• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 20. februāra lēmums Nr. 22 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.262/08/06/1 Par SIA "Euroaptieka" un SIA "Jelgavas aptieka" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.02.2008., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171719

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.56

Par dabasgāzes diferencēto tirdzniecības tarifu un mazuta faktisko kotāciju

Vēl šajā numurā

29.02.2008., Nr. 34

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 22

Pieņemts: 20.02.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.22

Rīgā 2008.gada 20.februārī (prot. Nr.8, 3.§ )

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.262/08/06/1

Par SIA “Euroaptieka” un SIA “Jelgavas aptieka” apvienošanos

Konkurences padome 28.01.2008. saņēma ziņojumu par SIA “Euroaptieka” un SIA “Jelgavas aptieka” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), SIA “Euroaptieka” pērkot SIA “Jelgavas aptieka” visas kapitāla daļas.

Iepazīstoties ar sniegto informāciju, Konkurences padome secina, ka Ziņojums atbilst Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) pielikumā noteiktajām prasībām un ir uzskatāms par pilnīgu no 28.01.2008.

SIA “Euroaptieka” ir reģistrēta Komerc­reģistrā ar reģistrācijas Nr.40003558181, juridiskā adrese – Kurzemes prospekts 1a, Rīgā.

SIA “Jelgavas aptieka” ir reģistrēta Komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.54103012561, juridiskā adrese – Lielā ielā 5, Jelgavā.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Euroaptieka” nodarbojas ar aptiekas pakalpojumiem un administrē tai piederošās aptiekas. Tās galvenie darbības veidi ir farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas, tualetes piederumu mazumtirdzniecība, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, medicīnisko un ortopēdisko preču mazumtirdzniecība, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība, darbības ar nekustamo īpašumu uz līguma pamata vai par atlīdzību, iekārtu iznomāšana, grāmatvedības pakalpojumi, reklāmas, mārketinga pakalpojumi u.c. Savukārt SIA “Euroaptieka” meitas uzņēmuma darbības veidi ir farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas, tualetes piederumu mazumtirdzniecība, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, medicīnisko un ortopēdisko preču mazumtirdzniecība, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Euroaptieka” realizē izšķirošo ietekmi vienā meitas uzņēmumā: SIA “ASJ”.

2. SIA “Jelgavas aptieka” darbība ir saistīta ar farmaceitisko un medicīnisko preču, ārstnieciskās kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecību. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto SIA “Jelgavas aptieka” nerealizē izšķirošo ietekmi citos uzņēmumos.

3. Saskaņā ar Ziņojumam pievienoto SIA “Euroaptieka” 12.12.2007. valdes lēmumu SIA “Euroaptieka” ir panākusi vienošanos par pirkuma darījuma nosacījumiem ar SIA “Jelgavas aptieka” par SIA “Jelgavas aptieka” kapitāla daļu iegādi. Pirkuma līgumu paredzēts noslēgt atbilstoši līguma projekta noteikumiem, ne vēlāk kā līdz 30.06.2008.

4. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto: “Tirgus dalībnieku apvienošanās ir: (..) tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem”.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju pēc pirkuma līguma noslēgšanas SIA “Euroaptieka” piederēs visas SIA “Jelgavas aptieka” kapitāla daļas. Tātad SIA “Jelgavas aptieka” 100% kapitāla daļu iegūšana ir uzskatāma par apvienošanos Konkurences likuma izpratnē. Līdz ar to SIA “Eiroaptieka” un SIA “Jelgavas aptieka” ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniecēm.

5. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Noteikumu 8.punkts nosaka, ka “tirgus dalībnieka neto apgrozījumu aprēķina, summējot iepriekšējā finanšu gada ieņēmumus no tirgus dalībnieka darbības, preču pārdošanas un pakalpojumu sniegšanas Latvijas teritorijā (..)”. Tādējādi izvērtējot konkrēto darījumu, būtu jāņem vērā apvienošanās dalībnieku kopējais 2007.gada apgrozījums, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”. Tomēr ņemot vērā, ka janvārī apvienošanās dalībniekiem vēl nav pieejama precīza finanšu informācija par 2007.gadu, Konkurences padome uzskata, ka konkrētā apvienošanās var tikt vērtēta, ņemot vērā 2006.gada finanšu datus.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Euroaptieka “ konsolidētais neto apgrozījums 2006.gadā bija LVL 5 828 130,27.

SIA “Euroaptieka” un tās meitas uzņēmumu konsolidētais neto apgrozījums 2006.gadā bija LVL 6 049 360,671. Savukārt SIA “Jelgavas aptieka” 2006.gada neto apgrozījums saskaņā ar gada pārskatā ietverto informāciju bija LVL 25 956.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju UAB “Vilniaus prekyba” īsteno izšķirošo ietekmi ar tai piederošām 100% kapitāla daļām pār Lietuvas sabiedrībām UAB “MAXIMA GRUPE”, UAB “AKROPOLIS” un UAB “EUROAPOTHECA”.

Savukārt UAB “EUROAPOTECHA” īsteno izšķirošo ietekmi pār SIA “Euroaptieka”. Tādējādi SIA “Euroaptieka” un tās meitas uzņēmums SIA “ASJ” ietilpst vienā grupā (kā viens tirgus dalībnieks) ar UAB “Vilniaus prekyba”.

UAB “Vilniaus prekyba” un UAB “EUROAPOTECHA” atsevišķi nav bijis apgrozījuma no preču un pakalpojumu sniegšanas Latvijas teritorijā 2006. un 2007.gadā. UAB “Vilniaus prekyba” kapitāla daļu turētāji ir Lietuvas pilsoņi, un neviens no viņiem 2006. un 2007.gadā nav veicis saimniecisko darbību Latvijas teritorijā.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju UAB “MAXIMA GRUPE” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār UAB “MAXIMA INVEST”, kas savukārt īsteno izšķirošu ietekmi pār SIA “VP Group Latvia”. SIA “VP Group Latvia” īsteno izšķirošu ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “MAXIMA Latvija”, kura savukārt īsteno izšķirošu ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Skandi krasts” un SIA “Tirdzniecības centrs “Mūkusala””, SIA “Mahrix” un SIA “Allied professional property”.

UAB “AKROPOLIS” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār:

1) SIA “Daugavgrīvas NIP”;

2) SIA “Akropolis LV”;

3) Lietuvas sabiedrību UAB “Delano”, kas īsteno izšķirošu ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Eiropica”;

4) Holandes sabiedrību Patras Holdings B.V., kas īsteno izšķirošu ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Ansorg Development Latvia”, kas īsteno izšķirošu ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “ŠAFAG”. Uz Ziņojuma iesniegšanas brīdi SIA “ŠAFAG” ir uzsākts likvidācijas process.

Lai gan tiešo apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums nesasniedz 25 miljonus latu, Konkurences padome secina, ka saskaņā ar Noteikumu 9. un 13.punktu un vadoties no Ziņojumā sniegtās un Konkurences padomes rīcībā esošās informācijas, ir jāņem vērā apstāklis, ka Latvijas teritorijā darbojas citi komersanti, kas atrodas tādā pašā UAB “Vilniaus prekyba” izšķirošā ietekmē kā SIA “Euroaptieka”.

Tādējādi, veicot galīgo kopējā apgrozījuma aprēķināšanu par 2006.gadu, atbilstoši Noteikumu prasībām, tas pārsniedza 25 miljonu latu slieksni (aptuveni LVL 299 03 463). Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs un SIA “Euroaptieka” pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu Konkurences padomē.

6. Pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 4.punktu, konkrētais tirgus, kuru ietekmējusi šajā Ziņojumā norādītā apvienošanās, ir zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus Jelgavas pilsētas teritorijā.

Ņemot vērā Ziņojumā sniegto informāciju un vadoties no iepriekš izvērtētajām līdzīgām apvienošanās lietām2, Konkurences padome uzskata, ka ģeogrāfiskais tirgus šajā gadījumā saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu ir nosakāms kā Jelgavas pilsētas teritorija. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus tiek noteikts kā Jelgavas pilsētas teritorija, ņemot vērā to, ka apvienošanās rezultātā tiek iegādāta viena aptieka (koncentrācijas palielināšanās process notiks) Jelgavas pilsētā un šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzvērtīgi visiem tirgus dalībniekiem. Konkurences padome secina, ka patērētāju rīcību, iegādājoties zāles, nosaka aptiekas pieejamības ērtums un tuvums. Zāļu iegāde notiek tajās vietās, kur norisinās patērētāju galvenās aktivitātes (mājas, darbavietas tuvums).

Konkurences padome, vadoties no iepriekš izvērtētajām līdzīgām apvienošanās lietām3, secina, ka konkrētais tirgus ir nosakāms tikai no vispārēja jeb atvērta tipa aptiekām, neiekļaujot konkrētajā tirgū slēgta tipa aptiekas, jo slēgta tipa aptiekās ir aizliegts izplatīt medikamentus fiziskajām personām. Pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 4.punktu, konkrētais tirgus lietā ir zāļu mazumtirdzniecības (vispārēja jeb atvērta tipa aptieku) tirgus Jelgavas pilsētas teritorijā.

7. Saskaņā ar Valsts zāļu aģentūras mājaslapā publicēto licencēto aptieku sarakstu uz 02.02.2008. pavisam Jelgavas pilsētā licences ir izsniegtas 27 aptiekām.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Euroaptieka” un tās meitas uzņēmumam pieder 30 aptiekas Latvijas teritorijā. Vienai no šīm aptiekām licences darbība šobrīd ir apturēta. SIA “Euroaptieka” un tās meitas uzņēmumam pieder 3,6 % no visām licences saņēmušajām aptiekām Latvijā.

SIA “Euroaptieka” pieder viena aptieka Jelgavas pilsētas teritorijā. Pēc tirgus dalībnieku apvienošanās SIA “Euroaptieka” būs divas aptiekas Jelgavas pilsētas teritorijā.

Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras 17.05.2007. vēstulē Nr. 4-4/469 sniegto informāciju kopējais zāļu realizācijas apgrozījums Jelgavas pilsētā ir sniegts kopā ar attiecīgo aptieku filiālēm, kuras atrodas ārpus Jelgavas pilsētas teritorijas, un 2006.gadā tas bija LVL 4 380 445,81. Līdz ar to tiek secināts, ka nevar tikt aprēķināta precīza apvienošanās dalībnieku tirgus daļa iepriekš definētajā konkrētajā tirgū.

SIA “Meiju aptieka” zāļu realizācijas apgrozījums 2006.gadā bija LVL 3914 (aptuveni 0,09%), kas nesasniedz pat 1% no kopējā zāļu realizācijas apgrozījuma Jelgavas pilsētā kopā ar šo aptieku filiāļu zāļu realizācijas apgrozījumu4.

Savukārt saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Jelgavas aptieka” Jelgavas pilsētā zāļu realizācijas apgrozījums 2006.gadā bija LVL 25 956, kas ir aptuveni 0,6% no kopējā zāļu realizācijas apgrozījuma Jelgavas pilsētā kopā ar šo aptieku filiāļu zāļu realizācijas apgrozījumu.

Ievērojot teikto, jāsecina, ka apvienošanās dalībnieku tirgus daļa konkrētajā tirgū, t.i., zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū, pēc apvienošanās nesasniegs dominējošā stāvokļa robežu (40%), līdz ar to SIA “Euroaptieka” neradīsies un nenostiprināsies dominējošs stāvoklis konkrētajā tirgū.

SIA “Euroaptieka” ietilpst uzņēmumu grupā, kurai ir ietekme ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības lielveikalu vidē tirgū. Iespējams, ka atrašanās vienā uzņēmumu grupā ar SIA “MAXIMA Latvija” norāda uz pieejamajiem finanšu resursiem. Taču, tā kā konkrētajā tirgū un Latvijas tirgū kopumā ir līdzvērtīgi konkurenti (a/s “Sentor farm aptiekas” un SIA “Hansa Pharma”), kuru tirgus daļas ir lielākas, tad minētajam faktam nav būtiskas nozīmes. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tirgū neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence konkrētajā tirgū.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut SIA “Euroaptieka” un SIA “Jelgavas aptieka” apvienošanos, kas paredzēta, SIA “Euroaptieka” iegūstot izšķirošu ietekmi pār SIA “Jelgavas aptieka”.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

1 Konkurences padomes 06.06.2007. lēmums Nr. 53, 5.punkts (www.kp.gov.lv).

2 Konkurences padomes 30.12.2004. lēmuma Nr.90, 6.punkts; Konkurences padomes. 16.03.2005. lēmuma Nr. 6, 5. punkts (www.kp.gov.lv).

3 Konkurences padomes 25.11.2005. lēmuma Nr.71, 6. punkts; Konkurences padomes 13.06.2007. lēmuma Nr. 62, 6. punkts (www.kp.gov.lv).

4 Konkurences padomes 06.06.2007. lēmums Nr. 53, 7.punkts (www.kp.gov.lv).

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!