• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija par Latvijas un Krievijas sociālās drošības līgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2008., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170485

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Paziņojums par A. Čumakovu

Vēl šajā numurā

07.02.2008., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija par Latvijas un Krievijas sociālās drošības līgumu

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 5.februārī konceptuāli atbalstīja Latvijas un Krievijas sociālās drošības līgumu izskatīšanai pirmajā lasījumā.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča uzsvēra, ka līgums ir svarīgs abām pusēm, jo daudzi cilvēki dodas strādāt uz kaimiņvalsti un ir būtiski nodrošināt viņiem adekvātas sociālās garantijas.

Deputāti vienojās, ka pēc līguma apstiprināšanas Saeimā komisija aicinās Krievijas Valsts domi nekavēties ar līguma ratifikāciju, lai cilvēkiem pēc iespējas ātrāk varētu pārrēķināt pensijas atbilstoši līguma noteikumiem.

Starp abām valstīm ir ievērojama iedzīvotāju migrācija. Tā, piemēram, 2006.gadā no Latvijas uz Krieviju emigrēja 1653 cilvēki, bet no Krievijas uz Latviju pārcēlās 753 cilvēki.

Līgums novērsīs dubultu sociālās apdrošināšanas iemaksu iekasēšanu un paredz summēt abās valstīs nostrādāto darba stāžu, lai noteiktu cilvēku tiesības uz pensiju. Patlaban, lai saņemtu pensiju Latvijā, darba stāžam jābūt vismaz desmit gadiem. Ja Latvijā nostrādāti septiņi gadi, bet Krievijā – četri, pēc līguma spēkā stāšanās abus periodus varēs summēt un cilvēkam būs tiesības uz pensiju. Latvija maksās pensiju par septiņiem gadiem, bet Krievija – par četriem.

Līgums galvenokārt vērsts uz nākotni, taču tā pārejas noteikumi nosaka pensijas piešķiršanas kārtību arī par darba stāžu līdz 1991.gadam. Pensiju par šo laiku piešķirs tā valsts, kurā cilvēks dzīvo pensijas piešķiršanas brīdī. Tas ir būtiski, piemēram, Latvijas nepilsoņiem, kuriem padomju laikā Krievijā nostrādātais darba stāžs patlaban netiek ieskaitīts.

Līgumi sociālās drošības jomā Latvijai ir noslēgti ar Ukrainu, Kanādu un ASV, kā arī pagaidu līgums ar Norvēģiju attiecībā uz Latvijas jūrniekiem. Līgumu sociālās drošības jomā plānots noslēgt arī ar Baltkrieviju un Austrāliju.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!