• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Vienojoties par Latvijas tēla veicināšanu pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2008., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172039

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Apsveicot jaunievēlēto Krievijas prezidentu

Vēl šajā numurā

06.03.2008., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Vienojoties par Latvijas tēla veicināšanu pasaulē

 

5.martā izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš kopīgi vienojās par sadarbību Latvijas tēla veicināšanā un patlaban topošās valsts zīmolvedības programmas izstrādē, izmantojot zinātnes un izglītības, īpaši augstākās izglītības, iespējas un potenciālu. Ministre norādīja, ka Latvijai ir būtiski sevi parādīt pasaulei, jo tas gan mobilizē darbam pašmājās, gan veicina dažādu nozaru attīstību, gan sekmē katra indivīda konkurētspēju un izaugsmi.

T.Koķe akcentēja, ka Latvijas izglītība un zinātne kļūst atvērtāka, aktīvāk iekļaujas starptautiskajos procesos, taču šīs aktivitātes jāveicina un jāatbalsta. Tādēļ kā ministre, tā O.Kalniņš bija vienisprātis, ka sekmīga abu pušu sadarbība ļaus gan popularizēt valsts tēlu, gan sekmēs Latvijas izglītības un zinātnes atpazīstamību un izaugsmi.

Lai veicinātu ārvalstu studentu interesi par Latviju un mūsu augstākās izglītības telpas atvērtību, ministre pauda pārliecību, ka Latvijas augstskolām jāturpina pilnveidot studiju piedāvājums, īpašu akcentējot starpnozaru un starpaugstskolu programmas, kā arī piedāvājot unikālas, tuvākajās valstīs neapgūstamas specialitātes.

Runājot par zinātnes ieguldījumu valsts tēla popularizēšanā un zīmolvedības veidošanā, ministre norādīja, ka Latvijas normatīvā bāze ir sakārtota, kā rezultātā Latvijas zinātnes procesi kļuvuši pieejamāki starptautiski. T.Koķe piebilda, ka Latvijas zinātnieki aktīvi darbojās vienotajā Eiropas zinātnes telpā vēl pirms valsts iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), šī sadarbība nesusi rezultātus un pilnveidojusies pēc iestāšanās ES.

Pateicoties ES struktūrfondu atbalstam, zinātnei un pētniecībai nodrošināta mūsdienu prasībām atbilstoša materiāli tehniskā bāze, kas motivē ārvalstu pētniekus iesaistīties sadarbības projektos un daļu laika strādāt Latvijā.

Kā viens no sasniegumiem un veiksmīgiem sadarbības piemēriem zinātnes jomā tika minēts Latvijas Universitātes Fizikas institūta veiktais magnetohidrodinamikas eksperiments, kas ieinteresējis ārvalstu zinātniekus un kalpojis par pamatu kopīgam Latvijas un Francijas valdības pārstāvju līgumam par Ampēra iniciatīvu. Šīs iniciatīvas mērķis ir Latvijā kopā ar citām ES valstīm izveidot zinātnisko pētījumu centru magnētisma un šķidro metālu tehnoloģiju jomā.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis par nepieciešamību aktivizēt starpinstitūciju sadarbību, lai veicinātu ārvalstu studentu iebraukšanu Latvijā mācību nolūkos. Tāpat nepieciešama konkrēta rīcība, lai, popularizējot Latvijas augstāko izglītību ārvalstīs, būtu iespēja piedāvāt Latvijas valdības stipendijas.

Noslēgumā puses vienojās par kopīgas sadarbības turpināšanu speciālistu un darba grupu līmenī, piesaistot ikvienu atbildīgo institūciju.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!