• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālā vēlēšanu komisija: Par grozījumiem likumā "Par valsts pensijām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2008., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171157

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

20.02.2008., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā vēlēšanu komisija: Par grozījumiem likumā “Par valsts pensijām”

 

18.februārī Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegts vēlētāju parakstīts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām””. Iesniegtais likumprojekts paredz grozīt likuma 34.punktu, nosakot, ka līdz 2009.gada 31.decembrim vecuma pensijas minimālais apmērs nevar būt mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kuram attiecībā no apdrošināšanas stāža piemēroti koeficienti 3,0; 3,5; 4,0 vai 4,5. Saskaņā ar likumprojekta iesniedzēju apkopoto informāciju grozījumu likumā “Par valsts pensijām” parakstījuši 11 989 pilsoņi.

Likums “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” paredz, ka tiesības iesniegt CVK pilnīgi izstrādātu likumprojektu ir ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgo Latvijas pilsoņu. Līdz ar to CVK tagad jāpārbauda iesniegtie paraksti un jākonstatē, vai visiem parakstītājiem ir balsstiesības, vai kāds no pilsoņiem nav parakstījies vairākkārt un vai visi paraksti ir notariāli apliecināti.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars prognozē, ka parakstu pārbaudes rezultāti varētu būt zināmi līdz nākamās nedēļas beigām. Ja CVK, pārbaudot parakstus, konstatēs, ka likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”” ir parakstījuši vismaz 10 000 vēlētāju, tiks izsludināts nākamais likuma ierosināšanas posms – 30 dienu ilga parakstu vākšana, kas notiks pašvaldību noteiktajās parakstu vākšanas vietās Latvijā un Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs.

Jāuzsver, ka šajā gadījumā, līdzīgi kā tas ir ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības iesniegto Satversmes grozījumu projektu, parakstu vākšana notiks nevis par referenduma ierosināšanu, bet gan par minētā likumprojekta iesniegšanu Saeimā.

Ja parakstu vākšanā likuma grozījumus atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 149 064 vēlētāji, CVK likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”” nodos Valsts prezidentam, kurš to iesniegs parlamentā.

Ja Saeima iesniegto likumprojektu pieņems bez labojumiem, tas stāsies spēkā. Savukārt tautas nobalsošana būs jārīko tikai tajā gadījumā, ja Saeima likumprojektu noraidīs vai pieņems ar labojumiem.

 

CVK informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!