• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 25.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2008., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172956

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas vērtīgo ieguvumu

Vēl šajā numurā

27.03.2008., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 25.martā

 

EM: Par komersantu tiešo atbalstu darbaspēka kvalifikācijas celšanā

25.martā Ministru kabinets (MK) apstiprināja Ekonomikas ministrijas sagatavotos Ministru kabineta noteikumus, kas paredz atbalstu komersantu individuāli un partnerībā organizētām nodarbināto apmācībām.

Noteikumi nosaka Eiropas Sociālā fonda programmas “Atbalsts nodarbināto apmācībām komersantu konkurētspējas veicināšanai – atbalsts partnerībās organizētām apmācībām” ieviešanas kārtību, projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijus un prasības projektu iesniedzējiem.

Programmas mērķis ir sekmēt komersantu tiešo dalību tiem pieejamā darbaspēka kvalifikācijas celšanā, lai nodarbinātie celtu kvalifikāciju, pārkvalificētos vai apgūtu iemaņas, kas nepieciešamas darbam ar specifiskām tehnoloģijām.

Kopējais aktivitātes ietvaros pieejamais Eiropas Sociālā fonda finansējums ir 19,3 miljoni latu. Aktivitātes ietvaros atbalstu varēs saņemt gan komersantu individuāli organizētām, gan partnerībā organizētām apmācībām. Partnerībā organizētām apmācībām varēs pieteikties biedrības, kuras reģistrētas Biedrību un nodibinājumu reģistrā un kurās apvienojušies vismaz pieci vienas nozares komersanti vai pašnodarbināti speciālisti vai arī darba devēju apvienības, kas apvieno vismaz piecus komersantus.

Maksimāli pieļaujamā atbalsta intensitāte paredzēta:

• vispārējām apmācībām:

– 80% – maziem un vidējiem komersantiem;

– 60% – lieliem komersantiem;

• speciālajām apmācībām:

– 45% – maziem un vidējiem komersantiem;

– 35% – lieliem komersantiem.

• valodu apmācībām – 50%.

Atbalsta intensitāti paredzēts palielināt par 10%, ja visi pieteiktie apmācību dalībnieki projekta ietvaros ietilps īpašajās atbalsta grupās (saskaņā ar Eiropas Komisijas Regulu (EK) Nr. 68/2001).

Viena projekta ietvaros maksimāli pieļaujamais atbalsta apmērs paredzēts:

• komersantu individuāli organizētām apmācībām – līdz 150 000 latu;

• partnerībā iesniegtam projektam – 250 000 latu.

Maksimālais finansējums apmācībām vienam nodarbinātajam gada laikā nedrīkst pārsniegt 6000 latu.

Aktivitātes īstenošanas veids ir atklāta projektu iesniegumu atlase. Aktivitāti administrēs valsts aģentūra “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra”. Tagad, kad Ministru kabinets ir apstiprinājis MK noteikumus, tie tiks publicēti oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Pēc tam Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra informēs, ka pēc mēneša sāksies projektu iesniegumu pieņemšana šajā programmā.

Papildu informācija Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras interneta mājaslapās.

 

EM: Par atbalstu jaunu produktu, tehnoloģiju izstrādei un rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu, kas nosaka atbalstu jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei un atbalstu rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai. Šobrīd MK noteikumu projekts ir nodots starpinstitūciju saskaņošanai un pēc tam tiks virzīts apstiprināšanai valdībā.

Ministru kabineta noteikumu projekts nosaka projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijus, prasības projekta iesniedzējam, tajā skaitā nozaru ierobežojumus, kā arī attiecināmās un neattiecināmās izmaksas.

Noteikumu projekta ietvaros tiks organizēts atklāts projektu konkurss. Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei pieejamais finansējums būs 22 510 626,82 lati. Savukārt rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai pieejamais finansējums būs 1 000 000 latu.

Paredzēts, ka projektu iesniegšana šajās programmās sāksies 2008.gada 3.ceturksnī.

Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei tiks sniegts rūpnieciskiem pētījumiem un eksperimentālām izstrādnēm. Rūpnieciskos pētījumus veic attiecīgās specialitātes zinātņu doktora vai zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētas institūcijas vadībā. Atbalstu sniegs arī jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei pārtikas nozarē.

Atkarībā no komersanta lieluma, pētniecības stadijas un sadarbības esamības finansējuma intensitāte svārstīsies no 25% līdz 80%. Maksimālais finansējuma apmērs vienam projektam ir 350 000 latu.

Lai sniegtu maksimālu motivāciju veikt ieguldījumus pētniecībā, projektu iesniedzēji varēs uzsākt projektu ieviešanu no brīža, kad projekts ir iesniegts izvērtēšanai sadarbības iestādē, negaidot rakstisku lēmumu, ka projekts ir apstiprināts, bet ar nosacījumu, ka līdz līguma noslēgšanai izmaksu apjoms nepārsniedz 35% daļu no apstiprinātajām attiecināmajām izmaksām.

Savukārt finansējumu rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai varēs saņemt sīkie, mazie un vidējie komersanti jauno produktu, pakalpojumu vai tehnoloģisko procesu rūpniecisko īpašuma tiesību nostiprināšanai.

Finansējuma intensitāte ir 45% sīkiem un maziem komersantiem un 35% – vidējiem komersantiem. Šajā aktivitātē finansējums netiks sniegts lieliem komersantiem. Maksimālais finansējuma apmērs vienam projektam – 20 000 latu. Finansējumu sniegs izgudrojumu, dizainparaugu, pusvadītāju izstrādājumu topogrāfijas un augu šķirnes reģistrācijai.

Papildu informācija Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras interneta mājaslapās.

 

EM: Par mašīnu un liftu drošības noteikumiem

25.martā Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti Ekonomikas ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumu projekti: “Mašīnu drošības noteikumi” un “Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 25.aprīļa noteikumos Nr.157 “Noteikumi par liftu un to drošības sastāvdaļu projektēšanas, ražošanas un liftu uzstādīšanas atbilstības novērtēšanu””.

Mašīnu drošības noteikumos papildināti un precizēti tehniskie termini, detalizēti noteikts riska novērtējuma princips arī attiecībā uz mašīnu operatoru darba vietām, kā arī pilnveidotas mašīnu drošības prasības.

Noteikumos noteiktas papildu prasības noteiktas grupas mašīnām, piemēram, kosmētikā un farmācijā lietojamām mašīnām, rokas pārnēsājamām un vadāmām mašīnām, pilnveidotas prasības attiecībā uz celšanas mašīnām.

Grozījumos MK 2000.gada 25.aprīļa noteikumos Nr.157 “Noteikumi par liftu un to drošības sastāvdaļu projektēšanas, ražošanas un liftu uzstādīšanas atbilstības novērtēšanu”” pilnveidota lifta definīcija, noteikumi papildināti ar jaunu terminu “transportieris”, kā arī ir papildināts to bīstamo iekārtu saraksts, uz kurām noteikumu prasības neattieksies.

Ministru kabineta noteikumos pārņemtas Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2006/42/EK par mašīnām, ar kuru groza Direktīvu 95/16/EK prasības. Noteikumi stāsies spēkā no 2009.gada 29.decembra.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

FM: Par pašvaldību aizņēmumiem un galvojumiem

Finanšu ministrija jaunā redakcijā ir sagatavojusi Ministru kabineta (MK) noteikumus par pašvaldību aizņēmumiem un galvojumiem. 25.martā noteikumi tika apstiprināti valdībā.

Likums par pašvaldību budžetiem paredz deleģējumu MK noteikt kārtību, kādā pašvaldības saņem aizņēmumus un sniedz galvojumus.

Saskaņā ar noteikumiem finanšu ministrs izveido Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomi. Tās uzdevumi ir:

• pārraudzīt pašvaldību finansiālo darbību jautājumos, kas saistīti ar ņemtajiem aizņēmumiem, sniegtajiem galvojumiem un plānotajiem aizņēmu­miem un galvojumiem;

• nepieciešamības gadījumā sniegt pašvaldībām ieteikumus turpmākajai finansiālajai darbībai.

Noteikumos definēts arī to dokumentu saraksts, kas pašvaldībām ir jāiesniedz padomei, lai tā varētu pieņemt lēmumu.

Salīdzinot spēkā esošos noteikumus ar jaunajiem, ir veiktas šādas izmaiņas:

• pašvaldības aizņēmuma saņemšanai iesniedzamie dokumenti izstrādāti pēc vienotām formām;

• samazināts dokumentu skaits, kas iesniedzams padomei;

• pašvaldība aizņēmumus projekta īstenošanai varēs izņemt vidējā termiņā, kas nepārsniedz 3 gadus, atbilstoši apstiprinātajam projekta ieviešanas grafikam.

Padomes sastāvā ir pa vienam pārstāvim no Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Vides ministrijas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Latvijas Bankas, Latvijas Pašvaldību savienības un Valsts kases.

Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem, par spēku zaudējušiem tiks atzīti 2002.gada 17.decembra Ministru kabineta noteikumi Nr.543 “Noteikumi par pašvaldību aizņēmumiem un galvojumiem”.

 

FM: Par līdzekļiem parakstu vākšanai par pensiju likuma grozījumiem

25.martā valdība atbalstīja Ministru kabineta (MK) rīkojumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu 573 898 latu apmērā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), kas nepieciešami, lai nodrošinātu parakstu vākšanu grozījumu ierosināšanai likumā par valsts pensijām.

Tā kā Centrālajai vēlēšanu komisijai šā gada budžetā nav paredzēti līdzekļi, lai nodrošinātu parakstu vākšanu grozījumu ierosināšanai, Finanšu ministrija sagatavoja atbilstošu rīkojumu, paredzot nepieciešamo finansējumu piešķirt no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

CVK nepieciešams papildu finansējums 573 898 latu apmērā, tai skaitā:

• darbinieku atalgojumiem –

398 539 lati;

• valsts sociālās apdrošināšanas

obligātajām iemaksām – 96 007 lati;

• CVK un vēlēšanu komisiju

saimnieciskajiem izdevumiem –

79 352 lati.

Saskaņā ar likumu par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu CVK ir paziņojusi, ka tiek uzsākta parakstu vākšana likuma “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”” ierosināšanai.

Ja likumprojektu parakstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita, Valsts prezidents šo likumprojektu iesniegs Saeimai.

 

FM: Par līdzekļiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu īstenošanai

Ministru kabinets (MK) otrdien, 25.martā, apstiprināja rīkojumu par budžeta līdzekļu pārdali aptuveni 1,31 miljona latu apmērā, paredzot piešķirt līdzekļus Ekonomikas ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai un Veselības ministrijai Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanai.

MK rīkojums sagatavots, lai varētu piešķirt finanšu līdzekļus no Finanšu ministrijas budžeta:

• 2500 latu apmērā Ekonomikas ministrijai Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta īstenošanai;

• 371 045 latu apmērā Izglītības un zinātnes ministrijai ERAF projekta īstenošanai;

• 938 754 latu apmērā Veselības ministrijai ERAF projektu īstenošanai.

Likums par valsts budžetu 2008.gadam nosaka, ka MK ir tiesīgs pārdalīt attiecīgajai ministrijai vai citai centrālajai valsts iestādei Finanšu ministrijas apakšprogrammā “Finansējums ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai” paredzētos 411 498 233 latus ES fondu un pārējās ārvalstu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai.

 

FM: Par valsts proves pakalpojumu nodevu likmēm

Ministru kabinets (MK) otrdien, 25.martā, apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotus grozījumus MK noteikumos par valsts proves uzraudzības īstenošanas valsts nodevu.

Grozījumi nepieciešami, lai uzlabotu konkurētspēju, paaugstinot pakalpojumu sniegšanas kvalitāti un piedāvājot jaunus pakalpojumus. Tie noteiks jaunas valsts nodevas likmes un precizēs atsevišķas esošās likmes, kuras ir nesamērīgi augstas vai zemas.

Grozījumi nosaka valsts nodevu likmes tiem pakalpojumiem, kuri nav minēti līdz šim spēkā esošajos noteikumos, bet kuru sniegšana ir uzdota Valsts proves uzraudzības inspekcijai (VPUI) ar ārējiem normatīviem aktiem, tas ir, izstrādājumu testēšana to atbilstībai preču drošuma prasībām.

Saskaņā ar izmaiņām tiek samazināta papildu maksa par nesašķirotu vai atsevišķi iesaiņotu izstrādājumu apstrādi, savukārt palielināta maksa par neiestrādātu dārgakmeņu ekspertīzi, par rentgenfluorescences spektrometrijas darbiem, kā arī par dārgmetālu izstrādājumu bojājumu ekspertīzi.

Grozījumi arīdzan nosaka valsts nodevas likmes par jauniem pakalpojumiem, ko piedāvā VPUI, lai uzlabotu tās konkurētspēju, tas ir, provēšana, pielietojot saskaņā ar pasūtītāja lūgumu vienīgi rentgenfluorescences spektrometrijas metodi.
Latvijas saimnieciskās darbības veicējiem ir brīva iespēja izvēlēties to proves uzraudzības iestādi Eiropas Savienībā (ES), kurā pārbaudīt un zīmogot savus ievestos vai izgatavotos dārgmetālu izstrādājumus, jo pārbaužu rezultāti tiek savstarpēji atzīti. Galvenais saimnieciskās darbības veicēju izvēli iespaidojošais faktors ir provēšanas un zīmogošanas izmaksu un pakalpojuma sniegšanas kvalitātes attiecība.

Latvijā, attīstoties tautsaimniecībai un pieaugot iedzīvotāju turībai, strauji attīstās dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu tirgus.

Kopš Latvija pievienojusies ES VPUI, provēto dārgmetālu izstrādājumu skaits ir pieaudzis par 56% – tas ir no 1,12 miljoniem (2004.gadā) līdz 1,73 miljoniem (2007.gadā) izstrādājumu.

Izstrādājot grozījumus Ministru kabineta noteikumos, konsultācijas notikušas ar Latvijas Tirgotāju asociāciju, Latvijas Lombardu asociāciju, kā arī ar Patērētāju interešu aizstāvības asociāciju.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!