• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rasisma izpausmēm un diskrimināciju pret romiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2008., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vides informācijas vākšanas, analizēšanas un ziņošanas sistēmu

Vēl šajā numurā

08.02.2008., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rasisma izpausmēm un diskrimināciju pret romiem

 

Eiropas Savienībā (ES) dzīvo aptuveni 10 miljoni romu. Šīs kopienas stāvoklis atšķiras no citu Eiropas mazākumtautību apstākļiem, tāpēc ir pamatoti īpaši Eiropas mēroga pasākumi, norādīja Eiropas Parlaments ar 510 balsīm par, 36 pret un 67 atturoties pieņemtajā rezolūcijā par Eiropas stratēģiju romu jautājumā. Deputāti prasa novērst jebkāda veida diskrimināciju pret šo kopienu, veicināt romu integrāciju un uzlabot viņu piekļuvi veselības aprūpei, izglītībai, nodarbinātībai un mājokļiem.

Eiropas Parlaments “pilnībā un bez atrunām nosoda jebkādas rasisma un diskriminācijas izpausmes pret romiem un citiem, kurus apzīmē kā čigānus”. Viena no jomām, kurā kopienai nākas saskarties ar diskrimināciju, ir veselības aprūpe: Parlaments mudina visas dalībvalstis bez kavēšanās pārtraukt atsevišķu romu kopienu sistēmisku izslēgšanu no veselības aprūpes pakalpojumiem, “izskaust ekstrēmus cilvēktiesību pārkāpumus veselības aprūpes sistēmā, kur tādi notikuši vai notiek, tostarp rasu segregāciju veselības aprūpes iestādēs un romu sieviešu piespiedu sterilizāciju”.

Deputāti mudina Eiropas Komisiju divkāršot centienus, lai finansētu un atbalstītu dalībvalstu pasākumus, kuru mērķis ir integrēt romu bērnus izglītībā. Parlaments aicina arī atbalstīt programmas, “kas sekmē pozitīvu rīcību attiecībā uz romiem vidusskolas un augstākās izglītības jomā, tostarp arodizglītības, pieaugušo izglītības, mūžizglītības un universitātes izglītības jomā”.  

Atzīmējot, ka “romu kopienās ir nepieņemami augsts bezdarba līmenis”, deputāti prasa Komisijai atbalstīt romu integrāciju darba tirgū, paredzot finansiālu atbalstu apmācībai un pārkvalifikācijai. Ieteikts atbalstīt pasākumus, “kas veicina pozitīvu rīcību darba tirgū”, pasākumus romu pašnodarbinātības un mazu uzņēmumu atbalstam, kā arī apsvērt iespēju veidot mikrokredītu shēmu.

Atgādinot, ka visas kandidātvalstis pievienošanās sarunās un pievienošanās procesā apņēmās uzlabot romu kopienu iekļaušanu un veicināt tiesību ievērošanu attiecībā uz izglītību, nodarbinātību, veselības aprūpi un mājokli, deputāti aicina Eiropas Komisiju “veikt novērtēšanu, kā visās ES dalībvalstīs pilda šīs saistības un kāds ir romu stāvoklis patlaban”.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!