• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2008., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170126

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par priekšlikumiem enerģētikas jautājumu risināšanā un klimata pārmaiņu samazināšanā un novēršanā

Vēl šajā numurā

31.01.2008., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu Latvijā

 

E-vēlēšanu sistēmu Latvijā būtu mērķtiecīgi ieviest pēc tam, kad būs ieviestas iedzīvotāju identifikācijas kartes, uzskata Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Vēlēšanu administratori konceptuāli atbalsta e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu, tomēr, lai tā būtu droša, baudītu sabiedrības uzticību un atpelnītu tās izveidē ieguldāmos finanšu un darbaspēka resursus, ir jānodrošina vairāki priekšnoteikumi.

Pirmkārt, Latvijā ir jāievieš iedzīvotāju identifikācijas kartes, kuras būtu izmantojamas arī e-balsošanā. Tādējādi valsts nodrošinātu, ka e-vēlēšanu sistēma ir pieejama katram Latvijas vēlētājam, kurš vēlēšanu laikā nevar ierasties vēlēšanu iecirknī. Ieviešot interneta balsošanu, pirms ir ieviestas identifikācijas kartes, e-vēlēšanu sistēma būs pieejama ļoti nelielam skaitam vēlētāju – tiem pilsoņiem, kuru rīcībā ir e-paraksts.

Otrkārt, ieviešot e-vēlēšanu sistēmu, ir jāpārdomā, vai Latvija var atļauties divas vēlētāju reģistrācijas kārtības – vēlētāju reģistru Eiropas Parlamenta vēlēšanās un pašvaldību vēlēšanās un pasu spiedogu sistēmu Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanā. Tā kā e-vēlēšanu sistēmu var lietot tikai kopā ar vēlētāju reģistra sistēmu, tad, nemainot vēlētāju reģistrācijas kārtību, e-vēlēšanu sistēmu varēs izmantot tikai pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Treškārt, nosakot e-vēlēšanu sistēmas ieviešanas termiņus, ir jāparedz iespēja Centrālajai vēlēšanu komisijai savlaicīgi pirms vēlēšanām organizēt neatkarīgu e-vēlēšanu sistēmas auditu. Tā kā par e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu atbildīgā institūcija ir Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts, vēlēšanu administratoriem ir jābūt iespējai pārliecināties, ka izveidotā e-vēlēšanu sistēma ir droša un neapdraud vēlēšanu procesu.

 

CVK informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!