• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētājs: Tiekoties ar Eiropas Savienības komisāru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2008., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170371

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Apmeklējot Kandavu, Sabili un Talsus

Vēl šajā numurā

05.02.2008., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs: Tiekoties ar Eiropas Savienības komisāru

 

31.janvārī

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tikšanās laikā ar Eiropas Savienības (ES) veselības un patērētāju aizsardzības komisāru Markosu Kiprianu apliecināja, ka Latvija ļoti augstu vērtē Eiropas Komisijas (EK) darbu Eiropas Savienības iedzīvotāju veselības, pārtikas drošības, dzīvnieku labturības un patērētāju tiesību aizsardzības jomā.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka maijā apritēs jau četri gadi, kopš Latvija ir kļuvusi par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti un kopš pagājušā gada decembra ir arī Šengenas līguma dalībvalsts. “Latvija ir kļuvusi par Eiropas Savienības ārējo robežu, tādēļ mums ir svarīgi nodrošināt pilnvērtīgu tās funkcionēšanu, jo šobrīd tranzīta plūsma ar Krieviju ir viena no intensīvākajām,” norādīja G.Daudze.

Tā kā šīs problēmas saistītas ar vairāku jautājumu risināšanu arī Krievijas pusē, no kuriem viens ir fitosanitārā kontrole, Saeimas priekšsēdētājs aicināja Eiropas Komisijai sniegt atbalstu šo jautājumu risināšanā.

Tika runāts arī par nepieciešamību pilnveidot kravu plūsmas kontroli gan importa, gan arī eksporta jomā.

Saeimas priekšsēdētājs norādīja, ka veiksmīgai šīs problēmas risināšanai ilgtermiņā ir jāapsver iespēja izveidot Latvijā Eiropas līmeņa institūciju, kura koordinētu dzīvnieku un pārtikas importu, eksportu un tranzīta veterinārās, pārtikas nekaitīguma un fitosanitārās kontroles jautājumus.

Runājot par veselības aprūpes jautājumiem, puses vienojās, ka Eiropas Savienībai, kļūstot arvien lielākai, jāsastopas ar aizvien jauniem izaicinājumiem, tādēļ nozīmīgāki kļūst dažādi koordinācijas jautājumi.

 

“No vienas puses, pēc pievienošanās Eiropas Savienībai, Latvijai ir pavērušās daudzas jaunas iespējas, bet, no otras, – papildu problēmas, ko risināt. Viena no aktuālākajām ir medicīnas personāla aizplūšana no Latvijas uz vecajām Eiropas Savienības dalībvalstīm,” norādīja Saeimas priekšsēdētājs.

M.Kiprianu no savas puses norādīja, ka viens no veidiem, kā risināt šo problēmu, ir attīstīt veselības infrastruktūru, jo, pilnveidojot tehnoloģijas, tiek radīta pievilcīgāka vide zinātnes un pētniecības attīstībai valstī, kas varētu kalpot kā viens no motivējošiem faktoriem, lai ārsti vēlētos palikt un strādāt izcelsmes valstī.

Puses diskutēja arī par to, ka, neskatoties uz atšķirībām dažādajās dalībvalstu veselības aprūpes sistēmās, jāizstrādā kopējs sabalansēts regulējums pārrobežu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai un pacientu tiesībām ES.

Sarunā piedalījās arī Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis un šīs apakškomisijas deputāte Ingrīda Circene.

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!