• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 5. februāra noteikumi Nr. 59 "Noteikumi par valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru un tā piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumiem dzīvojamās mājās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2008., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171012

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 21.augusta noteikumi Nr.562

Noteikumi par zemes lietošanas veidu klasifikācijas kārtību un to noteikšanas kritērijiem. Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

19.02.2008., Nr. 27

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 59

Pieņemts: 05.02.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.59

Rīgā 2008.gada 5.februārī (prot. Nr.7 2.§)

Noteikumi par valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru un tā piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumiem dzīvojamās mājās

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.2 panta ceturto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību un apmēru, kādā valsts līdzfinansē daudz­dzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumus, kā arī energo­efektivitātes pasākumu attiecināmās izmaksas, vērtēšanas kritērijus un valsts budžeta līdzekļu izlietojuma uzraudzību.

2. Valsts līdzfinansējumu energoefektivitātes pasākumiem piešķir šādiem projektiem:

2.1. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas energoauditam – 200 latu apmērā;

2.2. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas renovācijai – 20 % no renovācijas projekta kopējām atbalstāmajām izmaksām.

3. Valsts sniedz palīdzību dzīvojamo māju īpašniekiem atbilstoši valsts budžetā kārtējam gadam šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem.

II. Kārtība, kādā reģistrē iesniegumu valsts līdzfinansējuma saņemšanai

4. Lai saņemtu valsts līdzfinansējumu energoefektivitātes pasākumiem, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku pilnvarota persona (turpmāk – pilnvarotā persona) iesniedz iesniegumu, kā arī veic citas ar valsts līdzfinansējuma saņem­šanu saistītās darbības. Lēmumu par attiecīgās personas pilnvarošanu pieņem dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē un ieraksta protokolā. Noslēdzot pilnvarojuma līgumu, norāda piešķirtā pilnvarojuma apjomu.

5. Lai no nākamā gada valsts budžeta līdzekļiem saņemtu valsts līdzfi­nansējumu energoauditam, pilnvarotā persona līdz kārtējā gada 30.decembrim iesniedz Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūrā (turpmāk – aģentūra) iesniegumu (1.pielikums). Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

5.1. dzīvokļu īpašnieku kopsapulces protokola kopiju, kurā ierakstīts lēmums veikt daudzdzīvokļu dzīvo­jamās mājas energoauditu, kā arī šo noteikumu 4.punktā minētā protokola un līguma kopiju;

5.2. dzīvojamās mājas nodošanas un pieņemšanas aktu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesību nodošanu dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai, ja dzīvojamā māja privatizēta saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju".

6. Iesniedzot šo noteikumu 5.1.apakš­punktā minēto dokumentu kopijas, uzrāda to oriģinālus.

7. Pilnvarotā persona (juridiska persona) ir tiesīga iesniegt šo noteikumu 5.punktā minēto iesniegumu, ja tai nav nodokļu vai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu.

8. Ja šo noteikumu 5.punktā minētos dokumentus iesniedz papīra formā, tos cauršuj (caurauklo) un lapas numurē.

9. Aģentūra izvērtē pilnvarotās personas atbilstību šo noteikumu 4. un 7.punkta prasībām un 10 dienu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

9.1. reģistrēt iesniegumu valsts līdzfinansējuma programmas reģistrā attiecīgajam gadam, ja iesniegums un tam pievienotie dokumenti atbilst šo noteikumu prasībām;

9.2. atteikt iesnieguma reģistrēšanu valsts līdzfinansējuma programmas reģistrā attiecīgajam gadam, ja iesniegums un tam pievienotie dokumenti neatbilst šo noteikumu prasībām vai sniegtas nepatiesas ziņas.

10. Šo noteikumu 9.punktā minēto lēmumu aģentūra iesnieguma iesnie­dzējam paziņo rakstiski piecu dienu laikā pēc tā pieņemšanas.

11. Ja, izvērtējot iesniegumu, konstatēts, ka nav iesniegti visi šo noteiku­mu 5.punktā minētie dokumenti, aģentūra 10 dienu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas nosūta pilnvarotajai personai informācijas pieprasījumu, norādot dokumentu iesniegšanas termiņu, un attiecīgi pagarina lēmuma pieņemšanas termiņu.

12. Lai no nākamā gada valsts budžeta līdzekļiem saņemtu valsts līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas renovācijai, pilnvarotā persona līdz kārtējā gada 30.decembrim iesniedz aģentūrā iesniegumu (2.pielikums). Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

12.1. dzīvokļu īpašnieku kopsapulces protokola kopiju, kurā ierakstīts lēmums veikt daudzdzīvokļu dzīvo­jamās mājas renovāciju, kā arī šo noteikumu 4.punktā minētā protokola un līguma kopiju;

12.2. dzīvojamās mājas nodošanas un pieņemšanas aktu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesību nodošanu dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai, ja dzīvojamā māja privatizēta saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju";

12.3. energoaudita pārskata kopiju saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu.

13. Iesniedzot šo noteikumu 12.1. un 12.3.apakšpunktā minēto dokumentu kopijas, uzrāda to oriģinālus.

14. Pilnvarotā persona (juridiska persona) ir tiesīga iesniegt šo noteikumu 12.punktā minēto iesniegumu, ja tai nav nodokļu vai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu.

15. Ja šo noteikumu 12.punktā minētos dokumentus iesniedz papīra formā, tos cauršuj (caurauklo) un lapas numurē.

16. Aģentūra izvērtē pilnvarotās personas atbilstību šo noteikumu 4. un 14.punkta prasībām un 10 dienu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

16.1. reģistrēt iesniegumu valsts līdzfinansējuma programmas reģistrā attiecīgajam gadam, ja iesniegums un tam pievienotie dokumenti atbilst šo noteikumu prasībām;

16.2. atteikt iesnieguma reģistrēšanu valsts līdzfinansējuma programmas reģistrā attiecīgajam gadam, ja iesniegums un tam pievienotie dokumenti neatbilst šo noteikumu prasībām vai sniegtas nepatiesas ziņas.

17. Šo noteikumu 16.punktā minēto lēmumu aģentūra iesnieguma iesnie­dzējam paziņo rakstiski piecu dienu laikā pēc tā pieņemšanas.

18. Ja, izvērtējot iesniegumu, konstatēts, ka nav iesniegti visi šo noteikumu 12.punktā minētie dokumenti, aģentūra 10 dienu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas nosūta pilnvarotajai personai informācijas pieprasījumu, norādot dokumentu iesniegšanas termiņu, un attiecīgi pagarina lēmuma pieņemšanas termiņu.

III. Kārtība, kādā iesniedz un vērtē dokumentus daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijai

19. Ja iesniegums reģistrēts valsts līdzfinansējuma programmas reģistrā, pilnvarotā persona līdz attiecīgā gada 15.maijam aģentūrā iesniedz šādus dokumentus:

19.1. būvatļauju dzīvojamās mājas renovācijas darbu veikšanai;

19.2. iepirkuma līguma kopiju par būvdarbu veikšanu un tam pievienotās tāmes kopiju;

19.3. energoaudita pārskatu (papīra formā vai elektroniski), ja aģentūras rīcībā nav attiecīgās informācijas;

19.4. būvprojekta izstrādes, kā arī projekta vadīšanas izmaksu aprēķinu (tāmi);

19.5. būvdarbu izpildes kalendāra grafiku;

19.6. dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumu, kurā norādīti:

19.6.1. veicamie renovācijas darbi;

19.6.2. veicamo renovācijas darbu izmaksas.

20. Ar ekonomikas ministra rīkojumu izveidota vērtēšanas komisija (turpmāk – komisija) 25 dienu laikā pēc iesniegumu iesniegšanas termiņa beigām veic projekta novērtēšanu atbilstoši šo noteikumu 4.pielikumā minētajiem vērtēšanas kritērijiem, kā arī nosaka attiecināmo izmaksu finansiālo apmēru un sagatavo atzinumu. Komisijā ir pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, aģentūras, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas.

21. Projekts atbilst vērtēšanas kritērijiem, ja tas ieguvis vismaz 20 punktus un nav saņēmis mazāk par pieciem punktiem katrā vērtēšanas kritērijā.

22. Katram projektam piešķiramo valsts līdzfinansējuma daļu (latos) nosaka, pamatojoties uz projekta attiecināmo izmaksu tāmi, iesniegtajiem izdevumus apliecinošiem dokumentiem un iepirkuma dokumentāciju.

23. Pēc visu projektu izvērtēšanas komisija sarindo projektus vērtēšanā iegūto punktu samazināšanās secībā un saskaita kritērijiem atbilstošajos projektos kopējo pieprasīto valsts līdzfinansējumu. Ja minēto projektu kopējo atbalstāmo izmaksu apjoms pārsniedz attiecīgajam gadam piešķirto valsts līdzfinansējuma apjomu, komisija atzinumā papildus norāda, cik projektu attiecīgajā gadā var tikt finansēti, ievērojot valsts budžetā kārtējam gadam šim mērķim paredzēto līdzekļu apmēru.

24. Projektus atbalsta sarindotajā projektu vērtēšanā iegūto punktu samazināšanās secībā, sākot ar projektu, kurš ieguvis visvairāk punktu.

25. Ja konstatē, ka diviem vai vairākiem projektiem ir vienāds punktu skaits, projektus sarindo, ņemot vērā atsevišķā kritērijā (energoefektivitāte) iegūto punktu skaitu.

26. Komisija pēc projektu izvērtēšanas sniedz aģentūrai atzinumu. Pamatojoties uz komisijas atzinumu, aģentūra piecu dienu laikā pieņem lēmumu par katra projekta atbilstību vērtēšanas kritērijiem. Projektiem, kas atbilst vērtēšanas kritērijiem, papildus norāda atbalstāmo izmaksu apjomu un kārtas numuru, bet šo noteikumu 23.punktā minētajā gadījumā arī to, vai attiecīgajam gadam piešķirtais valsts līdzfinansējuma apmērs ir pietiekams konkrētā projekta līdzfinansēšanai.

27. Pieņemot lēmumu, aģentūrai ir saistoši šo noteikumu 21., 22., 23., 24. un 25.punkta nosacījumi.

28. Pieņemto lēmumu aģentūra 10 dienu laikā nosūta pilnvarotajai personai.

29. Ja, pēc projektu izvērtēšanas rezultātiem, kopējo atbalstāmo izmaksu apjoms ir mazāks nekā attiecīgajā gadā pieejamais valsts līdzfinansējums, aģentūra uzaicina pilnvarotās personas, kuru iesniegumi ir reģistrēti attiecīgajā gadā, bet nav iesniegti šo noteikumu 19.punktā minētie dokumenti, iesniegt minētos dokumentus un nosaka to iesniegšanas termiņu.

IV. Līdzfinansējuma piešķiršanas un pārskaitīšanas kārtība

30. Ja iesniegums līdzfinansējuma saņemšanai energoauditam ir reģistrēts, pilnvarotā persona aģentūrā iesniedz šādus dokumentus:

30.1. līguma kopiju par energoaudita veikšanu;

30.2. energoaudita pārskata kopiju saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu.

31.  Aģentūra 20 dienu laikā pēc šo noteikumu 30.punktā minēto doku­mentu saņemšanas pieņem lēmumu par valsts līdzfinansējuma apmēru energoauditam.

32. Piecu dienu laikā pēc aģentūras lēmuma spēkā stāšanās par valsts līdzfinansējumu energoauditam pilnvarotajai personai pārskaita piešķir­to līdzfinansējumu, pamatojoties uz aģentūras direktora rīkojumu.

33. Valsts līdzfinansējumu renovācijai pārskaita šādā kārtībā:

33.1.  20 % no būvprojekta izstrādes izmaksām – 30 dienu laikā pēc būvatļaujas un rēķina iesniegšanas aģentūrā;

33.2. atlikušo summu par izpildītajiem darbiem – pa daļām 20 dienu laikā pēc attiecīgā darbu posma pabeigšanas un šo darbu nodošanas un pieņemšanas akta (parakstījis būvuzraugs) un rēķina iesniegšanas aģentūrā.

V. Attiecināmās izmaksas

34. Energoaudita ietvaros attiecināmās izmaksas ir šādas:

34.1. energoauditora darba alga;

34.2. transporta izdevumi;

34.3. pārskata sagatavošanas un termogrāfiskās analīzes izmaksas.

35. Daudzdzīvokļu māju renovācijas ietvaros attiecināmās izmaksas ir šādas:

35.1. būvprojekta sagatavošana izmaksas;

35.2. energoaudita izmaksas, ja tas nav veikts ar valsts vai pašvaldības atbalstu;

35.3. būvuzraudzības izmaksas;

35.4. izmaksas ēkas energoresursu patēriņa samazināšanai:

35.4.1. ēku norobežojošo konstrukciju pārsegumu siltināšanai;

35.4.2. karstā ūdens cauruļvadu, apkures sistēmas un tās cauruļvadu, kā arī stāvvadu izolācijai;

35.4.3. ēkā esošo sildķermeņu nomaiņai;

35.4.4. izmaksas, kas nodrošina energoaudita ziņojumā norādīto energo­efek­tivitātes uzlabošanas pasākumu izpildi;

35.5. izmaksas ēkas strukturālo daļu vai ēkas tehnisko instalāciju atjauno­šanai vai izveidei:

35.5.1. jumta, fasādes, kāpņu, iekšējo un ārējo koridoru, ieeju atjauno­šanai un pielāgošanai personām ar kustību traucējumiem, lifta atjaunošanai, logu un durvju atjaunošanai vai nomaiņai;

35.5.2. elektroinstalācijas, ugunsdrošības instalācijas, ventilācijas sistēmu atjaunošanai vai izveidei.

VI. Noslēguma jautājums

36. Valsts līdzfinansējums energoefektivitātes pasākumiem 2008.–2010.gadā tiek sniegts, ievērojot likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.2 panta 1.1 daļas nosacījumus.

Ministru prezidents I.Godmanis

Ekonomikas ministrs K.Gerhards

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 20.februāri.

 

 

KN59P1_PAGE_1.JPG (114945 bytes)

KN59P1_PAGE_2.JPG (130531 bytes)

Ekonomikas ministrs K.Gerhards


 

 

KN59P2_PAGE_1.JPG (91417 bytes)

KN59P2_PAGE_2.JPG (166190 bytes)

KN59P2_PAGE_3.JPG (40066 bytes)


 

 

 

KN59P3_PAGE_01.JPG (27360 bytes)

KN59P3_PAGE_02.JPG (57294 bytes)

KN59P3_PAGE_03.JPG (76540 bytes)

KN59P3_PAGE_04.JPG (95870 bytes)

KN59P3_PAGE_05.JPG (107666 bytes)

KN59P3_PAGE_06.JPG (100273 bytes)

KN59P3_PAGE_07.JPG (102670 bytes)

KN59P3_PAGE_08.JPG (114349 bytes)

KN59P3_PAGE_09.JPG (123331 bytes)

KN59P3_PAGE_10.JPG (87961 bytes)

Ekonomikas ministrs K.Gerhards


 

 

4.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 5.februāra noteikumiem Nr.59

Projektu vērtēšanas kritēriji līdzfinansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu māju renovācijai

Nr.

p.k.

Kritērijs

Maksimālais punktu skaits

1.

Plānotais enerģijas un (vai) kurināmā ietaupījums (MW/h uz apkurināmo platību)

(vērtējamās dzīvojamās mājas enerģijas un (vai) kurināmā ietaupījuma attiecība pret tās dzīvojamās mājas ietaupījumu, kas piedalās vērtēšanā attiecīgajā gadā un kurai ir lielākais ietaupījums, reizināts ar 50)

50

2.

Parāda apmērs % apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu sniedzējiem

(līdz 4 % – 15 punktu, no 4 līdz 7 % – 10 punktu, no 7 līdz 10 % – 5 punkti)

15

Kopā:

65

 

Ekonomikas ministrs K.Gerhards

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!