• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par cukura nozares pārstrukturēšanu Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2008., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172225

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par sievietēm vadošos politikas un uzņēmējdarbības amatos

Vēl šajā numurā

11.03.2008., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par cukura nozares pārstrukturēšanu Eiropas Savienībā

 

Iespējams, ka 2010.gadā kvotas ES cukura nozarē samazinās par 1,16 miljoniem tonnu, ņemot vērā līdz šim panākto atteikšanos no kvotām saskaņā ar Cukura nozares pārstrukturēšanas fonda pārskatīto shēmu. Šonedēļ dalībvalstīm un ieinteresētajām personām paziņos iespējamā galīgā samazinājuma sadalījumu starp dalībvalstīm, lai uzņēmumi varētu vieglāk pieņemt lēmumu, kā rīkoties pārstrukturēšanas otrajā posmā attiecībā uz 2008./2009.gadu.

Pārstrukturēšanas shēma tika izstrādāta, lai cukura tirgū panāktu strukturālo līdzsvaru laikā, kad eksporta apjoms nepārsniedz PTO saistības (1,347 miljoni tonnu) un ir ievērojami jāpalielina imports no vismazāk attīstītajām valstīm. Paredzētais samazinājuma apjoms ir 6 miljoni tonnu. Saskaņā ar pārstrukturēšanas shēmu dalībvalstis līdz šim ir atteikušās no kvotām 4,8 miljonu tonnu apmērā: 2006. un 2007.gadā – no 2,2 miljoniem tonnu; pirmajā posmā attiecībā uz 2008./2009.gadu – no 2,5 miljoniem tonnu un attiecībā uz 2009./2010.gadu – no 0,1 miljona tonnu. Ja līdz 2010.gadam atteikšanās no kvotām saskaņā ar pārstrukturēšanas shēmu nebūs pietiekama, Komisija ir pilnvarota noteikt obligātus kvotu samazinājumus, neparedzot finansiālu kompensāciju. Ņemot vērā līdzšinējo atteikšanos no kvotām 4,84 miljonu tonnu apmērā, daudzums, par kādu kvotas jāsamazina 2010.gadā, varētu būt 1,16 miljoni tonnu.

Samazinājuma apjoms atšķirsies atkarībā no tā, no kāda kvotu apjoma katra dalībvalsts un katrs uzņēmums ir atteicies saskaņā ar brīvprātīgo pārstrukturēšanas shēmu. Komisijas dienesti Cukura pārvaldības komitejas sanāksmē informēja par to, kā iespējamais galīgais samazinājums 1,16 miljonu tonnu apmērā potenciāli tiks sadalīts starp dalībvalstīm. Vēstule ar minēto informāciju tika nosūtīta Eiropas Cukura ražotāju komitejai (CEFS) un Eiropas Cukurbiešu audzētāju apvienībai (CIBE), lai tirgus dalībnieki labāk izprastu pašreizējo situāciju.

Uzņēmumiem būs jāizlemj, vai atteikties no attiecīgajām kvotām pirms 2008.gada 31.marta, izmantojot 2008./2009.gada izdevīgos nosacījumus, vai atteikties no tām nākamajā gadā, kad nosacījumi nebūs tik labvēlīgi, vai arī gaidīt kvotu galīgo samazinājumu, kam nav paredzēta nekāda kompensācija.

Veicot turpmākus samazinājumus saskaņā ar pārstrukturēšanas shēmu, tiks panākts mazāks galīgā samazinājuma apjoms. Turklāt Eiropas Komisijai attiecīgais lēmums būs jāpieņem 2010.gada februārī, pamatojoties uz tobrīd pieejamajiem datiem un ņemot vērā tobrīd panākto tirgus līdzsvaru.

Izvērtējusi visu pieejamo informāciju, ieskaitot dažādu ieinteresēto personu viedokli, un ņemot vērā atteikšanos no cukura un izoglikozes kvotām 2,5 miljonu tonnu apmērā pārstrukturēšanas shēmas pirmajā posmā attiecībā uz 2008./2009.gadu, kā arī gaidāmo atteikšanos no kvotām, kas varētu notikt pārstrukturēšanas otrajā posmā attiecībā uz 2008./2009.gadu, lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla ir nolēmusi, ka patlaban nav pamata paredzēt cukura izņemšanu no tirgus 2008./2009.gadā.

Katru gadu līdz 16.martam Eiropas Komisija var pieņemt lēmumu par (obligātu) kvotas cukura un izoglikozes izņemšanu no tirgus, ja prognozētais stāvoklis tirgū liecina par šādas rīcības nepieciešamību. Šāds lēmuma pieņemšanas termiņš noteikts tādēļ, lai biešu audzētāji varētu koriģēt cukurbiešu platības, tādējādi novēršot pārprodukciju.

Pilnveidotajā pārstrukturēšanas shēmā cukura un izoglikozes ražotāji 2008./2009.gada pārstrukturēšanas pirmajā posmā, kas beidzās 2008.gada 31.janvārī, ir atteikušies no kvotām 2,5 miljonu tonnu apmērā. Saskaņā ar 2008./2009.gada pārstrukturēšanas shēmas īpašajiem noteikumiem uzņēmumi, kas pirmajā posmā atteicās no kvotām vismaz tādā apmērā, kādā 2007./2008.gadā notika preventīva izņemšana no tirgus, ir tiesīgi piedalīties otrajā posmā, kas ilgs līdz 2008.gada 31.martam, un vēl vairāk samazināt kvotas, izmantojot 2008./2009.gada izdevīgos nosacījumus. Paredzams, ka otrajā posmā atteikšanās no kvotām turpināsies.

Pamatojoties uz šādu prognozi, tiek uzskatīts, ka martā nebūs jāpieņem lēmums par preventīvu izņemšanu no tirgus. Ja pārstrukturēšanas otrajā posmā attiecībā uz 2008./2009.gadu panāktie rezultāti tomēr nebūs pietiekami un tālab pārmērīgs piedāvājums nelabvēlīgi ietekmēs situāciju tirgū, Eiropas Komisija var šā gada oktobrī atkārtoti pievērsties lēmumam par izņemšanu no tirgus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!