• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālā vēlēšanu komisija: Par parakstu vākšanu par grozījumiem Satversmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2008., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172328

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par reģistrēto bezdarba līmeni valstī februārī

Vēl šajā numurā

12.03.2008., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā vēlēšanu komisija: Par parakstu vākšanu par grozījumiem Satversmē

 

Šodien, 12.martā, sākas un 30 dienas (līdz 10.aprīlim) ilgs parakstu vākšana likumprojekta “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” ierosināšanai. Parakstu vākšanas vietas izveidotas gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Parakstu vākšanas vietas Latvijā strādās četras stundas dienā, arī brīvdienās un svētku dienās. Savukārt parakstu vākšanas vietas ārvalstīs atradīsies Latvijas Republikas vēstniecībās, ģenerālkonsulātos un konsulātos, un būs atvērtas pārstāvniecību vadītāju noteiktajos darba laikos.

Lai parakstītos, vēlētājam nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase, kurā tiks izdarīta atzīme par dalību parakstu vākšanā.

Šoreiz pirmo reizi parakstu vākšana tiks organizēta arī vēlētāju atrašanās vietā. Šo iespēju var izmantot tie vēlētāji, kuri atbalsta Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu Saeimā, bet veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties parakstu vākšanas vietā.

Pieteikumus parakstu vākšanas organizēšanai vēlētāju atrašanās vietā jāiesniedz pašvaldības vēlēšanu komisijai vai jānogādā tuvākajā parakstu vākšanas vietā līdz 9.aprīļa pulksten 12. Savukārt parakstu vākšanu vēlētāju atrašanās vietās vēlēšanu komisijas organizēs pēdējā parakstu vākšanas dienā – 10.aprīlī.

Parakstu vākšanā piedalīties drīkst visi balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, sākot no 18 gadu vecuma. Vēlētājiem, kuri par Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu parlamentā parakstījušies pie notāriem, atkārtoti jāparakstās nav. Viņu paraksti tiks pieskaitīti kopējam Satversmes grozījumu atbalstītāju skaitam.

Sākot parakstu vākšanu, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vēlas atgādināt, ka vēlēšanu komisijām un parakstu vācējiem nav atļauts iesaistīties aģitācijā, tādēļ lūdz vēlētājus un likumprojekta atbalstītājus ar sapratni izturēties pret šo nosacījumu.

Satversmes grozījumu projekts tiks iesniegts parlamentā, ja to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita jeb vismaz 149 064 vēlētāji.

Parakstu vākšanai par Satversmes grozījumu ierosināšanu Latvijā izveidotas 620 parakstu vākšanas vietas, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija. Vienlaikus 40 parakstu vākšanas vietas izveidotas arī ārvalstīs – Latvijas Republikas vēstniecībās, ģenerālkonsulātos un konsulātos, kopā 33 ārvalstīs.

Parakstu vākšanas vietas Latvijā ir noteikušas pašvaldības, un tās ir izveidotas ar tādu aprēķinu, lai katrā pašvaldībā uz 10 000 vēlētāju būtu vismaz viena parakstu vākšanas vieta.

Kā pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, visas pilsētu, pagastu, novadu vēlēšanu komisijas jau ir noteikušas arī parakstu vākšanas vietu darba laikus. No šā gada 12.marta līdz 10.aprīlim parakstu vākšanas vietas dažādās pašvaldībās strādās dažādos laikos, tomēr ne mazāk kā četras stundas dienā, ieskaitot sestdienas, svētdienas un svētku dienas.

Informācija par parakstu vākšanas vietu adresēm un darba laiku pašvaldībām jāizliek pie domes, padomes ēkas vai informācijas sniegšanas vietās, kā arī jāpublicē pašvaldības laikrakstā vai, ja tāda nav, – citā vietējā laikrakstā. Tāpat informācijai par paraksta vākšanas vietu darba laiku jābūt izliktai parakstu vākšanas vietās.

Informācija par parakstu vākšanas vietām un darba laikiem jau šobrīd ir apkopota un pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā www.cvk.lv.

No 12.marta CVK nodrošina arī uzziņu tālruni vēlētājiem par parakstu vākšanas vietām un darba laikiem. Tālruņa numurs ir 67049999, un tas darbojas visu parakstu vākšanas laiku 24 stundas diennaktī.

 

CVK Informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!