• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas kadastrālo vērtību bāzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2008., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168787

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Kredītu reģistru

Vēl šajā numurā

04.01.2008., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas kadastrālo vērtību bāzi

 

Šā gada 1.janvārī stājušies spēkā Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas nosaka kadastrālo vērtību bāzi 2008.gadam.

2007.gada 26.jūnija valdības sēdē tika apstiprināti trīs Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka jaunu kadastrālo vērtību bāzi: MK noteikumi Nr.444 “Noteikumi par lauku nekustamo īpašumu grupas kadastrālo vērtību bāzi”, MK noteikumi Nr.445 “Noteikumi par dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu grupas kadastrālo vērtību bāzi” un MK noteikumi Nr.446 “Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 3.janvāra noteikumos Nr.19 “Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi””, kas nosaka nekustamā īpašuma tirgus izmaiņu korekcijas koeficientus komercdarbības un sabiedriskās apbūves nekustamo īpašumu grupai, kā arī rūpnieciskās ražošanas nekustamo īpašumu grupai.

Stājoties spēkā jaunajai kadastrālo vērtību bāzei, kadastrālo vērtību pieaugums lauksaimniecības zemei vidēji valstī būs divas reizes, individuālo dzīvojamo māju apbūves zemei – 5,6 reizes, komercdarbības objektu apbūves zemei – 5,5 reizes, bet ražošanas objektu apbūves zemei – 5,1 reizi.

Lai novērstu būtisku nekustamā īpašuma nodokļa sloga palielināšanu iedzīvotājiem, Saeima pieņēmusi grozījumus likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas paredz, ka ar 2008.gadu nodokļa likme būs 1% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības (līdz šim – 1,5%) un nodokļa apmērs 2008., 2009. un 2010.gadā pie nemainīga nekustamā īpašuma lietošanas mērķa nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto par vairāk nekā 25%. Saeima pieņēmusi arī grozījumus likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”, kas paredz 25% apjoma pieauguma ierobežojumu nākamajos trijos gados arī attiecībā uz piespiedu zemes nomu – saskaņā ar normatīvajiem aktiem nomas maksa šajos gadījumos ir 5% no zemes kadastrālās vērtības.

2008.gada 1.janvārī stājušies spēkā arī 2007.gada 11.septembrī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr.621 “Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 18.aprīļa noteikumos Nr.305 “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi””, kas paredz, ka turpmāk arī lielākajai daļai nedzīvojamo ēku kadastrālās vērtības aprēķinā kā apjoma rādītājs tiks izmantoti kvadrātmetri (platība), nevis kubikmetri (būvtilpums) kā līdz šim. Pāreja uz kadastrālo vērtību aprēķināšanu pēc platības dos iespēju objektīvāk noteikt ēkas kadastrālo vērtību, īpaši attiecībā uz ēkām ar augstiem griestiem. Grozījumi paredz arī ēku tipu, kuriem nav būtisku vērtību atšķirību un atbilstošo ēku skaits Kadastra informācijas sistēmā ir salīdzinoši neliels, apvienošanu.

Lai dotu iespēju nekustamā īpašuma īpašniekiem laikus plānot savas finanses, jau no 2007.gada 1.augusta ikvienam īpašniekam Valsts zemes dienesta (VZD) interneta mājaslapā www.vzd.gov.lv tika piedāvāts uzzināt sava īpašuma prognozēto kadastrālo vērtību 2008.gadam.

Laikā no 1.augusta līdz 31.decembrim mājaslapā veikti vairāk nekā 119 000 kadastrālās vērtības meklējumi kopumā par vairāk nekā 268 000 zemes vienību vai būvju. Vidēji dienā meklētas 1752 objektu prognozētās kadastrālās vērtības. Aptuveni 22% jeb vairāk nekā 60 000 no visiem prognozēto kadastrālo vērtību meklējumiem veikti par Rīgas pilsētā esošām zemes vienībām vai būvēm.

Visu Kadastra informācijas sistēmā reģistrēto zemes vienību un būvju – vairāk nekā divu miljonu objektu – prognozētās kadastrālās vērtības bija aprēķinātas, ņemot vērā jauno kadastrālo vērtību bāzi un Kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus par īpašumu vai objektu pēc stāvokļa uz 2007.gada 18.jūniju.

Kadastrālās vērtības, pēc kurām pašvaldības aprēķinās nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu ar nodokli apliekamajiem nekustamajiem īpašumiem, aprēķinātas uz 2008.gada 1.janvāri. Tas nozīmē: ja laikā no 2007.gada 18.jūnija līdz 2008.gada 1.janvārim mainījušies īpašuma objektu raksturojošie dati, kas tiek ņemti vērā kadastrālās vērtības aprēķinā (platība, nekustamā īpašuma lietošanas mērķis u.c.), uz 2008.gada 1.janvāri aprēķinātā kadastrālā vērtība atšķirsies no mājaslapā publicētās prognozētās kadastrālās vērtības.

Īpašnieki jauno kadastrālo vērtību var noskaidrot, sazinoties ar VZD reģionālās nodaļas kadastrālās vērtēšanas speciālistiem pēc īpašuma atrašanās vietas. Sākot ar 10.janvāri, jaunās kadastrālās vērtības būs pieejamas arī VZD pārlūkprogrammā “KRPārlūks” (http://krp.riga.vzd.gov.lv/krp2/default.htm). Prognozētās kadastrālās vērtības informatīviem nolūkiem VZD mājaslapā būs pieejamas līdz 2008.gada 1.februārim.

Kadastrālā jeb masveida vērtēšana ir nekustamo īpašumu grupas nekustamo īpašumu objektu periodiska novērtēšana pēc vienotiem principiem, izvērtējot oficiāli reģistrētos vērtību ietekmējošos rādītājus. VZD jauno kadastrālo vērtību bāzi izstrādājis, izpildot tam Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā uzticēto uzdevumu.

Kadastrālā vērtība tiek izmantota nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam, valsts nodevas aprēķināšanai (īpašumtiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā u.c.), zemes nomas maksas aprēķinam piespiedu nomas gadījumos, apbūvēta zemesgabala cenas privatizācijas vajadzībām noteikšanai, neprivatizētās zemes lauku apvidos zemes nomas maksas aprēķinam par valsts un pašvaldību zemi, līdzvērtīgās zemes aprēķinam un pastāvīgā lietošanā piešķirtās lauku zemes izpirkšanai nepieciešamā sertifikātu skaita vai naudas summas aprēķinam.

Kadastra informācijas sistēmā uz 2008.gada 1.janvāri bija reģistrētas 970 164 zemes vienības un 1 360 625 būves.

 

Valsts zemes dienesta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!