• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta izveidi un darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2008., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172768

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par transporta politiku - izvērstu, uzlabotu un alternatīvu

Vēl šajā numurā

20.03.2008., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta izveidi un darbību

 

Eiropas Parlaments 11.martā apstiprināja ar dalībvalstīm panākto vienošanos par Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (ETI) izveidi un darbību. Institūts strādās kā neliela koordinējoša struktūra, bet inovācijas projektus īstenos “Zināšanu un inovācijas kopienas” – izglītības un pētniecības iestāžu partnerības tīkli, ko apstiprinās institūta valde.

Pieņemtā regula nenosaka institūta atrašanās vietu, par to vēl jāvienojas dalībvalstīm. Debatēs pirms balsojuma deputāti kā iespējamās pilsētas minēja Strasbūru, Vroclavu, Budapeštu un Vīni.

Institūts veidots kā neliela koordinējoša struktūra, kuras valdi veidos astoņpadsmit augsta līmeņa eksperti ar pieredzi augstākajā izglītībā, pētniecībā, inovācijās un uzņēmējdarbībā. Valdes locekļus nākamo četru mēnešu laikā izraudzīsies Eiropas Komisijas izveidota ekspertu grupa.

Vēlākais līdz 2011.gada 31.jūnijam institūts izstrādās pirmo septiņu gadu inovāciju projektu, ar inovācijām saprotot atbildi uz sabiedrības vai tautsaimniecības pieprasījumu, radot jaunus izstrādājumus, pakalpojumus vai uzņēmējdarbības veidus. Šie inovācijas projekti, kas ik pēc septiņiem gadiem tiks atjaunoti, būs jāapstiprina dalībvalstīm kopā ar Eiropas Parlamentu koplēmuma procedūrā.

Institūta valde atlasīs “zināšanu un inovācijas kopienas” – šūniņas, uz kurām balstīsies institūta darbs un kuru pamatā būs augstākās izglītības iestāžu, pētniecības centru un uzņēmumu partnerība. Pirmajā pusotrā gadā valdei jāizraugās divas vai trīs šādas kopienas jomās, kas palīdz ES risināt problēmas klimata pārmaiņu, neizsīkstošo energoresursu, nākamās paaudzes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomās.

Galvenie kritēriji, izraugoties kopienas konkursa kārtībā, būs to inovācijas spējas un izcilība. Obligāts noteikums, lai izveidotu zināšanu un inovācijas kopienu, ir vismaz trīs tādu partnerorganizāciju dalība, kas izveidotas vismaz divās dažādās dalībvalstīs.

Institūtam būs tiesības piešķirt noteiktu kvalifikāciju, bet ne grādu. ETI saskaņā ar regulu jāmudina, lai izglītības iestādes savas piešķirtās kvalifikācijas papildinātu ar institūta kvalifikāciju.

No 2008.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim paredzētais ES līdzfinansējums ir 308,7 miljoni eiro. Kopējo finansējumu ETI saņems no dažādiem avotiem, tostarp no Kopienas budžeta un privātā sektora ieguldījumiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!