• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaules banka: Par Latvijas kļūšanu par donorvalsti citu valstu vidū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2008., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170883

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Prokuratūra: Vērtējot 2007.gadu, iezīmējot šāgada darba prioritātes un izvirzot principiālās aktualitātes

Vēl šajā numurā

14.02.2008., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules banka: Par Latvijas kļūšanu par donorvalsti citu valstu vidū

 

Pasaules banka (PB) paziņojusi, ka ir apstiprināta Latvijas Republikas statusa maiņa un noteiktas valsts balsstiesības PB institūcijā – Starptautiskajā attīstības asociācijā (SAA). Šādu rezolūciju 2008.gada 22.janvārī pieņēmusi Pasaules bankas SAA pilnvarnieku valde.

Ministru kabinets (MK) par Latvijas statusa maiņu lēma 2007.gada oktobrī. PB un Starptautiskā valūtas fonda pavasara sanāksmes ietvaros 2007.gada 13.aprīlī Latvija paziņoja par sava aizņēmējvalsts statusa anulēšanu PB. Tas norāda uz valsts sasniegto attīstības līmeni un gatavību arvien vairāk iesaistīties palīdzības sniegšanā jaunattīstības un pārejas ekonomikas valstīm.

Latvijas donorvalsts statuss veicinās valsts prestižu, kā arī valsts starptautisko atpazīstamību.

Lēmums par Latvijas statusa maiņu ir apliecinājums tam, ka Latvija ir pievienojusies attīstīto valstu grupai.

Līdz ar statusa maiņu valsts pāriet no otrās dalībvalstu grupas uz pirmo grupu un kļūst par donorvalsti. Tas paredz piedalīšanos SAA 15.resursu papildināšanā, veicot iemaksas Daudzpusējā parādu atlaišanas iniciatīvā DPAI (Multilateral Debt Relief Initiative, MDRI), Nabadzīgo valstu ar lielu parādu apjomu finansēšanas mehānismā (Heavily Indebted Poor Countries Initiative, HIPC), iepriekšējos periodos uzkrāto saistību dzēšanā (Arrears Clearance Financing), kā arī Latvijas Republikas iepriekš izrakstīto parādzīmju dzēšanā SAA.

Latvijas dalības statusa maiņa SAA un iesaistīšanās donorvalstu grupā palīdzēs valstij tuvināties Starptautisko saistību izpildei saskaņā ar ES Ārējo attiecību padomes 2005.gada 24.maija secinājumiem, kuri nosaka, ka attīstības sadarbībai piešķirto līdzekļu apjomam valstīm, kas pievienojušās ES 2004.gadā, jāsasniedz 0,17% no nacionālā kopprodukta.

Latvija saskaņā ar 2006.gada 9.februārī MK apstiprināto “Koncepciju finansējuma palielināšanai no valsts budžeta 2006.–2010.gadā Latvijas Republikas attīstības sadarbības politikas īstenošanai” līdz 2010.gadam ir apņēmusies sasniegt kopējo attīstības palīdzības finansējuma līmeni 0,1% no nacionālā kopprodukta.

Latvijas lēmums par dalības statusa maiņu un iemaksu veikšanu SAA paredz kopējās budžeta saistības laikā no 2009. līdz 2019.gadam aptuveni 2,6 miljonu latu apmērā.

Starptautiskā attīstības asociācija tika izveidota 1960.gadā kā PB institūcija, kuras mērķis ir mazināt nabadzību un veicināt ekonomisko izaugsmi attīstības valstīs. Asociācija ir viens no lielākajiem palīdzības avotiem vairāk nekā 80 pasaules nabadzīgākajām valstīm.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!