• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 30. janvāra lēmums Nr. 15 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.5/08/05/1 Par Neste Jacobs Oy un Rintekno Oy apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2008., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170419

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.41/127-820

Par Protokola spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

06.02.2008., Nr. 20

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 15

Pieņemts: 30.01.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.15

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 30.janvārī (prot. Nr.5, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.5/08/05/1

Par Neste Jacobs Oy un Rintekno Oy apvienošanos

Konkurences padome 03.01.2008. saņēma Neste Jacobs Oy (turpmāk – Iesniedzējs) “Ziņojumu par apvienošanos” (turpmāk – Ziņojums) par Neste Jacobs Oy un Rintekno Oy noslēgto darījumu, kura rezultātā Neste Jacobs Oy iegūst savā īpašumā 100% Rintekno Oy kapitāla daļu. Tā kā Ziņojums bija noformēts atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) prasībām, Konkurences padome 08.01.2008. ar vēstuli Nr.65 informēja Iesniedzēju, ka par pilna Ziņojuma saņemšanas datumu saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu uzskatāms 03.01.2008.

Neste Jacobs Oy ir Somijā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr.FI1540618-5, un tās juridiskā adrese ir P.O. Box 310, FI-06101 Porvoo, Somija.

Rintekno Oy ir Somijā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr.0113432-6, un tās juridiskā adrese ir Swing Life Science Center, P.O. Box 146 (Keilaranta 16 B) FIN-02101 Espoo, Somija.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

Neste Jacobs Oy 60% kapitāla daļu pieder Somijā reģistrētai kompānijai Neste Oil Oyj un 40% kapitāla daļu – kompānijai Jacobs Engineering Espana SL. Neste Jacobs Oy pamatdarbība ir inženiertehniskie pakalpojumi naftas pārstrādei, naftas ķīmijas rūpniecībai un ķīmiskās pārstrādes rūpniecībai (turpmāk – Inženiertehniskie pakalpojumi). Bez tam Neste Oil Oyj īsteno izšķirošu ietekmi pār Neste Oil Finance B.V, kura īsteno izšķirošu ietekmi pār SIA “Neste Latvija”, kura īsteno izšķirošu ietekmi pār SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”. Visi minētie uzņēmumi turpmāk lēmumā – Neste grupa.

Rintekno Oy 83,6% kapitāla daļu pieder Amerikā reģistrētai kompānijai BE&K, Inc, 10% – pieder Somijā reģistrētai kompānijai Neste Jacobs Oy un 6,4% – pieder Rintekno Oy vadībai, un tās pamatdarbība ir Inženiertehniskie pakalpojumi.

 

2. Apvienošanās veids un paziņošanas pienākums

2.1. Saskaņā ar akciju pirkuma priekšlīgumu, kas 28.12.2007. noslēgts starp Neste Jacobs Oy un BE&K Inc, kurai pieder 83,6% Rintekno Oy kapitāla daļu, Neste Jacobs Oy iegādājas 83,6% Rintekno Oy kapitāla daļu. Saskaņā ar akciju pirkuma priekšlīgumiem, kuri 21.12.2007. noslēgti starp Neste Jacobs Oy un 10 fiziskām personām, kurām pieder kopā 6,4% Rintekno Oy kapitāla daļu, Neste Jacobs Oy iegādājas 6,4% Rintekno Oy kapitāla daļu. Tā kā Neste Jacobs Oy pieder 10% Rintekno Oy kapitāla daļu, tad iepriekš minētā darījuma rezultātā Neste Jacobs Oy iegūs 100% Rintekno Oy kapitāla daļu. Tādējādi šis darījums saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu ir vērtējams kā apvienošanās.

2.2. Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punkts nosaka, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu. Neste grupas kopējais apgrozījums 2006.gadā Latvijas teritorijā bija aptuveni (*) LVL (attiecīgi 2007.gada pirmajos trīs ceturkšņos –(*) LVL). Rintekno Oy neto apgrozījums Latvijā 2006.gadā bija (*) LVL (attiecīgi 2007.gada pirmajos trīs ceturkšņos – (*) LVL). Šis apgrozījums veidojās no Rintekno Oy darbības Latvijā, kas saistīta ar tās realizēto projektu Somijas dzīvnieku barības uzņēmuma Suomen Rehu Oy meitas uzņēmumam. Neste Jacobs Oy un Rintekno Oy kopējais neto apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā (2006.g.), kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu prasībām, veidoja aptuveni (*) LVL (attiecīgi 2007.gada pirmajos trīs ceturkšņos –(*) LVL) un tas pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā minēto apvienošanās paziņošanas slieksni.

 

3. Konkrētā tirgus noteikšana

3.1. Konkrētais tirgus Konkurences likuma 1.panta 4.punkta izpratnē ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 5.punktam konkrētās preces tirgus – noteiktās preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Savukārt atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 3.punktam konkrētais ģeogrāfiskais tirgus – ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

3.2. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Neste Jacobs Oy un Rintekno Oy darbojas Inženiertehnisko pakalpojumu tirgū. Iesniedzējs uzskata, ka “ar minēto preču tirgu saistītais ģeogrāfiskais tirgus ir vismaz Eiropas teritorija, ja ne visa pasaule”. Inženiertehnisko pakalpojumu tirgū darbojas ļoti daudz pakalpojuma sniedzēji – Technip, Technimont, Snamrogetti, ABB Lummus, Fluor, Luigi, Linde un vēl vairāki desmiti mazāki uzņēmumi, kuri ir lielāki nekā Neste Jacobs Oy un Rintekno Oy. Kopējais Inženiertehnisko pakalpojumu tirgus apjoms Eiropā ir aptuveni 6,5 miljardi EUR. Neste Jacobs Oy un Rintekno Oy aptuvenās Inženiertehnisko pakalpojumu tirgus daļas Eiropā ir mazākas par 1%. Latvijā šādu uzņēmumu, kas sniedz šādu plaša spektra pakalpojumu klāstu, nav.

Izvērtējot Iesniedzēja viedokli par konkrēto tirgu, un šajā lietā tas ir inženiertehnisko pakalpojumu naftas pārstrādei, naftas ķīmijas rūpniecībai un ķīmiskās pārstrādes rūpniecībai tirgus, Konkurences padome secina, ka, nepastāvot būtiskām ienākšanas barjerām darbībai Latvijas Republikas teritorijā, konkrētais ģeogrāfiskais tirgus iespējams varētu tikt definēts plašāks nekā Latvijas Republikas teritorija.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Neste Jacobs Oy minētā pakalpojuma apgrozījums Latvijas tirgū 2006.gadā bija (*) LVL, jo Latvijā ir ļoti zems pieprasījums pēc šāda veida pakalpojumiem. Attiecīgi 2007.gada pirmajos trīs ceturkšņos – Neste Jacobs Oy nav sniedzis Inženiertehniskos pakalpojumus Latvijas Republikas teritorijā. SIA “Neste Latvija”, kā arī SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” nesniedz nekāda veida Inženiertehniskos pakalpojumus Latvijas tirgū. Rintekno Oy nedarbojas šajā tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā nerodas, nenostiprinās dominējošais stāvoklis, kā arī netiek būtiski samazināta konkurence Inženiertehnisko pakalpojumu tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut Neste Jacobs Oy un Rintekno Oy apvienošanos, Neste Jacobs Oy iegūstot izšķirošu ietekmi Rintekno Oy.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!