• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Latvijas konverģences programmu tuvākajos trijos gados. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2008., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171156

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Lisabonas līguma ratifikāciju - citur un Latvijā

Vēl šajā numurā

20.02.2008., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Latvijas konverģences programmu tuvākajos trijos gados

 

Budžeta mērķu īstenošanu Latvijā nopietni apdraud ievērojamā makroekonomiskā nenoteiktība un izdevumu plāna neizpilde iepriekšējā periodā. Lai īstenotu programmas mērķus lielas ekonomiskās nelīdzsvarotības un pārmērīga pieprasījuma spiediena apstākļos, steidzami vajadzīga ievērojami stingrāka fiskālā nostāja.

Eiropas Komisija, izskatījusi Bulgārijas atjaunināto konverģences programmu, secināja, ka valsts budžeta stāvoklis ir stabils. Programmā ierosināts pārskatīt vidēja termiņa mērķi (VTM), paaugstinot to no līdzsvarota budžeta līdz pārpalikumam 1,5% no IKP, ko varēs droši īstenot programmas darbības laikā. Lai saglabātu makroekonomisko stabilitāti aizvien pieaugošas ārējās nelīdzsvarotības un augstas inflācijas apstākļos, būs jāturpina stingras fiskālās politikas īstenošana. Lai gan Čehijas programma ar pārmērīgā deficīta korekciju 2008.gadā ir konsekventa, tomēr būtu jāizmanto labais sākuma stāvoklis 2007.gadā, lai šo korekciju īstenotu ar lielāku rezervi un pēc tam paātrinātu fiskālo konsolidāciju. Igaunijas programmā izvirzīts ticams mērķis visā programmas darbības laikā uzturēt stabilu budžeta stāvokli ar pastāvīgu pārpalikumu, kas pārsniedz VTM. Tomēr paredzams, ka ekonomikā vērojamā makroekonomiskā nelīdzsvarotība izlīdzināsies tikai pakāpeniski.

Ekonomikas un monetārās politikas komisārs Hoakins Almunja teica: “Četrām valstīm, kuru programmas tika izskatītas šodien, jāsaskaras ar ilgstošas iedzīšanas radītām problēmām. Latvijai tiek ieteikts izvirzīt vērienīgākus budžeta mērķus, nekā paredzēts programmā, lai ierobežotu ekonomikas “pārkaršanu” un makroekonomiskos riskus, kā arī nodrošināt ilgtspējīgu konverģenci. Jo īpaši radikāli ir jāmaina izmaksu un cenu dinamika, kas iedragā tās konkurētspēju.”

13.februārī Komisija novērtēja Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas un Latvijas atjauninātās konverģences programmas. Tā novērtēja arī Maltas, Austrijas, Kipras, Slovēnijas un Portugāles stabilitātes programmas. Abas valstu grupas novērtēja jau janvārī un rezultātus apsprieda ES Finanšu ministru padomē 12.februārī.

Latvija 2007.gada 29.novembrī iesniedza jaunu konverģences programmas atjauninājumu, kas aptver laiku no 2007. līdz 2010.gadam.

Programmā izvirzīts mērķis samazināt ekonomisko nelīdzsvarotību un pārmērīga pieprasījuma spiedienu, nosakot nedaudz lielākus, tomēr kopumā pieticīgus pārpalikuma mērķus laikam no 2008. līdz 2010.gadam, pārsniedzot VTM. Turklāt budžeta mērķu īstenošanu apdraud galvenokārt ievērojamā makroekonomiskā nenoteiktība un izdevumu plāna neizpilde iepriekšējā periodā.

Latvijai steidzami jāpieņem stingrāka fiskālā nostāja, lai īstenotu programmas mērķus liela inflācijas spiediena, izmaksu konkurētspējas pasliktināšanās un neto ārējo saistību straujas palielināšanās apstākļos. Lai gan ir ieviesti vidēja termiņa izdevumu griesti, tie vēl ir jāpārbauda.

Pretstatā minētajam Latvijas valsts finanšu ilgtspējība ilgtermiņā ir laba, par to liecina valsts parāds aptuveni 10% apmērā un ar iedzīvotāju novecošanos saistīto izdevumu mazā ietekme nākotnē, pateicoties veiktajām pensiju reformām.

Ņemot vērā Komisijas novērtējumu un nepieciešamību nodrošināt ilgtspējīgu konverģenci un sekmīgu dalību VKM II, Latvija tiek aicināta samazināt ekonomikas “pārkaršanas” risku un apdraudējumus makroekonomiskajai stabilitātei un šādā nolūkā:

• izvirzīt daudz vērienīgākus budžeta mērķus 2008.gadam, uzkrāt visus ienākumus no ieņēmumiem, kas pārsniedz prognozētos, un ievērot izdevumu griestus;

• rūpīgi izvēlēties valsts izdevumu prioritātes, ievērojot vispārējos valsts sektora izdevumu ierobežojumus, kas noteikti vidēja termiņa budžeta plānošanā, un pārskatīt nodokļu politikas instrumentus, lai neveicinātu pieprasījumu nozarēs, kas nepietiekami pastiprina ekonomikas vidēja un ilgtermiņa piedāvājuma potenciālu;

• izstrādāt turpmāku politiku inflācijas spiediena ierobežošanai, tostarp atbildīgi nosakot algas valsts sektorā, tādējādi veicinot algu pieauguma strauju samazināšanos tautsaimniecībā kopumā, kas ir nepieciešama, lai radikāli mainītu pašreizējo izmaksu un cenu dinamiku un apturētu Latvijas konkurētspējas straujo pasliktināšanos.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!