• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Apspriežot ar tieslietu ministru reformas jautājumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2008., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171286

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.02.2008., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Apspriežot ar tieslietu ministru reformas jautājumus

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns 19.februārī tikās ar tieslietu ministru Gaidi Bērziņu un pārrunāja nepieciešamos grozījumus ar pašvaldību darbību saistītajos likumos, noslēdzot administratīvi teritoriālo reformu.

Saskaņā ar Ministru kabineta doto uzdevumu nozaru ministrijām līdz šā gada 1.maijam jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai valdībā priekšlikumi grozījumiem 30 likumos, kas saistīti ar pašvaldību darbības nodrošināšanu. Tieslietu ministrija ir atbildīga par desmit likumprojektu sagatavošanu.

Četri no likumiem, kas būtu jāprecizē, ir saistīti ar vēlēšanu tiesisko regulējumu.

Ņemot vērā, ka pēc novadu izveidošanas pašreizējās rajonu pašvaldības tiks reorganizētas, likumos jānosaka, kurām institūcijām tiks nodota rajonu pašvaldību kompetence vēlēšanu procesa sagatavošanā un norisē, kā arī sūdzību izskatīšanā.

E.Zalāns un G.Bērziņš, pārrunājuši nepieciešamās izmaiņas ar vēlēšanām saistītajos likumos, vienojās, ka priekšlikumi izmaiņām normatīvajā regulējumā būtu jāizskata darba grupā, uzklausot arī Centrālās vēlēšanu komisijas viedokli.

Vairāki likumi, par kuru grozījumu izstrādāšanu ir atbildīga Tieslietu ministrija, attiecas uz zemes reformas pabeigšanu. Vienlaikus jārisina jautājums, kā saistībā ar administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanu jaunveidojamās novadu pašvaldības sakārtos īpašumtiesības uz nekustamajiem īpašumiem.

Pēc rajona pašvaldību reorganizēšanas to nekustamie īpašumi pāries novadu pašvaldību īpašumā saskaņā ar rajona pašvaldības reorganizācijas plānu. Pabeidzot administratīvi teritoriālo reformu un izveidojot novadus, mainīsies arī adresācija. Tāpat ir gadījumi, kad pašvaldības īpašumtiesības vēl nav nostiprinājušas zemesgrāmatā.

Ministri pārrunāja arī valsts iestāžu teritoriālo izvietojumu. Piemēram, prokuratūras likumā patlaban ir noteikts, ka rajonu (republikas pilsētu) prokuratūras ģenerālprokurors nodibina atbilstoši valsts administratīvi teritoriālajam iedalījumam. Grozot likumu, kā viens no variantiem varētu būt likuma pielikumā katrai rajona (republikas pilsētas) prokuratūrai norādīt tās darbības rajonu atbilstoši jaunajam administratīvi teritoriālajam iedalījumam – novadus vai republikas pilsētas.

Lai pārrunātu ar administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanu saistītus jautājumus, tai skaitā pašvaldību darbības tiesiskā regulējuma pilnveidošanu un pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem, ministrs E.Zalāns šonedēļ tiekas arī ar satiksmes ministru Aināru Šleseru un veselības ministru Ivaru Eglīti.

Par rajona pašvaldību funkciju nodošanu novadiem reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram tuvākajā nedēļā jāsniedz ziņojums Ministru kabinetam.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!