• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par priekšlikumiem Latvijas pensionāru situācijas uzlabošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2008., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171024

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas Ārlietu komisijas atbalstu golodomora nosodīšanai

Vēl šajā numurā

19.02.2008., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par priekšlikumiem Latvijas pensionāru situācijas uzlabošanai

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 13.februārī sprieda par sabiedrisko organizāciju iesniegtajiem priekšlikumiem pensionāru situācijas uzlabošanai.

Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji norādīja, ka vairāki no pensionāru priekšlikumiem jau ir ministrijas darba kārtībā, piemēram, no 2009.gada plānots palielināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu no 45 līdz 60 latiem, kas savukārt ļautu paaugstināt minimālo pensiju, kā arī indeksēt pensijas un izmaksāt piemaksas lielākam pensionāru skaitam.

Tāpat nākamgad plānots paaugstināt pensiju piemaksas, par katru darba stāža gadu piemaksājot vismaz 60 santīmus pašreizējo 40 santīmu vietā.

Tāpat labklājības ministre Iveta Purne solīja atbalstīt Saeimas komisijas iniciatīvu strādājošo pensionāru algām piemērot neapliekamo minimumu.

Tomēr komisija norādīja, ka vairāki pasākumi pensionāru stāvokļa uzlabošanai būtu veicami jau šogad. Deputāti aicināja LM jau tagad izstrādāt nepieciešamos dokumentus, lai budžeta grozījumos prasītu naudu piemaksām, kas pensionāriem sākotnēji bija solītas no 2008.gada sākuma, bet tiks izmaksātas tikai no jūnija. Tas ir parāds, un parāds ir jāatdod, uzskata deputāti.

Atklāts paliek jautājums arī par 13.pen-sijas izmaksu pensionāriem, piemēram, uz valsts 90.gadadienu šī gada novembrī.

Kā viens no nākotnes risinājumiem izskanēja priekšlikums piemaksas par līdz 1996.gadam uzkrāto stāžu piešķirt bez ierobežojumiem. Patlaban piemaksas saņem tie pensionāri, kuru pensija nepārsniedz 135 latus un darba stāžs ir 30 gadi vai 25 gadi (kaitīgos apstākļos). Pēc LM aprēķiniem, gadā tam būtu nepieciešami apmēram 135 miljoni latu.

Deputāti aicināja LM sagatavot aprēķinus, cik izmaksātu visas pensionāru organizāciju piedāvātās reformas. “Jāizskata gan mēreni, gan radikāli pensionāru priekšlikumi, taču pirms tam ir jāzina, cik tas maksā. Katrs lats pensionāru makā valsts budžetam nozīmē miljonus, tādēļ katram priekšlikumam pretī jāliek reālās izmaksas,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komisijas deputāti vienojās uz kādu no tuvākajām sēdēm uzaicināt arī Ministru prezidentu un finanšu ministru, lai klātienē noskaidrotu valdības kopīgo pozīciju un diskutētu par iespējām uzlabot pensionāru situāciju.

Komisijas sēdē piedalījās LM, Latvijas Pensionāru federācijas un biedrības “Latvijas Iedzīvotāju apvienība” pārstāvji.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!