• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2007., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkums

Vēl šajā numurā

29.12.2007., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2007.gada 20. decembra sēdes

Latvijas radio tiešajā raidījumā

 

V.Agešins
(apvienības “Saskaņas Centrs” frakcija):

Šodien vēl nekas neliecina, ka jaunā četru veco partiju veidotā valdība nestu kādu jaunu kvalitāti vai ka tās darbā būtu vērojami kādi principiāli jauni uzstādījumi. Nav ne jaunu principu, ne bezpartijisku profesionāļu. Savukārt “Saskaņas Centrs” diskusijā var iesaistīties tikai par tādu koalīciju, kas ietvertu visus Saeimā pārstāvētos nopietnos politiskos spēkus un kas atmestu ideoloģiskās un personiskās nesaskaņas, lai pārvarētu valstī valdošo ekonomisko un politisko krīzi, tādējādi atgūstot sabiedrības uzticību. Kā otro iespēju, kas nestu ko principiāli jaunu Latvijas politiskajā dzīvē, var minēt arī ārkārtas vēlēšanas, kas ir normāla procedūra vairumā Eiropas Savienības valstu.

Šonedēļ mēs sagatavojām priekšlikumus Ministru kabineta iekārtas likumprojektam ar mērķi papildināt likumu ar teikumu šādā redakcijā – par ministriem tiek aicinātas personas proporcionāli Saeimā ievēlētajam tautas priekšstāvju skaitam no katra partiju vai apvienību saraksta. “Saskaņas Centrs” ir pārliecināts, ka tiesības veidot Ministru kabinetu ir jāuztic politiskajiem spēkiem, kuri nav atbildīgi par pēdējā gada krīzēm valstī un kuriem ir plašs atbalsts Latvijas sabiedrībā. “Saskaņas Centrs” uzskata, ka šajā situācijā vislabākais kandidāts Ministru prezidenta amatam ir Saeimas frakcijas “Saskaņas Centrs” priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, kura kandidatūru mēs piedāvājām Valsts prezidentam. Bet šobrīd diemžēl ir skaidri redzams, ka notikumi attīstās pēc vissliktākā scenārija un viss notiek, lai pēc būtības tiktu saglabāta vecā koalīcija, kas turpinās sliktākās valsts vadīšanas tradīcijas. Līdz ar to loģiski, ka sabiedrībā ar katru dienu arvien populārāka kļūst ideja par Saeimas atlaišanu. Tomēr Saeimas ārkārtas vēlēšanām jēga patiešām būs tikai tajā gadījumā, ja tās tiks organizētas pavisam pēc citiem principiem – ja vēlētāji balsos nevis par partiju sarakstiem, bet par konkrētiem kandidātiem, kuri balotēsies apgabalos. Kaut vai lai katrs pagasts vai pilsētas mikrorajons deleģē savu pārstāvi Saeimas vēlēšanām un lai šī pagasta vai mikrorajona vēlētājiem ir tiesības atsaukt savu deputātu. Tādas reformas rezultātā, ko mēs piedāvājām Saeimā, pirmkārt, netiks ievēlēti nevienam nepazīstami cilvēki, kuri tikuši ievēlēti, tikai pateicoties tam, ka viņu kopējo partijas sarakstu priekšgalā atrodas visiem pazīstamas “lokomotīves”, un, otrkārt, katrs Saeimā ievēlētais deputāts būs savādākā statusā nekā vienkāršs partijas ierindas biedrs un diezin vai pārvērtīsies par balsošanas mašīnu, kā tas pašlaik notiek ar daudziem kolēģiem. Lai kandidāts tiktu ievēlēts no sava apgabala, viņam vispirms jābūt personībai un autoritātei. Tā ka balsošana vairāk nenotiks pēc bezpersoniskiem partiju sarakstiem, bet savi vēlētāji viņam jāpazīst personīgi. Bet, ja tu pazīsti savus vēlētājus un viņi pazīst arī tevi, tad parādās pavisam cita atbildības sajūta.

Tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads. Līdz ar to es frakcijas “Saskaņas Centrs” vārdā vēlu visiem Jaunajā gadā nepazaudēt iegūto, turpināt iesākto un sasniegt iecerēto. Aptaujas liecina, ka partiju apvienība “Saskaņas Centrs” vairāku mēnešu garumā ir populārākais politiskais spēks Latvijā. Pateicos par sadarbību, sapratni un atbalstu.

 

A.K.Kariņš
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien Saeimas sēdē esošā varas koalīcija ar balsu vairākumu apstiprināja jauno valdību Ivara Godmaņa vadībā, kas faktiski ir tās pašas vecās koalīcijas valdības turpinājums nedaudz citā ārējā izskatā. Pat vairums valdības ministru palikuši vieni un tie paši.

“Jaunais laiks” patiesi vēlējās iesaistīties jaunās valdības veidošanas procesā. Neiedziļinoties tajā, kādā veidā tās sarunas, kurām bija jānotiek, nenotika, es komentēšu īsi, kāpēc, manuprāt, tās sarunas starp mums un Godmaņa kungu un pārējām partijām nenotika. Tas bija tādēļ, ka “Jaunais laiks” ir izvirzījis veselu virkni jautājumu, kas saistīti ar konkrētu likumdošanu tiesiskuma jomā. Tā atšķirība starp “Jaunā laika” un pārējo valdību veidojošo partiju pieeju un domāšanu šajos jautājumos ir tāda, ka nevienā konkrētā gadījumā mēs neesam atraduši kopsaucēju.

Vai atrast kopsaucēju būtu iespējams? Es domāju, ka jā. Bet, lai to izdarītu, būtu jādod iespēja sēsties pie galda, lai diskutētu un pārliecinātu. Šāda iespēja netika dota. Rezultāts ir tāds, ka “Jaunais laiks” šodien jaunās valdības izveidošanu neatbalstīja.

Mūsu valstī politiskās partijas pārstāv diezgan dažādas ideoloģijas, mērķus un darbības metodes. “Jaunais laiks” kopš savas dibināšanas ir pārstāvējis cita veida politiku nekā vairums pārējo partiju. Tā mūsu ideoloģijas cena ir tāda, ka citas partijas joprojām, šķiet, vai nu nesaprot, vai saprot un nedaudz baidās no tās politikas un likumdošanas, ko mēs vēlamies ieviest. Mēs savu ideoloģiju un savus mērķus nemainīsim. Mēs turpināsim runāt un pārliecināt. Tāpēc es domāju, ka ar laiku antimafijas likums, legālās prezumpcijas ieviešana, KNAB depolitizēšana, kad premjers bez argumentiem no amata vienkārši nevarētu atstādināt, partiju tēriņu ierobežošana priekšvēlēšanu laikā un trešo personu finansējuma priekšvēlēšanu kampaņām stipra ierobežošana vai pilnīga likvidēšana Latvijā būs norma. Un tas būs tādēļ, ka “Jaunais laiks” visu laiku iestājas par šiem un līdzīgiem likumiem.

Vai mēs iekļausimies nākamajā valdībā, ja pirms nākamajām vēlēšanām Godmaņa kunga valdība zaudēs vai nu sabiedrības, vai Saeimas vairākuma uzticību? Tas ir jautājums, kas atkarīgs ne tikai no “Jaunā laika”, bet arī no pārējām Saeimas partijām. Mēs pieturēsimies pie saviem mērķiem un saviem ideāliem. Mēs vienmēr esam atvērti diskusijai, bet tai ir jābūt par konkrētiem likumiem un tēmām, nevis vispārīgai, un nekādā gadījumā par amatiem.

Partijas “Jaunais laiks” vārdā novēlu visiem priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu, veselību un laimi visiem!

 

I.Feldmane
(Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas Ceļš” frakcija):

Pēc grūta un saspringta gan pēc satura, gan pēc laika sarunu perioda ir izdevies sastādīt un apstiprināt jaunu valdību Ivara Godmaņa vadībā. Valdībā strādās četras partijas. Diemžēl neizdevās izpildīt Valsts prezidenta uzstādījumu par valdības veidošanu no piecām partijām, jo Valsts prezidenta piedāvājumam piekrita tikai četras partijas. Jāizsaka nožēla, ka “Jaunais laiks” nespēja konstruktīvi formulēt savu viedokli un atteicās strādāt valdībā. Tāpēc novēlēsim jaunajai valdībai īstenot valdības deklarācijā izvirzītos mērķus un uzdevumus.

Šodien Saeimas deputāti, noslēdzot rudens sesiju, pieņēma vairākus svarīgus likumprojektus. Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas palielina administratīvo sodu par izvairīšanos no dzīvojamās mājas uzturēšanas. Tāpat šodien mēs nodevām izskatīšanai komisijā Invaliditātes likumprojektu. Viens no nozīmīgākajiem jaunumiem ir bezmaksas asistenta pakalpojumu ieviešana no 2009.gada invalīdiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Tādējādi tiks būtiski atvieglota invalīdu ikdiena, kuri ilgstoši nedzīvo sociālās aprūpes institūcijās. No 2009.gada paredzēts atbalsts arī tām ģimenēm, kurās bērnam pirmo reizi tiks noteikta invaliditāte.

Diemžēl jau kārtējo reizi tika noraidīts priekšlikums par pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētku noteikšanu par svētku dienu. Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas Ceļš” frakcija arī šogad atbalstīja likumprojekta nodošanu komisijām, jo mēs uzskatām, ka šis jautājums ir svarīgs lielai sabiedrības daļai.

Otrajā lasījumā tika pieņemts arī Pacientu tiesību likumprojekts. Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas Ceļš” frakcija šajā likumprojektā neatbalstīja divus priekšlikumus. Uz otro lasījumu Veselības ministrijas ierēdņi iesniedza priekšlikumu, kas pacientam dod tiesības pilnvarot jebkuru personu lemt par vitāli svarīgu jautājumu, kas rada priekšnosacījumus situācijai, kad ne laulātajam, ne bērniem, ne vecākiem nav nekādu iespēju lemt par ārstniecību, ja pacients pats to nespēj. Persona, kura nav ģimenes loceklis, iegūst pilnvaras lemt par tik sensitīvu jautājumu kā cilvēka veselība un pat dzīvība. Uzskatu, ka veselība un dzīvība nav ar pilnvaru nododamas vērtības. Mums ir jādomā valstiski, lai netiktu vājināts laulības un ģimenes institūts kopumā. Situācijā, kad runa ir par cilvēka dzīvību un veselību, nav pieļaujama viņu ģimenes ignorēšana un atstumšana no svarīgu lēmumu pieņemšanas, jo pilnvarotā persona praktiski var atteikties informēt tuviniekus par pieņemto lēmumu. Lai gan Latvijas valsts Satversme aizsargā ģimeni un laulību, Saeima diemžēl atbalstīja Veselības ministrijas iesniegtos priekšlikumus.

Pašreiz ir Adventes laiks. Advente nozīmē atnākšanu. Kad mēs svinam Adventi, tas nozīmē, ka nāk Jēzus. Viņš nāk mūsu baznīcās, lielās un mazās pilsētās, mūsu ģimenē un mūsu sirdī. Adventes laikā cilvēku dievišķā daļa sarosās un uzpošas dievišķam pieskārienam. Sagatavosimies šim patiesajam priekam un pievērsīsimies Dieva vārdam par labo vēsti un tam, kurš ir īstā Ziemassvētku dāvana, – Dieva Dēlam. Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas Ceļš” frakcijas vārdā novēlu svētīgus un priecīgus svētkus!

 

V.Buzajevs
(apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Saeima šodien apstiprināja jaunu veco valdību, kas beidzot uz trim nedēļām pārtrauc savu kaitīgo darbību. Ar to arī apsveicu. Priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu!

No jaunā gada es aicinu visus piedalīties vienā labā lietā. Šodien arodbiedrības pabeidz parakstu vākšanu par likumprojektu, kas paredz Saeimas atlaišanu ar tautas nobalsošanu. Jaunajā gadā sākas jauns šīs iniciatīvas posms - parakstu vākšana vēlēšanu iecirkņos. Es aicinu visus Latvijas pilsoņus piedalīties šajā labajā lietā, pretējā gadījumā nav nekādu iespēju uzlabot esošā Saeimas sastāva darbību.

 

M.Kučinskis
(Tautas partijas frakcija):

Ir pagājusi Saeimas rudens sesija, noslēgumam tuvojas spraigs, notikumiem bagāts, citiem labs un citiem ne tik labs gads. Un, tuvojoties Ziemassvētkiem, es gribētu, lai mēs katrs padomātu un pievērstos klusākām lietām, nedomātu tik daudz par strīdiem un vismaz uz kādu brīdi tos aizmirstu. Mums jādomā par savām ģimenēm un saviem tuvajiem. Tāpēc Tautas partijas frakcijas vārdā es visiem novēlu priecīgus, klusus un sniegotus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu!

 

S.Šķesters
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Ir vakara stunda, un ir ļoti patīkami, ka šodien tika apstiprināts Ministru kabinets Ministru prezidenta Godmaņa kunga vadībā. Ir nozīmīgi, ka gads ir noslēgts un ka mums ir valdība. Zaļo un Zemnieku savienības pārziņā no iepriekšējās valdības palika tās pašas ministrijas un arī ministri – Mārtiņš Roze, Raimonds Vējonis un Ina Gudele. Tatjana Koķe turpmāk ieņems izglītības un zinātnes ministres amatu.

Lielas debates šodien bija par valdības deklarāciju. Es domāju, ka šajā dokumentā ir pozitīva iezīme, un es ceru, ka valdība daudz vairāk uzmanības veltīs tieši cilvēku sociālajiem jautājumiem. Viens no tiem ir speciāla neapliekamā minimuma ieviešana strādājošo pensionāru algām, kas līdz šim nebija. Tā vajag turpināt, arī palielināt piemaksas pensijai par nostrādātajiem gadiem. Nozīmīgi arī tas, ka tiks izstrādāta un ieviesta invaliditātes pensiju indeksāciju. Tas ir svarīgi invalīdiem, jo viņi visu šo laiku saņēma konstantu pensiju. Es domāju, ka tuvākajā nākotnē gaidāmi vēl daudzi citi sociāli uzlabojumi. Turpmākajā valdības darbībā tiks iestrādāti arī jauniešu un ģimeņu atbalsta mehānismi. Tādā veidā nākotnē mēs kopīgi varēsim domāt, kā labāk izmantot valsts līdzekļus un kā labāk tikt pāri šiem kritiskajiem momentiem, kas nākamgad varētu būt saistīti ar energojaudu cenu palielināšanu un daudziem citiem faktoriem.

Gribētu iepriecināt arī zemniekus ar to, ka Briselē tika atbalstīts lauku attīstības plāns. No jaunā gada jau būs reālas iespējas saņemt strukturālos fondus no Eiropas Savienības, kā arī iespējas zemniekiem pieteikties uz šo atbalsta shēmu.

Es šodien visus sveicu ar tuvojošiem Ziemassvētkiem – mierīgiem, klusiem un sniegotiem. Novēlu Jaunajā gadā visu to labāko un sasniegt to, kas iecerēts. Lai visiem ģimenēs laba veselība.

 

M.Grīnblats
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Saeima savu garo darbu ir noslēgusi. Šodien apstiprināta valdība Ivara Godmaņa vadībā. Gan premjera amata kandidāts, gan četras valdībā iesaistītās partijas vēlējās, lai arī “Jaunais laiks” piedalītos un meklētu kopīgus risinājumus un kompromisus valdības darbā. “Jaunais laiks” vakar tomēr pateica savu galīgo “nē”. Tātad valdības sastāvs būtībā nav mainījies un valdība ir apstiprināta.

Valdības deklarācijas sagatavošanas posmā esam panākuši akcentu uz to, ka imigrācijas politikai ir jābūt stingrai un tai jābalstās uz divpusējiem līgumiem ar citām ārvalstīm, un ka sabiedriskajā sfērā ir stiprināmas latviešu valodas pozīcijas, nosakot lielāku profesiju skaitu, kuru veicējiem labi jāprot latviešu valoda.

Nodokļu laukā paredzams: ja tiek ieviesti nodokļi dzīvojamajām ēkām un dzīvokļiem, tad pirmais mājoklis ir jāatbrīvo no šādiem nodokļiem. Savukārt “Lattelecom” privatizācija jebkurā gadījumā jāveic maksimāli izdevīgi sabiedrības interesēm. Savukārt sadarbības līgumā, pēc mūsu apvienības deputātu frakcijas ierosinājuma, noteikts, ka jautājumi, kas skar Satversmi, Pilsonības likuma un Valodas likuma grozījumus, vienmēr risināmi tikai vienprātīgi. Šeit nav pieļaujamas kaut kādas pārsteidzīgas un neapdomīgas izmaiņas.

Valdības sastāvā turpinās darboties tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, Eiropas finanšu lietu pārraudzības īpašu uzdevumu ministrs Normunds Broks, bet ekonomikas ministra amatā pieredzējis profesionālis Kaspars Gerhards.

Pēc mūsu apvienības deputātu ierosinājuma vēl uz gadu ir pagarināta iespēja pieteikties barikāžu dalībnieka piemiņas zīmei, jo tiešām, kā informē Barikāžu dalībnieku biedrības valde, tad, pēc viņu aprēķiniem, vismaz puse barikāžu dalībnieku joprojām šīs piemiņas zīmes nav saņēmuši.

Noslēgumā mūsu frakcijas deputātu vārdā vēlu priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu 2008.gada sagaidīšanu!

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!