• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties vizītē Gruzijā un piedaloties Gruzijas prezidenta inaugurācijā 20.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2008., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169555

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.01.2008., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties vizītē Gruzijā un piedaloties Gruzijas prezidenta inaugurācijā 20.janvārī

 

01.JPG (35581 bytes) 02.JPG (21296 bytes)

Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatleres kundze svētdien, 20.janvārī, kopā ar citiem pasaules valstu pārstāvjiem piedaloties Gruzijas Republikas prezidenta Mihaila Saakašvili inaugurācijas ceremonijā Tbilisi
Foto: Gatis Bergmanis, VPPD; EPA/A.F.I.

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers 20.janvārī piedalījās Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili inaugurācijas ceremonijā un ar to saistītajos svinīgajos pasākumos. Notika arī Valsts prezidenta un Gruzijas prezidenta divpusējā tikšanās.

Gruzijas prezidenta inaugurācijas ceremonijai veltītajās pusdienās, kurās piedalījās uzaicinātie valstu vadītāji, Valsts prezidents apsveica M.Saakašvili ar ievēlēšanu amatā, pauda Latvijas gatavību arī turpmāk būt uzticamam Gruzijas partnerim un padomdevējam valsts ceļā uz Eiropas Savienību un NATO, kā arī atgādināja par nozīmīgajām vēstures mācībām, kuras šajā laikā kopš neatkarības atgūšanas izgājušas abas valstis.

Savukārt divpusējās

tikšanās laikā ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili

Valsts prezidents Valdis Zatlers pārrunāja nesen notikušās vēlēšanas, kuru laikā tika identificēta virkne izaicinājumu, kas Gruzijas valdībai būtu jānovērš līdz gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Lai to izdarītu, V.Zatlers piedāvāja savam Gruzijas kolēģim Latvijas Centrālās vēlēšanu komisijas palīdzību un padomu turpmākā vēlēšanu organizēšanā. 

“Gruzijas valdībai rūpīgi jāizvērtē līdz šim pieļautās kļūdas, lai nākotnē izvairītos no turpmākiem sarežģījumiem, jo politiskā un ekonomiskā stabilitāte ir viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem Gruzijas reformu procesu tālākai īstenošanai,” sarunas gaitā teica Valsts prezidents.

Tikšanās gaitā pārrunāts arī turpmākais Latvijas atbalsts Gruzijas ceļā uz NATO un Eiropas Savienību. Abas amatpersonas vienojās, ka tikai vīzija par eiropeiskās un transatlantiskās vērtībās iesakņotu Gruziju spēj veidot un uzturēt nepavisam ne vieglo reformu procesu Gruzijā. Savukārt, runājot par Gruzijas attiecībām ar Eiropas Savienību, abi prezidenti bija vienisprātis, ka Gruzijai jāturpina strādāt pie rīcības plāna izpildes, tieslietu un iekšlietu apakškomitejas izveides, migrācijas jautājuma risināšanas, tirdzniecības liberalizācijas u.c. savstarpēji būtiskiem jautājumiem. Un Latvija šajā procesā ir gatava sniegt Gruzijai savas zināšanas un pieredzi ceļā uz Eiropas Savienību.

Tāpat tikšanās laikā Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija iestājas par aktīvu Eiropas Savienības un Gruzijas vīzu režīma jautājuma risināšanu un atbalsta sarunu uzsākšanu par ES un Gruzijas vīzu atvieglošanas un readmisijas līgumiem. Tāpat V.Zatlers pauda Latvijas atbalstu ES un Gruzijas savstarpējās tirdzniecības tālākajai liberalizācijai.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Gruzija arī turpmāk paliek viena no Latvijas prioritārajām valstīm attīstības sadarbības jomā. Kā prioritāras attīstības sadarbības projektiem Gruzijā 2008.gadam plānojam šādas ziņā: tieslietu sistēmas un likuma varas stiprināšana; sabiedrības integrācijas veicināšana; migrācijas jautājumi.

Tāpat abu valstu prezidenti pārrunāja šogad plānoto divpusējās sadarbības projektu sabiedrības integrācijas jomā, jo Latvijai šajā jomā ir būtiska pozitīva pieredze, gan ieviešot Eiropas Savienības likumdošanu, gan īstenojot dažādus projektus mazākumtautību politikas jomā. Latvijas pieredzi kā lietderīgu un pārņemt nepieciešamu jau iepriekš ir novērtējuši cilvēktiesību un valsts pārvaldes eksperti no Gruzijas.

P01.JPG (16795 bytes) P02.JPG (39810 bytes)

Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers svētdien, 20.janvārī, Gruzijā – tiekoties ar Gruzijas parlamenta spīkeri Nino Burdžanadzi; kopā ar citu valstu līderiem Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili inaugurācijas ceremonijā
Foto: Gatis Bergmanis, VPPD

Vizītes gaitā Valsts prezidents  

tikās arī ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Nino Burdžanadzi,

ar kuru pārrunāja vairākus aktuālus abu valstu divpusējo attiecību jautājumus, kā arī kopīgo abu valstu vēsturē. “Latvijā šajās dienās pirms 17 gadiem tūkstošiem neapbruņotu cilvēku mūsu galvaspilsētas ielās stājās pretī represīvajam padomju režīmam un bija gatavi ziedot savu dzīvību augstāku ideālu – brīvas un neatkarīgas Latvijas – vārdā. Togad Baltijas valstis deva zīmīgu mācību stundu ne vien visām bijušajām padomju republikām, bet arī visai demokrātiskajai pasaulei – skaidri un nepārprotami pieteica savas tiesības atjaunot zaudēto valstiskumu. Šodien mēs visi varam baudīt barikāžu dienu augļus – vairs netiek apšaubītas mūsu tautu tiesības uz valstisku neatkarību un esam brīvi paši savas valstis būvēt uz vispārcilvēciskām demokrātijas, tiesiskuma un taisnīguma pamatvērtībām,” teica V.Zatlers.

Vizītes ietvaros Valsts prezidents tāpat  

tikās ar Eiropas Savienības īpašo pārstāvi Kaukāza reģionā Pīteru Somnebiju.

Atklātā diskusijā Valsts prezidents uzsvēra ES īpašo lomu un atbildību Gruzijas reformu procesā, uzturot valsts turpmāku virzību demokrātijas un tiesiskuma pamatvērtību nostiprināšanā sabiedrībā. Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts ir gatava sniegt ES misijai Gruzijā tiešu atbalstu, nosūtot savus ekspertus šajās jomās.

Valsts prezidenta preses dienests

P03.JPG (16120 bytes) P04.JPG (15652 bytes)

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers Gruzijas vizītes laikā, tiekoties ar citu valstu augstākajām amatpersonām: tuvāko kaimiņvalstu prezidentiem – Lietuvas prezidentu Valdu Adamku, Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu
Foto: Gatis Bergmanis, VPPD

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!