attiecīgā oficiālā pārstāvja Latvijā izdotu pilnvaru, kuru paraksta arī mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieks oficiālā pārstāvja Latvijā pilnvarotās personas klātbūtnē, uzrādot personu apliecino­šu dokumentu vai Latvijas Republikas transportlīdzekļa vadītāja apliecību, vai Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu mazizmēra kuģošanas līdzekļa vadītāja apliecību vai mācību braukšanas atļauju;

20.8. reģistrācijas apliecībā norādītais mazizmēra kuģošanas līdzekļa turētājs. Noņem­šanu no uzskaites, īpašnieka maiņu, īpašnieka norādītā turētāja maiņas reģistrāciju un reģistrācijas apliecības derīguma termiņa pagarināšanu turētājs var veikt, iesniedzot attiecīgi apliecinātu īpašnieka pilnvarojumu šo darbību veikšanai;

20.9. reģistrācijas dokumentā norādītais mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora līdzīpašnieks. Noņemšanu no uzskaites vai īpašnieka maiņu līdzīpašnieks var veikt, iesniedzot rakstisku dokumentu, kas apliecina līdzīpašnieku piekrišanu. Dokumentu paraksta Ceļu satiksmes drošības direkcijā visu līdzīpašnieku vai to pilnvaroto personu klātbūtnē vai to apliecina zvērināts notārs vai cita Civillikuma 1474.pantā minēta persona;

20.10. ja mazizmēra kuģošanas līdzekli noņem no uzskaites, pamatojoties uz izpildu dokumentu, – zvērināts tiesu izpildītājs, uzrādot zvērināta tiesu izpil­dītāja apliecību, vai viņa pilnvarota persona, iesniedzot zvērināta tiesu izpildītāja izsniegtu un ar zīmogu un parakstu apliecinātu pilnvaru vai rīkojumu reģistrēt minēto mazizmēra kuģošanas līdzekli;

20.11. ja mazizmēra kuģošanas līdzekli noņem no uzskaites, pamatojoties uz izpildu dokumentu, – tādas valsts vai pašvaldību iestādes atbildīgā persona, kura vērš bezstrīdus piedziņu uz mazizmēra kuģošanas līdzekli, vai tās pilnvarotā persona (pilnvarotā persona iesniedz attiecīgās iestādes izsniegtu un ar zīmogu un atbildīgās personas parakstu apliecinātu pilnvaru);

20.12. ja reģistrē adreses maiņu vai izmaiņas informācijā par īpašnieku (valdītāju, turētāju) un ziņas par adresi vai īpašnieku (valdītāju, turētāju) ir pieejamas publiskajos reģistros, ja reģistrē valsts reģistrācijas numura vai vārda maiņu, veic bojātas reģistrācijas apliecības maiņu, pagarina šo noteikumu 69.punktā minēto termiņu, kā arī tad, ja konstatēta tehniska kļūda reģistrācijas apliecībā norādītajos datos, – jebkura pilngadīga fiziskā persona.

IV. Agregātu numuru salīdzināšana

21. Agregātu numuru salīdzināšana ir mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora apskate, kuras mērķis ir pārliecināties par mazizmēra kuģošanas līdzekļa tipa, identifikācijas numura un uzkarināmā motora numura atbilstību reģistrāciju pamatojošajos dokumentos norādītajiem. Ja mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru nereģistrē 30 dienu laikā no agregātu numuru salīdzināšanas dienas (to ieskaitot), tas atkārtoti jāuzrāda agregātu numuru salīdzināšanai.

22. Agregātu numuru salīdzināšanā noteiktos datus norāda reģistrā. Personai, kas mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru uzrādījusi Ceļu satiksmes drošības direkcijā agregātu numuru salīdzināšanai, pēc tās lūguma izsniedz agregātu numuru salīdzināšanā noteiktos datus reģistra izdrukas veidā.

23. Agregātu numuru salīdzināšana ir nepieciešama, veicot šādas reģistrācijas darbības:

23.1. ūdensmotocikla, kutera vai motorlaivas pirmreizējo reģistrāciju Latvijā, ja reģistrācijai neiesniedz oficiālā pārstāvja Latvijā izdotu mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu – pieņemšanas un nodošanas aktu (turpmāk – mazizmēra kuģošanas līdzekļa pieņemšanas un nodošanas akts) (4.pielikums);

23.2. uzkarināmā motora pirmreizējo reģistrāciju Latvijā, ja reģistrācijai neiesniedz oficiālā pārstāvja Latvijā izdotu mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzkarināmā motora uzskaites tehniskos datus un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu – pieņemšanas un nodošanas aktu (turpmāk – motora pieņemšanas un nodošanas akts) (5.pielikums);

23.3. ūdensmotocikla, kutera vai motorlaivas identifikācijas numura vai uz­karināmā motora numura izmaiņu reģistrāciju.

24. Pirms agregātu numuru salīdzināšanas persona, kas uzrāda mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru, uzrāda arī šā mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora uzskaites tehniskos datus apliecinošus dokumentus (piemēram, reģistrācijas apliecība, ārvalsts tehniskā pase). Ja doku­menti netiek uzrādīti, reģistrā izdara attiecīgu atzīmi.

25. Personai, kas veic agregātu numuru salīdzināšanu, ir tiesības attīrīt vietu, uz kuras izgatavotājs norādījis mazizmēra kuģošanas līdzekļa identifikācijas vai uzkarināmā motora numuru, lai noteiktu identifikācijas vai motora numuru un pārliecinātos, ka nav izdarītas tā izmaiņas.

V. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora reģistrācijas papildnosacījumi

26. Mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru reģistrē jebkurā Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļā. Maz­izmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru reģistrē pēc tam, kad Ceļu satiksmes drošības direkcijas darbinieks ir pārliecinājies par tās personas identitāti, kura iesniedz reģistrācijai nepieciešamos dokumentus. 

27. Reģistrējot juridiskajai personai īpašumā mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru, pārbauda norādīto informāciju par juridisko personu. Ja Ceļu satiksmes drošības direkcijas rīcībā nav informācijas, kas apliecina juridiskās personas statusu, reģistrācijai uzrāda juridiskās personas statusu apliecinošu dokumentu un iesniedz tā kopiju. Juridiskās perso­nas statusu apliecinošs dokuments nav jāuzrāda juridiskajām personām, kuru juridiskais statuss ir noteikts ar likumu.

28. Reģistrējot mazizmēra kuģošanas līdzekļa turētāju, mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieks (valdītājs) vai tā pilnvarotā persona iesniegumā norāda reģistrācijas apliecības derīguma termiņu (ja tas ir ierobežots), turētāja adresi un:

28.1. vārdu, uzvārdu un personas kodu, ja turētājs ir fiziskā persona, kurai piešķirts personas kods;

28.2. vārdu, uzvārdu un dzimšanas datumu, ja turētājs ir fiziskā persona, kurai nav piešķirts personas kods;

28.3. nosaukumu un komersanta reģistrācijas numuru, ja turētājs ir juridiskā persona, kurai piešķirts komersanta reģistrācijas numurs;

28.4. nosaukumu, ja turētājs ir tiešās vai pastarpinātās pārvaldes iestāde.

29. Dokumentus mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora reģistrācijai pieņem, ja tajos norādīti dati, kas ļauj identificēt mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru un attiecīgo personu. Ceļu satiksmes drošības direkcijas darbiniekam ir tiesības pieprasīt citās valodās iesniegto dokumentu notariāli apliecinātu tulkojumu. Dokumenti mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora reģistrācijai nav jāiesniedz, ja nepieciešamie dati ir pieejami reģistrā, kura pārzinis ir Ceļu satiksmes drošības direkcija, un tai ir nodrošināta pieeja attiecīgajam reģistram, lai iegūtu nepieciešamos datus.

30. Ja mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora reģistrācijai iesniegtajos dokumentos nav ietverta visa nepieciešamā informācija par uzskaites tehniskajiem datiem, kurus norāda reģistrācijas apliecībā, dokumentu iesniedzējs nepieciešamo informāciju norāda iesniegumā.

31. Ja mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai uzkarināmais motors ir laulāto kopīga manta, laulātais, uz kura vārda mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai uzkarināmais motors reģistrēts, tā atsavināšanas gadījumā rakstiski apliecina, ka otram laulātajam nav pretenziju attiecībā uz kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora atsavināšanu.

32. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora atsavināšanas aizliegumu, reģistrācijas aizliegumu, aizliegumu izvest to vai izbraukt ar to ārpus Latvijas reģistrē šādā kārtībā:

32.1. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora atsavinā­šanas, reģistrācijas vai citas Ceļu satiksmes drošības direkcijas veicamās darbības aizliegumu, kā arī aizliegumu izvest to vai izbraukt ar to ārpus Latvijas (turpmāk – aizliegums) reģistrē, pamatojoties uz mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka iesniegumu vai likumā noteikto amatpersonu lēmumu, vai tiesas nolēmumu. Aizliegumu dzēš, pamatojoties uz tās personas iesniegumu, pēc kuras iniciatīvas aizliegums reģistrēts, vai tiesas nolēmumu;

32.2. ja mazizmēra kuģošanas līdzeklim vai uzkarināmajam motoram ir reģistrēts aizliegums, uz tā īpašnieka iesnieguma pamata mazizmēra kuģošanas līdzekli nevar noņemt no uzskaites, kā arī nevar reģistrēt mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka maiņu vai citu aizliegumā norādīto darbību.

33. Aizliegumus to mazizmēra kuģošanas līdzekļu vai uzkarināmo motoru reģistrācijai, kuri iekļauti Iekšlietu ministrijas meklējamā transporta datubāzē, tiešsaistes datu pārraides režīmā reģistrē un dzēš Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs.

34. Ja reģistrā ir informācija, ka mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai uzkarināmais motors izsludināts meklēšanā, vai ir pamatotas aizdomas, ka mazizmēra kuģošanas līdzekļa identifikācijas numurs, uzkarināmā motora numurs vai iesniegtie dokumenti ir viltoti, Ceļu satiksmes drošības direkcija rīkojas saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Valsts policijas vienošanos. Šādā gadījumā lēmumu par mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora reģistrāciju pēc nepieciešamās pārbaudes pieņem attiecīgā policijas iestāde.

35. Šo noteikumu 20.punktā minētā persona pirms mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas (ja pēc tās tiek izsniegta reģistrācijas apliecība) samaksā transportlīdzekļu reģistra valsts nodevu, uzrāda šīs nodevas samaksu apliecinošu dokumentu un iesniedz tā kopiju (izņemot gadījumu, ja reģistrā ir informācija par minētās nodevas samaksu).

VI. Latvijā iepriekš nereģistrēta mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas kārtība

36. Lai reģistrētu Latvijā izgatavotu mazizmēra kuģošanas līdzekli, Ceļu satiksmes drošības direkcijā iesniedz:

36.1. iesniegumu;

36.2. vienu no šādiem dokumentiem:

36.2.1. mazizmēra kuģošanas līdzekļa pieņemšanas un nodošanas aktu;

36.2.2. izgatavotāja izsniegtu dokumentu, kas apliecina konkrētā mazizmēra kuģošanas līdzekļa izcelsmi;

36.2.3. Latvijas Jūras administrācijas izsniegtu mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošu dokumentu, ja reģistrē pašizgatavotu motorlaivu vai kuteri, kura garums pārsniedz astoņus metrus un kas paredzēts izmantošanai ar iebūvētu motoru;

36.3. īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu, ja mazizmēra kuģošanas līdzeklis atsavināts tālāk, nereģistrējot to Latvijā.

37. Lai reģistrētu no ārvalsts ievestu mazizmēra kuģošanas līdzekli, Ceļu satiksmes drošības direkcijā iesniedz:

37.1. iesniegumu;

37.2. ārvalstī iepriekš reģistrētam mazizmēra kuģošanas līdzeklim – maz­izmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas dokumentu. Dokumentu, kurš apliecina, ka mazizmēra kuģošanas līdzeklis ir norakstīts vai nav atjaunojams, neuzskata par reģistrācijas dokumentu. Jaunam, agrāk nereģistrētam mazizmēra kuģošanas līdzeklim – maz­izmēra kuģošanas līdzekļa izgatavotāja vai tā oficiālā pārstāvja Latvijā izsniegtu dokumentu, kas apliecina mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus, vai mazizmēra kuģošanas līdzekļa pieņemšanas un nodošanas aktu;

37.3. ārvalstī vai muitas zonā izsniegtu īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu, zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētas personas apliecinātu līgumu vai mazizmēra kuģošanas līdzekļa pieņemšanas un nodošanas aktu;

37.4. īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu, ja no ārvalsts ievests mazizmēra kuģošanas līdzeklis atsavināts tālāk, nereģistrējot to Latvijā;

37.5. dokumentu, kas apliecina, ka maz­izmēra kuģošanas līdzekļa ievešana Eiropas Savienības muitas teritorijā no trešās valsts (valsts, kas nav Eiropas Savienības dalīb­valsts) ir noformēta normatīvajos aktos par muitas lietām noteiktajā kārtībā (dokumentu neiesniedz, ja Ceļu satiksmes drošības direkcijas rīcībā jau ir attiecīgā informācija).

38. Mazizmēra kuģošanas līdzekli reģistrē personai, kas ir ieguvējs saskaņā ar iesniegto īpašuma tiesības apliecinošo dokumentu. Ja īpašuma tiesības apliecinošais dokuments izsniegts Latvijā un mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora atsavinātājs ir fiziska persona, dokumentam ir nepieciešams zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētās personas apliecinājums.

39. Šo noteikumu 37.2.apakšpunktā minētais ārvalsts izsniegtais reģistrācijas dokuments nav jāiesniedz, ja mazizmēra kuģošanas līdzeklis ievests no ārvalsts, kurā mazizmēra kuģošanas līdzekļi netiek reģistrēti (attiecīgo faktu persona papildus apliecina rakstiski).

VII. Latvijā reģistrēta mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas kārtība

40.  Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu, pamatojoties uz abpusēju iesniegumu, iesniedz:

40.1. iesniegumu;

40.2. reģistrācijas apliecību.

41. Īpašnieka maiņu, pamatojoties uz abpusēju iesniegumu, reģistrē, ja mazizmēra kuģošanas līdzeklim ir reģistrēts tikai viens īpašnieks (atsavinātājs) un šā mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu no atsavinātāja citai personai (ieguvējam) reģistrē atsavinātāja un ieguvēja vai to pilnvaroto personu klātbūtnē.

42. Īpašnieka maiņas reģistrācija, pamatojoties uz abpusēju iesniegumu, attiecināma tikai uz mazizmēra kuģošanas līdzekli, kurš iepriekš reģistrēts Latvijā un pare­dzēts turpmākai ekspluatācijai Latvijā (ieguvējam izsniedz reģistrācijas apliecību).

43. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu, pamatojoties uz zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētas personas apliecinātu līgumu vai juridiskas personas izsniegtu pieņemšanas un nodošanas aktu, iesniedz:

43.1. iesniegumu;

43.2. reģistrācijas apliecību;

43.3. līgumu vai pieņemšanas un nodošanas aktu par atsavinātājam piederoša mazizmēra kuģošanas līdzekļa nodošanu īpašumā (tajā norāda, ka īpašuma tiesības ir nodotas ieguvējam). Šajā dokumentā norāda atsavinātāja un ieguvēja vārdu un uzvārdu (nosaukumu), adresi un mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus apjomā, kas ļauj identificēt konkrēto mazizmēra kuģošanas līdzekli. Dokumentu apliecina ar atsavinātāja (tā atbildīgās personas) parakstu.

44. Ja mazizmēra kuģošanas līdzeklis nav reģistrēts atsavinātājam, papildus iesniedz dokumentu, kas apliecina atsavinātāja īpašuma tiesības uz mazizmēra kuģošanas līdzekli.

45. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu, pamatojoties uz tiesas spriedumu, iesniedz:

45.1. iesniegumu;

45.2. reģistrācijas apliecību;

45.3. spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru nodibinātas vai pārgrozītas īpašuma tiesības (iesniedz tiesas apliecinātu norakstu ar atzīmi par sprieduma spēkā stāšanos vai noraksta kopiju (uzrāda oriģinālu), ja iegūti vairāki īpašuma objekti).

46. Lai reģistrētu mantota mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu, iesniedz:

46.1. iesniegumu;

46.2. reģistrācijas apliecību;

46.3. mantojuma tiesības apliecinošu dokumentu (piemēram, mantojuma apliecību, tiesas spriedumu par mantošanu vai tā kopiju (uzrāda oriģinālu), ja mantoti vairāki īpašuma objekti).

47. Pirms mantojuma tiesības apliecinoša dokumenta saņemšanas iespējamais mantinieks, uzrādot mantojuma atklāšanās faktu apliecinošus dokumentus (piemēram, miršanas apliecību, dzimšanas apliecību, laulības apliecību, testamentu), iesniedzot to kopijas un apliecinot šo faktu ar parakstu iesniegumā, var reģistrēt maz­izmēra kuģošanas līdzekli uz sava vārda kā mazizmēra kuģošanas līdzekļa valdītājs. Līdz tiesas spriedumam vai mantojuma apliecības saņemšanai aizliegta šā mazizmēra kuģošanas līdzekļa atsavināšana. Reģistrācijas apliecības sadaļā "Piezīmes" norāda "Aizliegts atsavināt līdz apstiprināšanai mantojuma tiesībās". Ja iespējamie mantinieki ir vairāki, tie var vienoties, kurš no viņiem būs mazizmēra kuģošanas līdzekļa valdītājs. Šo vienošanos var parakstīt Ceļu satiksmes drošības direkcijā visu iespējamo mantinieku klātbūtnē vai iesniegt zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētās personas apliecinātu iespējamo mantinieku rakstisku vienošanos. Ja vienošanās oriģinālu iesniegt nav iespējams, iesniedz tās kopiju (uzrāda oriģinālu) vai zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētās personas apliecinātu vienošanās norakstu.

48. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu, ja tiek realizēta apķīlāta vai valstij piekritīga manta, iesniedz:

48.1. iesniegumu;

48.2. reģistrācijas apliecību ar atzīmi par noņemšanu no uzskaites vai uzrāda Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu izziņu par konkrētā mazizmēra kuģošanas līdzekļa noņemšanu no uzskaites. Ja mazizmēra kuģošanas līdzeklis nav reģistrēts Latvijā, reģistrācijas apliecības vietā iesniedz mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošu dokumentu, bet no ārvalsts ievestam mazizmēra kuģošanas līdzeklim – arī dokumentu par to, ka mazizmēra kuģošanas līdzekļa ievešana Eiropas Savienības muitas teritorijā no trešās valsts (valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts) ir noformēta normatīvajos aktos par muitas lietām noteiktajā kārtībā, vai Valsts ieņēmumu dienesta atļauju reģistrēt mazizmēra kuģošanas līdzekli;

48.3. zvērināta tiesu izpildītāja vai valsts vai pašvaldību iestādes (kura vērš bezstrīdus piedziņu uz mazizmēra kuģošanas līdzekli, pamatojoties uz izpildu dokumentu) izsniegtu dokumentu par apķīlātas vai valstij piekritīgas mantas – mazizmēra kuģošanas līdzekļa – nodošanu īpašumā vai nodošanu realizācijai kopā ar ieguvēja īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu.

49. Ja apķīlātā vai valstij piekritīgā mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijai neiesniedz mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošu dokumentu, lēmumu par tā reģistrāciju pieņem Ceļu satiksmes drošības direkcija.

50. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu, izbei­dzoties kopīpašumam, iesniedz:

50.1. iesniegumu;

50.2. reģistrācijas apliecību;

50.3. īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu vai – ja, izbeidzot kop­īpašumu, mazizmēra kuģošanas līdzekli reģistrē vienam no līdzīpašniekiem, – līdzīpašnieku parakstītu vienošanos par kopīpašuma izbeigšanu, nododot mazizmēra kuģošanas līdzekli vienam no līdzīpašniekiem. Līdz­īpašnieki vienošanos var parakstīt Ceļu satiksmes drošības direkcijā visu līdzīpašnieku vai to pilnvaroto personu klātbūtnē vai iesniegt rakstisku dokumentu, kas apliecina līdzīpašnieku piekrišanu un ko apliecinājis zvērināts notārs vai cita Civillikuma 1474.pantā minēta persona;

50.4. ja mazizmēra kuģošanas līdzeklis nav reģistrēts kopīpašumā, papildus iesniedz dokumentu, kurš apliecina mazizmēra kuģošanas līdzekļa iegūšanu kopīpašumā.

51. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu juridiskās personas reorganizācijas gadījumā, iesniedz:

51.1. iesniegumu;

51.2. reģistrācijas apliecību;

51.3. tā dokumenta kopiju (uzrāda oriģinālu), kas apliecina mazizmēra kuģošanas līdzekļa piederību pēc reorganizācijas.

52. Lai reģistrētu kapitālsabiedrības pamatkapitālā ieguldīta mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu, iesniedz:

52.1. iesniegumu;

52.2. reģistrācijas apliecību;

52.3. Uzņēmumu reģistra apliecinātu paziņojumu par mazizmēra kuģošanas līdzekļa ieguldīšanu kapitālsabiedrības pamatkapitālā, ja reģistrācijas apliecības sadaļā "Atzīme par mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu" nav Uzņēmumu reģistra apliecinātas atzīmes par mazizmēra kuģošanas līdzekļa ieguldīšanu kapitālsabiedrības pamatkapitālā vai ja Ceļu satiksmes drošības direkcijas rīcībā nav šādas informācijas.

VIII. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka, valdītāja vai turētāja datu izmaiņu reģistrācija

53. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka vai valdītāja vārda, uzvārda vai nosaukuma maiņu, iesniedz:

53.1. iesniegumu;

53.2. reģistrācijas apliecību;

53.3. izmaiņas apliecinošā dokumenta kopiju (uzrāda oriģinālu).

54. Lai reģistrētu reģistrācijas apliecībā norādītā turētāja vārda, uzvārda, nosau­kuma vai adreses maiņu, iesniedz:

54.1. iesniegumu;

54.2. reģistrācijas apliecību.

IX. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehnisko datu vai uzkarināmā motora numura izmaiņu reģistrācija

55. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa identifikācijas numura vai uzkarināmā motora numura (turpmāk – agregātu numuri) izmaiņas, iesniedz:

55.1. iesniegumu;

55.2. reģistrācijas apliecību;

55.3. policijas lēmumu reģistrēt mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru, kuram veiktas agregātu numuru izmaiņas (izņemot gadījumus, kad Ceļu satiksmes drošības direkcija var pieņemt lēmumu, ka mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai uzkarināmais motors ir identificējams un veiktās agregātu numuru izmaiņas ir legālas).

56. Lēmumu, ka mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai uzkarināmais motors ir identificējams un veiktās agregātu numuru izmaiņas ir legālas, Ceļu satiksmes drošības direkcija var pieņemt:

56.1. ja mazizmēra kuģošanas līdzeklim vai uzkarināmajam motoram veikti remontdarbi, kuru rezultātā ir likvidēts vai bojāts agregātu numurs, un mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai uzkarināmais motors iepriekš uzrādīts agregātu numuru salīdzināšanai, un pēc tās reģistrā norādīta šādu darbu nepieciešamība;

56.2. ja agregātu numurs ir daļēji bojāts, bet ir iespējams identificēt konkrēto mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru.

57. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa tipa maiņu, iesniedz:

57.1. iesniegumu;

57.2. reģistrācijas apliecību;

57.3. Latvijas Jūras administrācijas izsniegtu mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošu dokumentu, ja mazizmēra kuģošanas līdzekļa tipu maina uz motorlaivu vai kuteri, kura garums pārsniedz astoņus metrus un kas paredzēts izmantošanai ar iebūvētu motoru.

58. Ūdensmotocikla tipa maiņa ir aizliegta.

X. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa motora reģistrācija

59. Iebūvētu motoru reģistrācijas apliecībā norāda atbilstoši mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas dokumentā vai uzskaites tehniskos datus aplieci­nošā dokumentā norādītajiem datiem.

60. Lai reģistrētu reģistrācijas apliecībā uzkarināmo motoru vai saņemtu izziņu par uzkarināmo motoru, iesniedz:

60.1. iesniegumu;

60.2. vismaz vienu no šādiem dokumentiem:

60.2.1. ārvalsts izsniegtu reģistrācijas dokumentu;

60.2.2. motora pieņemšanas un nodošanas aktu;

60.2.3. motora izgatavotāja vai tā oficiālā pārstāvja izsniegtu motora uzskaites tehniskos datus un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu;

60.2.4. ārvalsts izsniegtu īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu, kurā norādīti motora uzskaites tehniskie dati, ja iegādāts lietots motors;

60.2.5. izziņu par motoru;

60.3. īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu, ja motora īpašnieks nav norādīts šo noteikumu 60.2.apakšpunktā minētajos dokumentos.

61. Latvijā līdz 2004.gada 1.februārim reģistrētam vai iepriekš ārvalstīs reģistrētam mazizmēra kuģošanas līdzeklim motoru reģistrē bez papildu dokumentu iesniegšanas, ja šis motors ir norādīts reģistrācijas dokumentā vai dati par motoru tajā nav norādīti vispār un apliecība nav izsniegta airu laivai.

62. Atļauts reģistrēt Latvijā reģistrēta mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzkarināmā motora īpašnieka maiņu starp divām personām, pamatojoties uz abpusēju iesniegumu, ja motoram ir reģistrēts tikai viens īpašnieks (atsavinātājs) un šā motora īpašnieka maiņas reģistrācija no atsavinātāja citai personai (ieguvējam) notiek atsavinātāja un ieguvēja vai to pilnvaroto personu klātbūtnē un atsavinātājs iesniedz izziņu par motoru.

XI. Reģistrācijas dokumentu un numura zīmju atjaunošana un maiņa

63. Lai saņemtu reģistrācijas dokumentu zudušā reģistrācijas dokumenta vietā vai veiktu reģistrācijas dokumenta maiņu, iesniedz:

63.1. iesniegumu;

63.2. reģistrācijas dokumentu (ja veic reģistrācijas dokumenta maiņu). Reģis­trācijas dokumentu maina, ja var konstatēt iesniegtā reģistrācijas dokumenta veidlapas numuru vai iesniedz reģistrācijas dokumentu, kurš pēc sabojāšanas nav viengabala, bet ir iespējams identificēt atsevišķo daļu piederību šim dokumen­tam;

63.3. policijas izziņu par reģistrācijas dokumenta zādzības faktu vai attiecīgās institūcijas izziņu par reģistrācijas dokumenta bojāeju nepārvaramas varas iedarbības dēļ (var iesniegt kopiju, uzrādot oriģinālu). Policijas izziņa nav jāiesniedz, ja Ceļu satiksmes drošības direkcijas rīcībā ir informācija, ka nozagtais reģistrācijas dokuments atrodas meklēšanā, vai ja reģistrācijas dokuments zudis citos apstākļos.

64. Izsniedzot jaunu reģistrācijas apliecību zudušās vietā, reģistrā izdara atzīmi par to, ka iepriekšējā apliecība uzskatāma par nederīgu.

65. Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa valsts reģistrācijas numura vai vārda maiņu, iesniedz šādus dokumentus:

65.1. iesniegumu;

65.2. reģistrācijas apliecību.

XII. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa noņemšana no uzskaites

66. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa noņemšana no uzskaites ir mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācija, kuru veic, lai mazizmēra kuģošanas līdzekli varētu atsavināt, izvest no valsts pastāvīgai ekspluatācijai ārvalstī vai norakstīt. Mazizmēra kuģošanas līdzekli noņemot no uzskaites, atvērtai reģistrācijas apliecībai nogriež apakšējos stūrus.

67. Ja mazizmēra kuģošanas līdzekļa noņemšanai no uzskaites iesniedz maz­izmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas dokumentu, kuru nav izsniegusi Ceļu satiksmes drošības direkcija, vispirms mazizmēra kuģošanas līdzeklis jāreģistrē Ceļu satiksmes drošības direkcijā un jāsaņem reģistrācijas apliecība.

68. Lai mazizmēra kuģošanas līdzekli noņemtu no uzskaites atsavināšanai Latvijā, iesniedz šādus dokumentus:

68.1. iesniegumu;

68.2. reģistrācijas apliecību.

69. Noņemot mazizmēra kuģošanas līdzekli no uzskaites atsavināšanai Latvijā, reģistrācijas apliecības sadaļā "Atzīme par mazizmēra kuģošanas līdzekļa noņemšanu no uzskaites" norāda "Noņemts no uzskaites atsavināšanai LR. Atļauts piedalīties satiksmē 30 dienas". Minēto termiņu var pagarināt par 30 dienām vienu reizi, iesniedzot šo noteikumu 68.punktā minētos dokumentus, un par to reģistrācijas apliecībā izdara ierakstu "Pagarināts par 30 dienām". Mazizmēra kuģošanas līdzekli atļauts atsavināt arī pēc reģistrācijas apliecībā norādītā termiņa beigām, bet, lai to izmantotu ūdens satiksmē, mazizmēra kuģošanas līdzeklis atkārtoti jāreģistrē, mainot reģis­trācijas apliecību.

70. Mazizmēra kuģošanas līdzekli, kurš noņemts no uzskaites atsavināšanai Latvijā, izvest no Latvijas aizliegts. Lai šādu mazizmēra kuģošanas līdzekli izvestu no Latvijas, veic šo noteikumu 71.punktā minētās darbības.

71. Lai mazizmēra kuģošanas līdzekli noņemtu no uzskaites izvešanai no Latvijas, iesniedz šādus dokumentus:

71.1. iesniegumu;

71.2. reģistrācijas apliecību. Ja reģistrācijas apliecību nevar iesniegt, šo noteikumu 63.punktā minē­tajā kārtībā saņem mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecību. Ja mazizmēra kuģošanas līdzeklis reģistrēts iepriek­šējam īpašniekam, vienlaikus reģistrē īpašnieka maiņu;

71.3. īpašuma tiesības apliecinošā dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu), ja reģistrācijas apliecībā norādīts iepriekšējais īpašnieks.

72. Mazizmēra kuģošanas līdzekli noņemot no uzskaites izvešanai no Latvijas, reģis­trācijas apliecības sadaļā "Atzīme par mazizmēra kuģošanas līdzekļa noņemšanu no uzskaites" norāda "Noņemts no uzskaites izvešanai no LR".

73. Lai mazizmēra kuģošanas līdzekli noņemtu no uzskaites atsavināšanai Latvijā, pamatojo­ties uz izpildu dokumentu, iesniedz šādus dokumentus:

73.1. iesniegumu;

73.2. reģistrācijas apliecību. Ja reģistrācijas apliecība nozaudēta vai to nav iespējams iegūt no iepriekšējā īpašnieka, iesniedz zvērināta tiesu izpildītāja iesniegumu vai tās valsts vai pašvaldību iestādes iesniegumu, kura vērš bezstrīdus piedziņu uz mazizmēra kuģošanas līdzekli. Šādā gadījumā izsniedz izziņu par konkrēta mazizmēra kuģošanas līdzekļa noņemšanu no uzskaites;

73.3. izpildu dokumentu vai tā izdevēja apliecinātu izpildu dokumenta kopiju, vai zvērināta tiesu izpildītāja vai attiecīgās valsts vai pašvaldību iestādes (kura vērš bezstrīdus piedziņu uz mazizmēra kuģošanas līdzekli) izsniegtu dokumen­tu, kurā ir atsauce uz konkrētu izpildu dokumentu.

74. Noņemot no uzskaites mazizmēra kuģošanas līdzekli, pamatojoties uz izpildu dokumentu, reģistrācijas apliecības sadaļā "Atzīme par mazizmēra kuģošanas līdzekļa noņemšanu no uzskaites" norāda "Noņemts no uzskaites atsavināšanai LR. Atļauts piedalīties satiksmē 30 dienas".

75. Lai mazizmēra kuģošanas līdzekli noņemtu no uzskaites norakstīšanai, iesniedz šādus dokumentus:

75.1. iesniegumu;

75.2. reģistrācijas apliecību;

75.3. īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu, ja reģistrācijas apliecībā norādīts iepriekšējais īpašnieks.

76. Aizliegts piedalīties ūdens satiksmē ar norakstītu mazizmēra kuģošanas līdzekli. Aizliegts turpmāk reģistrēt norakstītu mazizmēra kuģošanas līdzekli.

77. Ja mazizmēra kuģošanas līdzeklim ir reģistrēts uzkarināmais motors, mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieks, noņemot maz­izmēra kuģošanas līdzekli no uzskaites norakstīšanai vai vēlāk, var saņemt izziņu par motoru vai reģistrēt motoru citam sev piederošam mazizmēra kuģošanas līdzeklim.

78. Ja reģistrācijas apliecība ir zudusi, īpašnieks, noņemot mazizmēra kuģošanas līdzekli no uzskaites norakstīšanai, šo faktu norāda iesniegumā.

XIII. Mazizmēra kuģošanas līdzekļu reģistrācijas speciālie gadījumi

79. Reģistrējot airu laivu, kas iegādāta vai ievesta no ārvalsts līdz 2004.gada 1.februārim, var neiesniegt mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu. Tā vietā persona papildus iesniegumam iesniedz rakstisku dokumentu (apliecinājumu), kurā apliecina (deklarē) savas likumīgās tiesības uz reģistrējamo mazizmēra kuģošanas līdzekli.

80. Oficiālais pārstāvis Latvijā var saņemt valsts standartam LVS 413:2002 "Mazizmēra kuģošanas līdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes" atbilstošu noteiktas sērijas valsts reģistrācijas numuru (turpmāk – tirdzniecības numurs). Tirdzniecības numuru Ceļu satiksmes drošības direkcija piešķir Latvijā ievestu un nereģistrētu tirdzniecībai paredzētu mazizmēra kuģošanas līdzekļu pārvietošanai uz tirdzniecības vai glabāšanas vietu vai izmēģinājuma braucieniem ar šādiem mazizmēra kuģošanas līdzekļiem. Tirdzniecības numurus piešķir uz vienu gadu, pamatojoties uz oficiālā pārstāvja Latvijā iesniegumu. Tirdzniecības numura piešķiršanu oficiālajam pārstāvim Latvijā apliecina attiecīgs ieraksts reģistrā un izsniegta izziņa.

81. Gadījumos, kas nav minēti šajos noteikumos, kā arī izņēmuma gadījumos jautājumu par mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrāciju izskata un lēmumu atbilstoši administratīvo procesu regulējošajiem normatīvajiem aktiem pieņem Ceļu satiksmes drošības direkcija.

82. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijai iesniegtos dokumentus glabā Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļā, kurā reģistrēts mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai mazizmēra kuģošanas līdzekļa motors.

XIV. Noslēguma jautājumi

83. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2003.gada 23.decembra noteikumus Nr.766 "Mazizmēra kuģošanas līdzekļu reģistrācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 3., 90.nr.).

84. Reģistrācijas apliecības vietā šajos noteikumos minētajos gadījumos var iesniegt līdz 2004.gada 1.februārim Latvijā reģistrēta kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecību vai tehnisko talonu.

85. Noteikumi stājas spēkā 2008.gada 1.aprīlī.

Ministru prezidents I.Godmanis

Satiksmes ministra vietā – bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 1.aprīli.

 
 

1.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 25.marta noteikumiem Nr.213

Mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecības paraugs

KN213P1.JPG (108946 bytes)Satiksmes ministra vietā – bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks


 

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 25.marta noteikumiem Nr.213

Izziņas par motora piederību paraugs

KN213P2.JPG (67738 bytes)

Satiksmes ministra vietā – bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

 


 

3.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 25.marta noteikumiem Nr.213

Apliecinājuma par mazizmēra kuģošanas līdzekļa norakstīšanu paraugs

KN213P3.JPG (64426 bytes)

Satiksmes ministra vietā – bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks


 

 

4.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 25.marta noteikumiem Nr.213

KN213P4_PAGE_1.JPG (80179 bytes)

KN213P4_PAGE_2.JPG (30071 bytes)

Satiksmes ministra vietā – bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks


 

 

5.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 25.marta noteikumiem Nr.213

 

KN213P5.JPG (64396 bytes)

Satiksmes ministra vietā – bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!