• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par tiešāku piedalīšanos Irākas stabilizācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2008., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172821

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vecāku cilvēku dzīves kvalitātes uzlabošanu

Vēl šajā numurā

25.03.2008., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par tiešāku piedalīšanos Irākas stabilizācijā

 

Eiropas Savienības Padomei aktīvāk ar savu klātbūtni jāiesaistās starptautiskajā atbalstā Irākai un jānodrošina piešķirtā atbalsta pārskatāmība, norādīts 13.martā pieņemtajā Eiropas Parlamenta ziņojumā. Deputāti iesaka dalībvalstīm pieņemt “jaunu stratēģiju, kas gan kvantitatīvā, gan jo īpaši kvalitatīvā izteiksmē palielinās ES atbalstu ANO centieniem izveidot drošu, stabilu, vienotu, veiksmīgu, federālu un demokrātisku Irāku”.

13.martā ar 506 balsīm par, 25 pret un 26 atturoties pieņemtajā ziņojumā par ES lomu Irākā Eiropas Parlaments prasa “nodrošināt ES Irākai sniegtā atbalsta pārredzamību un efektivitāti”, ES rīkojoties tieši uz vietas, ja to ļauj drošības situācija. ES palīdzību Irākai kopumā deputāti iesaka koncentrēt uz tiesiskumu un cilvēktiesībām, veselību un izglītību, federālo, reģionālo un vietējo pārvaldes iestāžu nostiprināšanu.

Demokrātiskai pārvaldībai paredzēto atbalstu ieteikts virzīt īpaši tam, lai palielinātu vietējo iedzīvotāju līdzsvarotu pārstāvniecību lēmumu pieņemšanā.

Deputāti aicina Eiropas Komisiju atvieglot Irākas bēgļu likteni Jordānijā un Sīrijā, kur viņu ir ap diviem miljoniem, un palielināt Irākas bēgļu iespējas rast patvērumu ES dalībvalstīs, pamatojoties uz atgriešanās programmām, par ko vienojas ar ANO Augsto komisāru bēgļu jautājumos, vai pamatojoties uz individuāliem pieprasījumiem. No kopējā 27 miljonu iedzīvotāju skaita vairāk par diviem miljoniem irākiešu ir valsts iekšienē pārvietotas personas, kas pametušas savas mājas galvenokārt valdošās vardarbības dēļ.

Ziņojumā ieteikts mudināt Eiropas nevalstiskās organizācijas sadarboties ar Irākas partnerorganizācijām, izmantojot Eiropas Instrumentu demokrātijai un cilvēktiesībām (EIDHR). Ar tā palīdzību jārisina jautājumi, kas saistīti ar sieviešu piedalīšanos politiskajā un sociālajā dzīvē, vardarbību pret sievietēm, minoritāšu tiesībām, bērnu tiesībām, jo īpaši cīņu pret bērnu tirdzniecību, cīņu pret patvaļīgu aizturēšanu, pret spīdzināšanu un nāvessoda atcelšanu.

Deputāti aicina Eiropas Savienību “iesaistīties dialogā ar ASV un, izmantojot ANO satvaru, censties panākt, ka starptautiskā kopiena ir daudzpusīgi pārstāvēta”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!