• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 27. februāra lēmums Nr. 23 "Par lietas neierosināšanu Par Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 1. un 2.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Selva & Loko" darbībās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2008., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171991

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.24

Par lietas neierosināšanu
Par Nevalstisko pasta komersantu biedrības 29.01.2008. iesniegumu Nr.07

Vēl šajā numurā

06.03.2008., Nr. 37

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 23

Pieņemts: 27.02.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.23

Publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 27.februārī (prot. Nr.9, 2.§)

Par lietas neierosināšanu

Par Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 1. un 2.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA “Selva & Loko” darbībās

 

Konkurences padome 28.01.2008. saņēma a/s “ITHAL Latvia” 23.01.2008. iesniegumu par negodīgu konkurenci (turpmāk tekstā – “Iesniegums”), kurā norādīts sekojošais.

A/s “ITHAL Latvia” reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā 03.08.2005. un nodarbojas ar būvtehnikas nomu. Tās galvenie sadarbības partneri ir Igaunijas uzņēmums a/s “ITHAL KRAANAD”. A/s “ITHAL Latvia” interneta adrese ir www.ithal-latvia.lv.

Iesniedzējs 2007.gadā konstatējis, ka SIA “Selva&Loko” nodarbojas ar tieši tādu pašu pakalpojumu sniegšanu un uz šīs firmas plakātiem norādīta interneta adrese www.celtnis.lv. Šo adresi ievadot internetā, tirgus dalībnieks piekļūst informācijai par SIA “Selva&Loko” pakalpojumiem. Taču interesents nokļūst mājas lapā www.celtnis.lv, arī ievadot adresi www.ithal.lv un www.ithal-latvija.lv, un attiecīgi apskata nevis a/s “ITHAL Latvia”, bet gan tās konkurenta SIA “Selva&Loko” piedāvājumu. Iesniedzēja ieskatā interneta adrešu www.ithal.lv un www.ithal-latvija.lv īpašnieki ir cieši saistīti ar firmu SIA “Selva&Loko”. Pēc iesniedzēja rīcībā esošās informācijas, domēna vārdi www.ithal.lv un www.ithal-latvija.lv reģistrēti pēc a/s “ITHAL Latvia” reģistrācijas LR Uzņēmumu reģistrā un tās mājas lapas reģistrēšanas 09.08.2005. Adrese ithal.lv reģistrēta 16.08.2005., bet ithal-latvija.lv – 28.09.2005.

Iesniedzējs uzskata, ka SIA “Selva&Loko” īpašnieki un domēnu vārdu īpašnieki, iespējams, ir savstarpēji saistīti. Tas, ka, uzklikšķinot uz interneta adresēm www.ithal.lv un www.ithal-latvija.lv, interneta lietotājs nonāk nevis pie a/s “ITHAL Latvia” preču zīmes īpašnieka, bet gan pie tiešā konkurenta, radīts apzināti, lai SIA “Selva&Loko” negodīgi konkurētu Latvijas tirgū un, izmantojot ITHAL vārdu, kuru reklamē un izplata a/s “ITHAL Latvia”, SIA “Selva&Loko” iegūtu negodīgas priekšrocības un veiktu negodīgu konkurenci.

Iepriekšējā nedēļā uz a/s “ITHAL Latvia” zvanījis klients un prasījis, vai varot iznomāt ITHAL celtņus. Iesniedzējs pēc pāris dienām pārzvanījis klientam un vaicājis par iespējamo pasūtījumu, uz ko klients atbildējis, ka pasūtījumu ir jau veicis, atrodot a/s “ITHAL Latvia” koordinātes mājas lapā www.ithal.lv.

Ņemot vērā minēto, a/s “ITHAL Latvia” lūdz pārbaudīt SIA “Selva&Loko” darbību atbilstību Konkurences likuma prasībām, izmantojot mājas lapas www.ithal.lv un www.ithal-latvija.lv, un, konstatējot Konkurences likuma pārkāpumu, lūdz ierosināt lietu un saukt pie atbildības vainīgās personas.

A/s “ITHAL Latvia” 06.02.2008. tikšanās laikā ar Konkurences padomes Biroja amatpersonu sniedza sekojošu informāciju.

A/s “ITHAL Latvia” nodarbojas ar autoceltņu nomu. Tai nav nekādas saistības ar SIA “Selva&Loko”. Vārds “ithal” latviski neko nenozīmē, tas ir uzņēmuma īpašnieka senču mājas nosaukums. 2006.gadā a/s “ITHAL Latvia” atklājusi, ka ir tādas interneta adreses www.ithal-latvija.lv un www.ithal.lv. 07.06.2006. šis fakts ir piefiksēts pie notāra. Caur šīm adresēm lietotāji nokļūst mājas lapā celtnis.lv, kurš pieder SIA “Selva&Loko”. Konkurences padomē iesniedzējs vērsies tikai 2008.gadā, jo a/s “ITHAL Latvia” līdz tam vēl nebija reģistrēta preču zīme, kā arī nezināja, vai tas ietekmēs a/s “ITHAL Latvia”. Tomēr cilvēki, meklējot a/s “ITHAL Latvia”, atrod pavisam citu kompāniju. A/s “ITHAL Latvia” uzskata, ka ar šīm darbībām SIA “Selva&Loko” ir pārkāpusi Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 1.punktā noteikto aizliegumu. Iesniedzēja pārstāvja rīcībā nav informācijas, ka a/s “ITHAL Latvia” būtu vērsusies pie SIA “Selva&Loko” ar pretenzijām.

SIA “Selva&Loko” 13.02.2008. tikšanās laikā ar Konkurences padomes Biroja amatpersonu sniedza sekojošu informāciju.

SIA “Selva&Loko” nodarbojas ar celtniecības tehnikas nomu, tirgū darbojas jau vairāk nekā 10 gadus. SIA “Selva&Loko” domēns ir www.selva.lv, oficiāli tas ir vienīgais. SIA “Selva&Loko” nav zināms, kam pieder domēns www.celtnis.lv, bet ir zināms, ka, ievadot adresi www.ithal.lv un www.ithal-latvija.lv, lietotāji nonāk www.celtnis.lv, kur ir identiska informācija kā SIA “Selva&Loko” mājas lapā www.selva.lv. Par to SIA “Selva&Loko” nemaksā un nezina arī, cik ilgi šāda situācija vēl pastāvēs. SIA “Selva&Loko” nav pretenziju pret šādu situāciju, tā nerada zaudējumus. SIA “Selva&Loko” zina, ka adresēm www.celtnis.lv, www.ithal.lv un www.ithal-latvija.lv ir piesaiste SIA “Selva&Loko” jau aptuveni gadu. Ar pretenzijām pret SIA “Selva&Loko” no a/s “ITHAL Latvia” neviens nav vērsies. Kontaktinformācija, kas redzama www.nic.lv kā kontaktpersonai, kas reģistrējusi domēnus www.ithal.lv, www.ithal-latvija.lv un www.celtnis.lv, nav SIA “Selva&Loko” kontaktinformācija, SIA “Selva&Loko” tā nav pazīstama. SIA “Selva&Loko” nav bijusi nekāda saistība ar a/s “ITHAL Latvia”, bet esošā situācija ar domēniem SIA “Selva&Loko” apmierina. SIA “Selva&Loko” nav zināms, ko nozīmē “ithal”, taču zina, ka tā ir kompānija, kas nodarbojas ar autoceltņu pakalpojumiem. Iesniegumam pielikumā pievienotajās forogrāfijās redzamā reklāma ir SIA “Selva& Loko” reklāma. SIA “Selva&Loko” izmanto reklāmā domēnu www.celtnis.lv, jo uzskata, ka var to darīt. Šādi reklāmas plakāti ir divās vietās Krasta ielā. SIA “Selva&Loko” nav zināms, kam pieder domēns www.celtnis.lv, bet ir iekļāvusi to savā reklāmā, jo šāds nosaukums ir skanīgs. Konkrētā reklāma izvietota jau vairāk nekā gadu un saturiski nav mainījusies.

Konkurences padome 26.02.2008. saņēma no LU Matemātikas un informātikas institūta informāciju par to, ka domēna vārdu celtnis.lv, ithal.lv un ithal-latvija.lv lietošanas tiesības ir reģistrējusi fiziska persona R.H.

Izvērtējot a/s “ITHAL Latvia” iesniegumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 1.punktā noteikts aizliegums izmantot vai atdarināt cita tirgus dalībnieka (eksistējoša, savu darbību izbeiguša vai reorganizēta) likumīgi lietotu nosaukumu, atšķirības zīmes un citas pazīmes, ja tas var maldināt attiecībā uz tirgus dalībnieka identitāti, un ja šo darbību rezultātā ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana.

A/s “ITHAL Latvia” iebildumi pēc būtības ir par to, ka SIA “Selva&Loko” savā komercdarbībā izmanto domēnus www.ithal.lv un www.ithal-latvija.lv, kas ir līdzīgi a/s “ITHAL Latvia” nosaukumam (firmai), šādā veidā iegūstot klientus, kuri meklējuši kontaktus ar a/s “ITHAL Latvia”.

SIA “Selva&Loko” nav pieteikusi reģistrācijai domēnus ithal.lv un ithal-latvija.lv un tai nav informācijas par to, kam tie pieder. Par šo domēnu piesaisti SIA “Selva& Loko” mājas lapai tai ir zināms, bet šāda situācija to apmierina.

Pārbaudot lietas materiālus, Konkurences padome secina, ka minētos domēnus reģistrācijai pieteicis R.H. Saskaņā ar LR Uzņēmumu reģistra sniegto informāciju R.H. nav ne SIA “Selva&Loko” dalībnieks, ne amatpersona.

Persona, kas reģistrējusi domēnus
ithal.lv un ithal-latvija.lv Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļā, kas uztur Latvijas domēna vārdu (.lv) reģistru, ir ieguvusi šo domēnu vārdu lietošanas tiesības. Saskaņā ar Unificēto domēna vārdu strīdu risināšanas noteikumu (ICANN Uniform Domain Name Resolution Policy) 5.punktu persona, kas reģistrējusi domēna vārdu, ir atbildīga par domēna vārda izvēli un pilnībā atbildīga par vārdu, kuru tā ir reģistrējusi, un visiem strīdiem, kas var rasties šī vārda sakarā. Saskaņā ar šo noteikumu 7.punktu visi strīdi par jau reģistrētiem domēna vārdiem tiek risināti vispārējās jurisdikcijas tiesās vai arbitrāžas tiesā Latvijas Republikā, kamēr nav izveidots Administratīvais strīdu risināšanas pakalpojums domēnu vārdu strīdiem Latvijā. Tādējādi, kā to jau iepriekš atzinusi Konkurences padome (Konkurences padomes 10.11.2005. lēmumā Nr.62, publ. laikr. “Latvijas Vēstnesis”, 30.11.2005., Nr.191, Konkurences padomes 11.04.2007. lēmumā Nr.28, publ. laikr. “Latvijas Vēstnesis”, 20.04.2007., Nr.65, Konkurences padomes 21.11.2007. lēmumā Nr.155, publ. laikr. “Latvijas Vēstnesis”, 05.12.2007., Nr.195, Konkurences padomes 19.12.2003. lēmumā Nr.65, skat. http://www.kp.gov.lv/uploaded_files/2003/N65_1912.doc), šādu iebildumu izskatīšana par domēnu reģistrāciju un izmantošanu nav Konkurences padomes kompetencē.

Ar iebildumiem par domēnu ithal.lv un ithal-latvija.lv reģistrāciju un izmantošanu a/s “ITHAL Latvia” var vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā, civiltiesiskā kārtībā ceļot prasību pret minēto domēnu reģistrētāju un izmantotāju, vienlaikus izmantojot iespēju prasīt zaudējumu piedziņu, kas a/s “ITHAL Latvia” radušies konkrētās personas rīcības rezultātā.

Savukārt attiecībā uz iesniedzēja iebildumiem par tā preču zīmes izmantošanu domēnos Konkurences padome norāda, ka tā jau iepriekš ir atzinusi, ka likums “Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm” ir speciāla norma, kas nosaka preču zīmju izmantošanas un aizsardzības tiesiskos ietvarus, un saskaņā ar šī likuma 28.panta otro daļu strīdi, kas radušies reģistrētu preču zīmju lietojuma sakarā, ir Rīgas apgabaltiesas kompetencē. Līdz ar to visi strīdi par jau reģistrētām preču zīmēm ir Rīgas apgabaltiesas kompetencē.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 51.pantu Administratīvo lietu izskata iestāde atbilstoši savai kompetencei, kas tai piešķirts ar normatīvo aktu. Ņemot vērā to, ka a/s “ITHAL Latvia” iebildumu par tās nosaukuma (firmas) un preču zīmes izmantošanu domēnu vārdos izskatīšana Konkurences padomei nav piekritīga, Konkurences padomei nav pamata ierosināt lietu uz a/s “ITHAL Latvia” iesnieguma pamata sakarā ar SIA “Selva& Loko” darbībām.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 18.panta trešās daļas 1. un 2.punktu, 23.panta trešo daļu, Administratīvā procesa likuma 51.pantu, Konkurences padome

 

nolēma:

neierosināt lietu uz a/s “ITHAL Latvia” 23.01.2008. iesnieguma pamata.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!