• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Valsts kontroles ziņojuma konstatācijām un secinājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2008., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170069

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 29.janvārī

Vēl šajā numurā

30.01.2008., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Valsts kontroles ziņojuma konstatācijām un secinājumiem

 

Finanšu ministrija (FM) pēc iepazīšanās ar Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumu par nodokļu atvieglojumu piemērošanu nesaskata būtiskas pretrunas FM un VK pozīcijās.

Tomēr reālajai situācijai neatbilst VK apgalvojums, ka ministrija, ieviešot uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumus un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi, nav izvērtējusi ne sabiedrības ieguvumu, ne sagaidāmo ekonomisko vai sociālo labumu. “Sagatavojot grozījumus normatīvajos aktos, FM vienmēr rūpīgi vērtē to fiskālo ietekmi un ieguvumu tautsaimniecības attīstībai. Atsevišķos gadījumos, kad ir pamatoti nepieciešama paātrināta normatīvā akta izstrāde un ieviešana, padziļināts vērtējums tiek veikts vienlaicīgi ar normatīvā akta stāšanos spēkā,” norāda FM Nodokļu politikas departamenta Tiešo nodokļu nodaļas vadītājas vietniece Astra Kaļāne.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns uzsver, ka VK publiskotie atsevišķie secinājumi pilnībā neatspoguļo situāciju UIN un PVN administrēšanas jomā. Ieteikumos nav ņemtas vērā arī specifiskas nodokļu normatīvo aktu prasības. VID kontrole par nodokļu atlaižu un samazināto likmju piemērošanu tiek veikta ne tikai nodokļu kontroles pasākumu laikā, bet arī citos nodokļu administrēšanas procesos. Nodokļu atlaižu un samazināto likmju piemērošanas pamatotība un atbilstība normatīvo aktu prasībām tiek izvērtēta deklarāciju un arī datu kvalitātes pārbaudes procesā. “Uzskatu, ka nodokļu kontroles mehānisms ir pietiekams, lai nepieļautu nepamatotu atvieglojumu vai samazinātas nodokļu likmes piemērošanu,” norāda VID ģenerāldirektors.

Ministrija un VID nepiekrīt VK apgalvojumam, ka Ministru kabinets nesaņem pilnu informāciju par valsts budžetu. Valsts budžetā tiek atspoguļotas visas galvenās nodokļu atlaides, kas rada būtisku ietekmi uz budžeta plānošanu un grozījumu izdarīšanu. VID katru gadu līdz 1.novembrim sagatavo savā rīcībā esošo informāciju par nesaņemtajām nodokļu summām, kas izveidojušās nodokļu maksātājiem likumos noteikto nodokļu atvieglojumu piemērošanas rezultātā un kas atbilstoši nodokļu likumdošanai ir norādītas taksācijas gada deklarācijās un pārskatos. Sagatavotā informācija tiek nosūtīta Valsts kancelejai izskatīšanai Ministru kabinetā.

Būtiski, ka vairākus VK ieteikumus līdz revīzijas atzinuma sagatavošanas beigām FM jau bija īstenojusi, izstrādājot attiecīgus normatīvos aktus, kuri jau ir pieņemti Ministru kabinetā. Līdz ar to FM uzskata, ka sadarbība ar VK nodokļu politikas prasību pilnveidošanā ir uzskatāma par sekmīgu.

FM savā mājaslapā tuvākajās dienās sniegs savu padziļinātu un izvērstu skaidrojumu par VK revīzijas gaitā konstatētajiem faktiem.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!