• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par normatīvo aktu piemērošanu namu pārvaldniekiem un dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajām sabiedrībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2001., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17093

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas kuģniecība" smagajos svaros

Vēl šajā numurā

09.05.2001., Nr. 71

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Numurs: 15.5.2/8308

Pieņemts: 02.05.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Dienesta informācija Nr.15.5.2/8308 Rīgā 2001.gada 2.maijā

Par normatīvo aktu piemērošanu namu pārvaldniekiem un dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajām sabiedrībām

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk tekstā — VID) bieži saņem nodokļu maksātāju jautājumus par nodokļu normatīvo aktu piemērošanu bezpeļņas organizācijām dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajām sabiedrībām (turpmāk tekstā — b/o DZĪKS), kuras veic privatizēto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekošanu, un par to, kādi attaisnojuma dokumenti jānoformē daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekotājiem (b/o DZĪKS un fiziskām personām — namu pārvaldniekiem), veicot skaidras naudas darījumus. Tādēļ šajā vēstulē sniegts vispārīgs skaidrojums par nodokļu normatīvo aktu piemērošanu b/o DZĪKS un namu apsaimniekotāju skaidrā naudā veikto darījumu apliecinošo dokumentu noformēšanu.

1. Par uzņēmumu ienākuma nodokļa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa, valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu piemērošanu b/o DZĪKS.

Bezpeļņas organizāciju grāmatvedības uzskaiti reglamentē šādi normatīvie akti: likums "Par grāmatvedību", likums "Par uzņēmumu gada pārskatiem", Ministru kabineta 2000.gada 25.jūlija noteikumi Nr.243 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" un Ministru kabineta 2000.gada 25.jūlija noteikumi Nr.244 "Kases operāciju uzskaites noteikumi".

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2000.gada 25.jūlija noteikumu Nr.243 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 26.punktu, uzņēmuma (b/o DZĪKS) vadītājs var patstāvīgi izvēlēties grāmatvedības reģistru veidu, saturu, skaitu un sagatavošanas veidu, ņemot vērā konkrētā uzņēmuma struktūru, saimnieciskās darbības raksturu un apstrādājamās informācijas apjomu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2000.gada 25.jūlija noteikumu Nr.243 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 35.punktu grāmatvedības organizācijas dokumenti nosaka kārtību, kādā dokumentē uzņēmuma saimnieciskos darījumus, līdzekļus un to veidošanās avotus, novērtē un inventarizē uzņēmuma līdzekļus un saistības, organizē dokumentu apgrozību un kārto grāmatvedības reģistrus. Grāmatvedības organizācijas dokuments ir arī uzņēmuma grāmatvedības kontu plāns, šī plāna, kā arī kodu un simbolu lietošanas noteikumi, ilgtermiņa ieguldījumu un apgrozāmo līdzekļu klasifikācijas kritēriji, grāmatvedības ierakstu, dokumentu un reģistru glabāšanas noteikumi un gada pārskata un citu finansu pārskatu sagatavošanas noteikumi.

Atbilstoši minēto Ministru kabineta noteikumu 36.punktam, ja speciālajos likumos vai citos normatīvajos aktos nav noteikts citādi, grāmatvedības organizācijas dokumentus izstrādā, apstiprina un par to saturu atbild uzņēmuma (b/o DZĪKS) vadītājs.

Bezpeļņas organizācijas (tātad arī b/o DZĪKS), pamatojoties uz likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 2.panta otro daļu, nemaksā uzņēmumu ienākuma nodokli.

Atbilstoši likuma "Par bezpeļņas organizāciju" 4.panta nosacījumiem bezpeļņas organizācijas ienākumu pārsniegumu pār izdevumiem ieskaita rezerves fondā, kas pāriet uz nākamo saimniecisko gadu, to neapliek ar peļņas nodokli (uzņēmumu ienākuma nodokli) un nevar izņemt vai izmaksāt dalībniekiem, tas izmantojams tikai statūtos paredzētajiem mērķiem. Par šā rezerves fonda līdzekļiem iegādātos pamatlīdzekļus vai citu mantu bezpeļņas organizācijas likvidēšanas gadījumā nedrīkst sadalīt dalībniekiem.

Ja b/o DZĪKS par atlīdzību tiek nodarbinātas fiziskās personas, tad no šīm personām izmaksātā atalgojuma jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ievērojot likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un šī likuma normu piemērošanu reglamentējošo normatīvo aktu (Ministru kabineta 2000.gada 18.oktobra noteikumi Nr.357 "Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas noteikumi" un ar VID ģenerāldirektora 2000.gada 11.februāra rīkojumu Nr.111 apstiprinātie metodiskie norādījumi "Metodiskie norādījumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību", kas 2000.gada 16.februārī publicēti LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Nr.51/52, grozījumi (VID 2000.gada 30.jūnija rīkojums Nr.462 "Grozījumi Metodiskajos norādījumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību", VID 2000.gada 4.decembra rīkojums Nr.900 "Grozījumi Metodiskajos norādījumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību" un VID 2001.gada 6.aprīļa rīkojums Nr.229 "Par "Grozījumiem Metodiskajos norādījumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību"") publicēti LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" attiecīgi 2000.gada 4.jūlijā — Nr.247/249, 2000.gada 15.decembrī — Nr.454/457 un 2001.gada 11.aprīlī — Nr.58).

B/o DZĪKS, kurā nodarbināti algoti darbinieki, jāpilda arī citi likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 29.pantā darba devējam noteiktie pienākumi.

Ja b/o DZĪKS par atlīdzību tiek nodarbinātas fiziskās personas, tad no šīm personām izmaksātā atalgojuma jāietur valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ievērojot likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" normas. Obligāti sociāli apdrošināmās personas atbilstoši to nodarbinātībai, vecumam, veselības stāvoklim un sociālās apdrošināšanas veidiem ir noteiktas likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 6.pantā.

Turklāt kārtība, kā veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, detalizēti izskaidrota ar VID ģenerāldirektora 2000.gada 21.janvāra rīkojumu Nr.59 apstiprinātajos metodiskajos norādījumos "Metodiskie norādījumi par darba ņēmēju valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām" (publicēti 2000.gada 25.janvārī LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Nr.20, grozījumi (VID 2001.gada 4.janvāra rīkojums Nr.5 "Par grozījumu metodiskajos norādījumos apstiprināšanu") publicēti 2001.gada 9.janvārī LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Nr.4) un ar VID ģenerāldirektora 2001.gada 4.janvāra rīkojumu Nr.4 apstiprinātajos metodiskajos norādījumos "Metodiskie norādījumi par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja — ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja — ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu un uzskaiti" (publicēti 2001.gada 9.janvārī LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Nr.4).

Saskaņā ar likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 13.panta pirmo daļu darba devēji tiek reģistrēti VID Nodokļu maksātāju reģistrā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. B/o DZĪKS jāreģistrējas attiecīgajā VID teritoriālajā iestādē kā darba devējam un jāpiereģistrē katrs darba ņēmējs saskaņā ar Ministru kabineta 2000.gada 14.novembra noteikumu Nr.397 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteikto kārtību.

Atbilstoši Ministru kabineta 2000.gada 14.novembra noteikumu Nr.397 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" 2.punktam darba devēji reģistrējas VID teritoriālajā iestādē saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē nodokļu maksātāju reģistrāciju, ciktāl šie noteikumi nenosaka citu kārtību. Darba devējs katru darba ņēmēju reģistrē VID teritoriālajā iestādē, ievērojot šo noteikumu 4.un 5.punkta prasības.

Minēto Ministru kabineta noteikumu 9.punktā paredzēts, ka VID teritoriālā iestāde, reģistrējot darba devēju, izsniedz paziņojumu (skat. šo noteikumu 2.pielikumu), kura otrs eksemplārs paliek VID teritoriālajā iestādē.

B/o DZĪKS — darba devējam — šo noteikumu 3.daļā noteiktajā kārtībā jāiesniedz ziņojums par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokli pārskata mēnesī (darba devēja ziņojums).

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes obligāti sociāli apdrošināmajām personām 2001.gadam noteiktas Ministru kabineta 2000.gada 19.decembra noteikumos Nr.452 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2001.gadā".

2. Likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" normu piemērošana b/o DZĪKS.

Likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" (redakcijā, kas stājās spēkā 2001.gada 1.janvārī) 1.panta divdesmitais punkts nosaka, ka kooperatīvās sabiedrības ir arī dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības.

Savukārt minētā likuma 6.panta pirmās daļas 22.punkta a) apakšpunkts (redakcijā, kas stājās spēkā 2001.gada 1.janvārī) nosaka, ka ar pievienotās vērtības nodokli neapliek kooperatīvo sabiedrību sniegtos pakalpojumus (izņemot preču piegādes) šo kooperatīvo sabiedrību biedriem dzīvojamo māju uzturēšanai un apsaimniekošanai.

Tādējādi, ja dzīvojamo māju apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība, tad tai dzīvojamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas pakalpojumi kooperatīvās sabiedrības biedriem nav jāapliek ar pievienotās vērtības nodokli.

3. Par b/o DZĪKS un fizisku personu — namu pārvaldnieku — skaidrā naudā veikto darījumu apliecinošiem dokumentiem.

Ievērojot Ministru kabineta 1999.gada 23.februāra noteikumu Nr.62 "Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām" prasības, personām, kuras skaidrā naudā iekasē maksājumus no citām personām, ir jālieto kases aparāti (kases sistēmas).

VID 1999.gada 18.jūnija rīkojumā Nr.361 "Par personām (uzņēmējdarbības veidiem), kam nodokļu un citu maksājumu reģistrācija ir atļauta bez kases aparātiem un kases sistēmām" (publicēts 1999.gada 22.jūnijā LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Nr.200) ir noteiktas personas, kuras ir atbrīvotas no kases aparātu (kases sistēmu) lietošanas, izsniedzot minētajā rīkojumā paredzētos darījumu apliecinošos dokumentus.

Saskaņā ar VID 2001.gada 15.februāra rīkojumu Nr.106 "Par grozījumiem VID 1999.gada 18.jūnija rīkojumā Nr.361 "Par personām (uzņēmējdarbības veidiem), kam nodokļu un citu maksājumu reģistrācija ir atļauta bez kases aparātiem un kases sistēmām"" (publicēts 2001.gada 20.februārī LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Nr.28) minētā VID rīkojuma Nr.361 3.12.punkts nosaka, ka dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības, fiziskās personas — namu īpašnieki, kā arī namu un dzīvokļu īpašnieku pilnvaroti pārvaldnieki, ja šīs personas nav ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas un tās no īrniekiem un dzīvokļu īpašniekiem (fiziskām personām) iekasē maksu par namu pārvaldīšanu, apsaimniekošanu, uzturēšanu un komunālajiem pakalpojumiem, darījumu drīkst apliecināt ar darbības veidam atbilstošu apstiprinātu dokumentu, nelietojot kases aparātu.

Minētais dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību vai fizisko personu — namu īpašnieku, kā arī namu un dzīvokļu īpašnieku pilnvaroto pārvaldnieku darbības veidam atbilstošais dokuments ir kvīts, kuras paraugu VID apstiprinājis rīkojuma Nr.361 2.pielikumā.

Rīkojuma Nr.361 2.pielikumā apstiprinātās kvītis pirms aizpildīšanas un izsniegšanas īrniekiem nav jāreģistrē VID, taču šīm kvītīm ir jābūt numurētām un reģistrētām aizpildītāja speciāli ierīkotā reģistrā. Kvītis ir jāizraksta divos eksemplāros, no kuriem viens eksemplārs paliek maksājuma saņēmējam, bet otrs — maksātājam.

Savukārt atbilstoši VID rīkojuma Nr.361 2.7.apakšpunktam ar pievienotās vērtības nodokli apliekamām fiziskām personām, iekasējot maksu par nama pārvaldīšanu, apsaimniekošanu, uzturēšanu un komunālajiem pakalpojumiem skaidrā naudā no īrniekiem un dzīvokļu īpašniekiem (fiziskām personām), nelietojot kases aparātus, ir jānoformē numurētas un VID 1999.gada 18.jūnija rīkojumā Nr.363 "Par darījumu apliecinošo kvīšu reģistrācijas un piemērošanas kārtību" (publicēts 1999.gada 22.jūnijā LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Nr.200) noteiktajā kārtībā VID teritoriālajā iestādē reģistrētas darījumu apliecinošās kvītis.

Galvenās nodokļu pārvaldes

direktora vietnieks G.Zaķis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!