• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiesībsargs: Par dzimumu līdztiesību preču un pakalpojumu jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2008., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171957

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Piedaloties sarunā ar Zinātņu akadēmijas vadību

Vēl šajā numurā

05.03.2008., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiesībsargs: Par dzimumu līdztiesību preču un pakalpojumu jomā

 

Tiesībsarga birojā joprojām tiek saņemta informācija par gadījumiem, kas skar dzimumu līdztiesības jautājumus. Nenoliedzami, augstu vērtējama ES direktīvu normu iestrādāšana Latvijas likumos, kas mazinās iespēju personai tikt diskriminētai dzimuma, rases vai etniskās piederības dēļ. Taču reālā situācija liecina, ka šādas problēmas preču un pakalpojumu jomā joprojām pastāv, bet efektīva patērētāju aizsardzības mehānisma vēl nav.

Arī Tiesībsarga birojā saņemtie iesniegumi liecina, ka joprojām daļa Latvijas sabiedrības ikdienā saskaras ar diskrimināciju, iepērkoties vai saņemot pakalpojumus. Piemēram, pārkāpumi konstatēti publiskajā pirtī, kur vīriešiem un sievietēm noteikta atšķirīga samaksa, kā arī nevienlīdzīgi atšķirīgas pirts apmeklējuma dienas, kas kādu no dzimumiem nostāda neizdevīgā situācijā.

Saņemta sūdzība arī par to, ka valsts kompensējamo medikamentu sarakstā iekļautas zāles osteoporozes ārstēšanai sievietēm, taču nav nodrošināti ekvivalenti medikamenti vīriešiem. Tāpat saņemta informācija par gadījumiem, kad tautības dēļ bez pamatota iemesla pircējiem atteikts noformēt preču iegādi līzingā.

Latvijā no 2007.gada 21.decembra ir saistoša Eiropas Padomes Direktīva 2004/113/EK, kas paredz vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem, preču piegādi un pakalpojumu sniegšanu. Diemžēl šīs direktīvas prasības nav pilnībā iestrādātas normatīvajos aktos un nav izstrādāts efektīvs aizsardzības mehānisms personām, kas nav saņēmušas preci un pakalpojumu diskriminācijas dēļ.

Šobrīd konkrētās situācijas tiesībsargs var risināt ar ieteikumu preces pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam, aicinot nepamatoti neaizskart personas, kā arī sniegt preces un pakalpojumus bez diskriminējošiem ierobežojumiem. Tāpat atzinumos tiek norādīts uz sekām, kas saistībā ar direktīvu neieviešanu rodas atbildīgajām valsts personām, kā arī akcentēts Eiropas Kopienu tiesībās iestrādātais tiesību aizsardzības mehānisms.

Tiesībsarga biroja eksperti augstu vērtē 4.martā Ministru kabinetā apstiprinātos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas noteiks vienlīdzīgas attieksmes nodrošināšanu pret patērētāju atkarībā no tā dzimuma, rases vai etniskās piederības.

Eksperti uzsver arī efektīva aizsardzības mehānisma nozīmīgumu. Ikvienā gadījumā, kad persona saskaras ar diskrimināciju, iepērkoties vai saņemot pakalpojumus, jābūt skaidram mehānismam, kā iespējams aizstāvēt savas tiesības. Ir sevišķi svarīgi, lai šādas izmaiņas normatīvajos aktos stātos spēkā pēc iespējas ātrāk un likumu ieviesēji tās efektīvi piemērotu praksē, uzsver speciālisti.

 

Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!