• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Tiekoties ar Pasaules brīvo latviešu apvienības vadību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2008., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās: Tiekoties ar Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdi

Vēl šajā numurā

14.02.2008., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Tiekoties ar Pasaules brīvo latviešu apvienības vadību

 

Otrdien, 12.februārī, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, tiekoties ar Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) vadību, īpašu uzmanību veltīja diviem jautājumiem – latviešu valodas mācīšanai ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem, kā arī iekļaujošās izglītības attīstībai, lai veicinātu jauniešu, kuri atgriežas atpakaļ, sekmīgu integrāciju mūsu izglītības sistēmā.

PBLA pārstāvji pateicās Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) par līdzšinējo veiksmīgo sadarbību un atbalstu, gan nodrošinot latviešu valodas apguvi Krievijā dzīvojošajiem tautiešiem, gan atbalstot latviešu valodas studijas akadēmiskā līmenī Vašingtona universitātē Sietlā (ASV), gan aktīvi līdzdarbojoties citu jautājumu risināšanā.

Sarunā ar PBLA valdes priekšsēdi Mārtiņu Sausiņu un PBLA izglītības programmu vadītāju Dainu Grosu izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe akcentēja nepieciešamību valsts iestādēm, tajā skaitā IZM, pilnveidot savstarpējo sadarbību, kopīgi strādājot ar ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem. Ministre norādīja, ka dzimtā valoda, tās apguve un attīstība ir svarīga jebkuram ārvalstīs dzīvojošam latvietim. Sarunas dalībnieki piekrita ministres teiktajam, ka īpaši svarīgi latviešu valodu mācīt skolas vecuma bērniem.

T.Koķe apliecināja, ka IZM un tās padotības iestāde “Latviešu valodas apguves valsts aģentūra” (LVAVA) turpina atbalstīt latviešu valodas pasniegšanu – 2007./2008. mācību gadā Krievijā latviešu valodu māca deviņi skolotāji, 2007.gada vasarā vienpadsmit skolotāji apguva metodiku. Ministre piebilda, ka atbalsts pedagogiem tiek turpināts. Proti, pašlaik notiek LVAVA un PBLA sadarbība, lai Tautiešu mēneša ietvaros organizētu semināru (2008.gada 4. un 5.jūlijs) ārzemēs strādājošiem latviešu valodas skolotājiem “Kopīgais ceļš uz valodu”.

Ņemot vērā mūsdienu tehnoloģiju iespējas, lielāks akcents latviešu valodas apguvē liekams uz interneta un interaktīvo līdzekļu izmantošanu. Tādēļ pagājušajā gadā IZM un tās padotības iestādes izveidoja portfolio, kurā apkopoti materiāli par latviešu kultūru, pilnveidoja latviešu valodas mācību programmas trīs līmeņos, sagatavoja darba lapas latviešu valodas apguvei bērniem, atbalstīja divu mācību filmu uzņemšanu, kā arī, sadarbojoties ar ekspertiem no Ārlietu ministrijas, Latvijas institūta, Valsts valodas komisijas, Akadēmiskās bibliotēkas un PBLA veiktās iestrādes mācību literatūras un audiovizuālo materiālu komplektu izveidē.

Raugoties tālākā perspektīvā un domājot par ārvalstīs dzīvojošo latviešu atgriešanos dzimtenē, T.Koķe īpašu uzmanību veltīja iekļaujošās izglītības jautājumiem un nozīmei, lai valsts no savas puses nodrošinātu šo cilvēku sekmīgāku integrāciju Latvijas izglītības sistēmā.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!