• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 18. decembra lēmums Nr. 179 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.2686/07/06/37 Par Alta Capital Partners S.C.A SICAR un AS "Tere", AS "Kalev Chocolate Factory", AS "Kalev Paide Tootmine" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2008., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-174

Par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu
Lieta Nr.P/07/06/34 Par Konkurences likuma 15. panta otrās daļas pārkāpumu SIA "Euroaptieka" darbībās

Vēl šajā numurā

04.01.2008., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 179

Pieņemts: 18.12.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.179

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 18.decembrī (prot. Nr.69, 13.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.2686/07/06/37

Par Alta Capital Partners S.C.A SICAR un AS “Tere”,

AS “Kalev Chocolate Factory”, AS “Kalev Paide Tootmine” apvienošanos

Konkurences padome 10.05.2007. saņēma ziņojumu par Alta Capital Partners S.C.A SICAR (turpmāk tekstā – Alta) un AS “Tere”, AS “Kalev Chocolate Factory”, AS “Kalev Paide Tootmine” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), Alta pērkot AS “Tere”, AS “Kalev Chocolate Factory”, AS “Kalev Paide Tootmine” kapitāla daļas.

Konkurences padome Ziņojumā konstatēja nepilnības atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumos Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām.

21.11.2007. tika iesniegti visi nepieciešamie papildinājumi. Līdz ar to par pilnīga ziņojuma datumu, kad Ziņojums iesniegts Konkurences padomē, ir uzskatāms 21.11.2007.

AS “Kalev Chocolate Factory” juridiskā adrese: Porguvalja tee 6, Lehmja, Rae vald, Harjumaa, 75301, Igaunija.

AS “Kalev Paide Tootmine” juridiskā adrese: Porguvalja tee 6, Lehmja, Rae vald, Harjumaa, 75301, Igaunija.

AS “Tere” juridiskā adrese: Parnu mnt. 139 E, Tallina, Igaunija

Alta juridiskā adrese: 69, d Esch, L-1470 Luksemburgas Lielhercogiste.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Saskaņā ar Ziņojumu Alta grupas uzņēmumi Latvijā ir:

1) SIA “Latvijas energoceltnieks”, kura darbības veids ir celtniecība;

2) SIA “Alta Capital Partners” ir holdinga sabiedrība;

3) a/s “Alta Property&Construction” ir holdinga sabiedrība;

4) a/s “Alta Real Estate Partners” ir holdinga sabiedrība;

5) a/s “Lauma” nodarbojas ar telpu īri un pakalpojumu sniegšanu – visu energoresursu apgāde, grāmatvedības, juridisko, personāla vadības, sekretariāta u.c. pakalpojumu sniegšanu;

6) a/s “Lauma Lingerie” un SIA “Lauma Fabrics” darbība ir saistīta ar apģērba un veļas ražošanu un tirdzniecību;

7) SIA “Vision” galvenais darbības veids ir apģērbu mazumtirdzniecība;

8) SIA “Baltic Park” nodarbojas ar tā īpašumā esošo telpu iznomāšanu;

9) a/s “PTA Grupp” darbība pamatā saistīta ar sieviešu apģērbu ražošanu un tirdzniecību;

10) SIA “Rīgas piensaimnieks” darbības veidi ir piena pārstrāde un siera ražošana, saldējuma ražošana, pārējā pārtikas, dzērienu un tabakas mazumtirdzniecība specializētajos veikalos, kravu transports ar automobiļiem.

2. AS “Kalev Chocolate Factory” (turpmāk – Kalev) darbība ir saistīta ar šokolādes un šokolādes konfekšu ražošanu un pārdošanu. AS “Kalev Paide Tootmine” (turpmāk – KPT) darbība ir saistīta ar piena produktu ražošanu. AS “Tere” ( turpmāk – Tere) darbība ir saistīta ar piena produktu ražošanu.

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir “tāds stāvoklis, kad viens (..) vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem”.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Alta iegūs 3 857 824 KPT daļas, kas veido 100% daļu kapitāla, un 13835334 Kalev daļas, kas veido 100% no daļu kapitāla, no AS “Kalev”.

Alta iegūs 40000 daļas, kas veido 100% Tere daļu kapitāla, no AS “Rubla”.

Pēc iepriekš minēto pirkumu līgumu izpildes Alta piederēs visas KPT, Kalev, Tere kapitāla daļas. Tātad KPT visu kapitāla daļu iegūšana ir uzskatāma par apvienošanos Konkurences likuma izpratnē. Līdz ar to Alta un KPT, Kalev, Tere ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums Latvijas teritorijā saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju, kas aprēķināts saskaņā ar noteikumu prasībām, 2006.gadā bija LVL 103 265 684,19.

Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs un Alta pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

5. Apvienošanās dalībnieku – Tere, KPT un SIA “Rīgas piensaimnieks” – darbība ir līdzīga. Tā ir piena produktu ražošana un tirdzniecība. Ziņojumā ir sniegta informācija, ka visas minētās komercsabiedrības realizē piena produktu Latvijas teritorijā. Tādējādi to darbības pārklājas. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju visas trīs komercsabiedrības Latvijā realizē jogurtus un tādus biezpiena izstrādājumus kā biezpiena sieriņi. Līdz ar to tiek secināts, ka konkrētajā lietā tie ir attiecīgie ietekmētie tirgi.

Alta vēstulē 21.11.2007. No. 01-331/2007 ir norādīts, ka piena pārstrādes un piena produktu tirgu var sadalīt sekojošos konkrētajos produktu tirgos, kā ģeogrāfisko tirgu nosakot Latvijas teritoriju:

– piena produktu tirgus, kas ietver pamata piena produktus, piemēram, pienu, krējumu, kefīru u.tml.;

– biezpiena produktu tirgus, kas ietver biezpienu, kā arī biezpiena izstrādājumus, tai skaitā biezpiena krēmus;

– siera produktu tirgus, ko iespējams iedalīt kausētā siera produktos un cietā siera produktos;

– jogurta tirgus, kas ietver arī jogurta krēmus;

– aseptiskos piena produktu tirgus;

– citu piena produktu tirgus.

Konkurences padome secina, ka konkrētajā lietā var tikt daļēji izmantots apvienošanās dalībnieku piedāvātais tirgus definējums. Tomēr, lai izvērtētu šo apvienošanos, kā atsevišķi tirgi ir jādefinē biezpiena sieriņu tirgus un jogurta tirgus.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka konkrētās preces tirgus saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punkta noteikumiem ir:

1) biezpiena sieriņu tirgus;

2) jogurta tirgus.

Minētais tirgus definējums ir pamatots ar piena produktu patēriņa tradīcijām Latvijā, t.i., biezpiena sieriņš nav aizvietojams ar citiem piena produktiem, ņemot vērā šī produkta garšu, iepakojumu, tā īpašo vietu piena produktu sortimentā. Arī jogurtu patērētāji neaizvieto ar citiem produktiem.

Šajos konkrētajos tirgos iespējams ir iekļaujami biezpiena un jogurta krēmi.

Tomēr vienlaicīgi Konkurences padome secina, ka visi šie produkti zināmā mērā ir aizvietojami, vadoties no piegādes aizvietojamības, t.i., ražošanas procesa.

Savukārt kā ģeogrāfiskais tirgus šajā lietā saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu tiek noteikta Latvijas teritorija.

Tādējādi kā konkrētais tirgus lietā saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu tiek definēts biezpiena sieriņu tirgus un jogurta tirgus Latvijas teritorijā.

6. Lietas izpētes gaitā Konkurences padome izvērtēja konkurences apstākļus lietā definētajos konkrētajos tirgos.

6.1. Biezpiena sieriņu tirgus:

Realizācijas apjoms 2006.gadā:

1) SIA “Rīgas piensaimnieks”– 2 805 000 kg;

2) Tere – nav ticis realizēts, bet 2007.gadā 120 831 kg;

3) a/s “Tukuma piens” – 143 810 kg;

4) a/s “Rīgas piena kombināts” – 495 900,23 kg;

5) a/s “Valmieras piens” (*).

Izvērtējot situāciju šajā tirgū, jāsecina, ka apvienošanās dalībnieki ir vieni no lielākajiem tirgus dalībniekiem šajā tirgū. Konkurences padomes rīcībā nav informācijas par kopējo tirgus apjomu, nav arī informācijas par ievesto biezpiena sieriņu apjomu no Lietuvas Republikas, kas ir lielākā importa piena produktu piegādātāja Latvijas tirgum. Minētais importa apjoms arī varētu būt salīdzinoši liels. Konkurences padome, izvērtējot situāciju konkrētajā tirgū, ņem vērā, ka SIA “Rīgas piensaimnieks” nav lielāko piena produktu realizētāju skaitā Latvijas teritorijā. Visi lielākie Latvijas piena produktu ražotāji ražo šo produktu. Zīmols “Kārums” ir izteikts tirgus līderis, bet šāda viena produkta esamība SIA “Rīgas piensaimnieks” sortimentā pēc būtības tam nerada būtiskas konkurences priekšrocības kopējā piena produktu tirgū.

6.2. Jogurta tirgus:

Lai apkopotu informāciju par jogurtu tirgu Latvijas Republikas teritorijā, ir iegūtas ziņas no lielākajiem piena pārstrādātājiem.

Realizācijas apjoms 2006.gadā:

1) SIA “Rīgas piensaimnieks” – 1 454 000 kg;

2) Tere – 640 000 kg;

3) a/s “Tukuma piens” – 6 522 825 kg;

4) a/s “Valmieras piens” (*).

Izvērtējot situāciju šajā konkrētajā tirgū, jāsecina, ka rīcībā esošā informācija liecina, ka lielākais tirgus dalībnieks ir a/s “Tukuma piens”. Konkurences padomes rīcībā nav informācijas par kopējo tirgus apjomu, taču minētā informācija liecina, ka apvienošanās rezultātā koncentrācijas līmenis konkrētā tirgū būtiski nemainīsies.

7. Ziņojumā ir norādīts, ka kopējā SIA “Rīgas piensaimnieks”, Tere un KPT tirgus daļa piena produktu tirgū nepārsniedz 20% ne rēķinot pēc apgrozījuma, ne arī pēc apjoma. Turklāt pievienotais apgrozījums ir salīdzinoši neliels. Līdz ar to, ievērojot vērtējumu par apvienošanās ietekmi lietā definētajos konkrētajos tirgos, var izdarīt secinājumu, ka konkrētās apvienošanās ietekme Latvijā ir nenozīmīga.

Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tirgū neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence konkrētajos tirgos.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut Alta Capital Partners S.C.A SICAR un AS “Tere”, AS “Kalev Chocolate Factory”, AS “Kalev Paide Tootmine” apvienošanos, Alta Capital Partners S.C.A SICAR iegūstot AS “Tere” 100% kapitāla daļas, AS “Kalev Chocolate Factory” 100% kapitāla daļas un AS “Kalev Paide Tootmine” 100% kapitāla daļas.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētājas v.i. T.Jefremova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!