• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Latvijas ekonomiskajiem riskiem un ekonomikas stabilizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2008., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170953

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 11.februārī

Vēl šajā numurā

15.02.2008., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Latvijas ekonomiskajiem riskiem un ekonomikas stabilizāciju

 

Lai mērķtiecīgi īstenotu pasākumus ekonomikas stabilizēšanai, ir apzināti iespējamie ekonomiskie riski. Par tiem Finanšu ministrija (FM) ir informējusi arī valdību, norādot, ka to novēršanai turpināma konsekventa virzība uz stingrāku fiskālo politiku, izstrādājamas ekonomisko attīstību veicinošas nodokļu sistēmas pamatnostādnes, kā arī nodrošināma darba samaksas pieauguma samērojamība ar ražīguma palielinājumu un uzlabojama valsts pārvaldes efektivitāte.
Līdzīgu viedokli par Latvijas tautsaimniecības attīstības tendencēm publiskojusi arī Eiropas Komisija (EK), taču tā atreferējumi plašsaziņas līdzekļos izskanējuši ļoti skaļi, turklāt ar uzsvaru uz pārņemtu terminu “smaga piezemēšanās”, kura lietošanai nav pamata.
“Ekonomikā ir jau sācies un turpināsies stabilizācijas process, un nav īsti korekti to saukt par “piezemēšanos”. Finanšu ministrija rūpīgi seko visiem procesiem tautsaimniecībā, un arī pērn, izstrādājot un pieņemot inflācijas samazināšanas plānu, tika prognozēts, ka tajā paredzēto pasākumu īstenošana dos pirmos rezultātus tikai gada nogalē. Inflācija, kas lielā mērā ir dažādu ekonomisko procesu sekas, savu inerci saglabā ilgāk. Tādējādi šā rādītāja stabilizācija gaidāma šā gada vidū,” uzsvēra FM valsts sekretāre Irēna Krūmane.
FM, ziņojot valdībā par inflācijas samazināšanas plāna izpildes gaitu, norādījusi, ka vairāki indikatori uzrāda ekonomiskās situācijas izmaiņas – iekšējā patēriņa pieaugums, kas ir bijis iepriekšējo gadu izaugsmes virzītājspēks, samazinās. Pērn notikusi valsts budžeta situācijas uzlabošanās (finansiālais pārpalikums 0,8% no IKP), arī nodokļu ieņēmumu plāna izpilde bijusi sekmīga. Turpmāk tiek sagaidīts izaugsmes tempu samazinājums – lēnāki attīstības tempi veicinās esošo makroekonomiskās nelīdzsvarotības mazināšanos, bet vienlaikus noteiks arī mazāku budžeta ieņēmumu kāpumu.
Latvijas Konverģences programma, par kuru pirmo vērtējumu tikko izteikusi EK, ir sagatavota un iesniegta vēl 2007.gada novembrī. Tajā ietverti tābrīža aktuālie dati, kā arī izklāstīts makroekonomiskais scenārijs turpmākajiem gadiem.
FM valsts sekretāres vietniece Inta Vasaraudze piebilst, ka “pēc pirmās EK rekomendāciju versijas publiskošanas vēl turpināsies to apspriešana. FM pašreiz ir iespēja dokumentu komentēt, iesniegt pēdējos datus un precizējumus. Tikai marta sākumā rekomendācijas tiks iesniegtas apstiprināšanai ministru līmenī – ECOFIN padomē”.
Visām ES dalībvalstīm ir pienākums katru gadu sniegt informāciju par dalībvalsts vidēja termiņa fiskālo, ekonomisko un monetāro politiku. Eirozonas valstis sagatavo Stabilitātes programmu, savukārt pārējās ES dalībvalstis – Konverģences programmu. Latvijas Konverģences programmu 2007.–2010.gadam valdība apstiprināja 27.novembrī. Programmā ir izklāstītas vispārējās politikas vadlīnijas un mērķi, kā arī sniegts ekonomiskās situācijas raksturojums – ekonomiskā attīstība un makroekonomiskais scenārijs.
Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!