• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2008., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Komersanta Vēstnesis"

Vēl šajā numurā

30.01.2008., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta darbību

 

Finanšu ministrija (FM), ieviešot uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumus un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi, nav izvērtējusi ne sabiedrības ieguvumu, ne sagaidāmo ekonomisko vai sociālo labumu.

Normatīvo aktu nepilnību dēļ FM neapkopo un neiesniedz Ministru kabinetam (MK) informāciju par valsts budžetā iespējami nesaņemtajām UIN un PVN summām, tādējādi pastāv iespēja, ka MK nesaņem pilnīgu informāciju par valsts budžetu.

Valsts kontrole (VK) konstatējusi neatbilstību starp Latvijas Republikas likumu “Par pievienotās vērtības nodokli” un Eiropas Padomes Direktīvu 77/388/EEK, jo Latvijas nodokļu maksātājiem noteiktās tiesības piemērot PVN samazinātās likmes ir plašākas, nekā to pieļauj konkrētā direktīva.

Likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” ir noteikts, ka PVN samazinātā likme medikamentiem jāpiemēro saskaņā ar MK apstiprināto sarakstu. Tā kā medikamentu saraksts netiek iesniegts MK apstiprināšanai un par to nav pieņemts arī kāds cits ārējs normatīvais akts, PVN 5% likme medikamentiem tiek piemērota neatbilstoši likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktajai kārtībai.

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) un UIN un PVN administrēšanā netieši iesaistītajām institūcijām ir nepilnīga sadarbība un informācijas apmaiņa. Tāpēc revīzijās netika gūta pārliecība, ka VID spēj nodrošināt pilnīgu kontroli pār PVN samazinātās likmes pamatotu piemērošanu un UIN administrēšanu.

VID nenodrošina pilnīgu kontroli pār PVN 12% kompensāciju saņēmēju atbilstību likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktajiem kritērijiem, līdz ar to pastāv iespēja, ka kompensācijas var saņemt arī personas, kurām nav paredzētas šādas tiesības.

Veicot divas paralēlas revīzijas, Valsts kontrole ir pārbaudījusi PVN likmju un UIN administrēšanu 2005. un 2006.gadā.

Pēc veiktās likumības revīzijas “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumu administrēšanu” VK ir izstrādājusi 15 ieteikumus, savukārt pēc revīzijas par “Par pievienotās vērtības nodokļa administrēšanu” ir izstrādāti 9 ieteikumi, dažus no tiem FM un VID jau sākuši ieviest.

Abas revīzijas tika veiktas EUROSAI koordinētās paralēlās revīzijas ietvaros. To apjoms un izskatāmie jautājumi tika pielāgoti paralēlās revīzijas mērķiem un izskatāmajiem jautājumiem.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!