• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz robežām: Baltijas valstis - arī Šengenas zonas dalībvalstis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2007., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168525

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2007.gada 20.decembra sanāksmē

Vēl šajā numurā

22.12.2007., Nr. 206

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz robežām: Baltijas valstis – arī Šengenas zonas dalībvalstis

 

Pusnaktī no 20. uz 21.decembri Baltijas valstis pievienojās Šengenas līguma zonai. Nu tik tiešām esam kopā!

Šis notikums ar valstu augstāko amatpersonu piedalīšanos tika plaši atzīmēts uz visu Savienības valstu robežām

 

Par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robežu atvēršanu

Piektdienas, 21.decembra, priekšpusdienā Valsts prezidents Valdis Zatlers un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess piedalījās simboliskajā robežpārejas barjeras noņemšanā Raiņa/Sopruses ielā. Pēc tam abu valstu prezidenti kājām devās uz Igaunijas Republikas teritorijā esošo Rīgas/Rajas robežpārejas punktu, kur teica uzrunas vairāk nekā 100 klātesošajiem Igaunijas un Latvijas iedzīvotājiem.

Uzrunā klātesošajiem Valsts prezidents Valdis Zatlers atgādināja par laiku pirms 17 gadiem, kad Baltijas valstis, tikko atguvušas neatkarību, cēla robežas, lai stiprinātu nacionālo pašapziņu un apliecinātu savu valstiskumu. “Šodien mūsu nacionālā pašapziņa ir pietiekami stipra, lai šīs robežas varētu nojaukt,” teica Valsts prezidents. Tāpat Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvijas un vēl astoņu Eiropas Savienības dalībvalstu pievienošanās Šengenas līguma zonai ir svarīgākais un katram iedzīvotājam izjūtamākais notikums kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā 2004.gadā.

Pēc svinīgās robežas nojaukšanas ceremonijas notika Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Igaunijas Republikas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa divpusējā tikšanās, kuras laikā abu valstu prezidenti pārrunāja gan Eiropas Savienības aktuālos jautājumus, piemēram, enerģētiskās neatkarības un kaimiņu politikas jautājums, gan arī abu valstu divpusējo attiecību aktualitātes.

Pēcpusdienā Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus piedalījās simboliskajā robežu barjeras atvēršanā uz tilta pie robežpunkta Skaistkalne–Germaniški. Pēc simboliskās robežbarjeras atvēršanas abu valstu prezidenti teica uzrunas klātesošajiem. Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents uzsvēra šīs dienas simbolisko nozīmi abu valstu vēsturē, kā arī atgādināja, ka līdz ar robežu atvēršanu augs pierobežas reģionu ekonomiskā aktivitāte.

Pēc svinīgās ceremonijas abu valstu prezidenti Skaistkalnes katoļu baznīcā noklausījās ērģeļmūzikas koncertu, bet pēc tam Biržu pilī notika abu valstu prezidentu neformāla tikšanās.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Par Latvijas Ministru prezidenta tikšanos ar Igaunijas un Lietuvas premjerministriem

Ministru prezidents Ivars Godmanis savas pirmās ārvalstu darba vizītes laikā Igaunijā, Tallinā, 21.decembrī tikās ar Igaunijas un Lietuvas premjerministriem.

Ministru prezidentam bija divpusējas tikšanās ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu un Lietuvas premjerministru Ģediminu Kirkilu, kuru laikā premjerministri uzsvēra Šengenas līguma zonas paplašināšanās nozīmi un atzina Baltijas valstu kā Eiropas Savienības ārējās robežas valstu lomu drošības nodrošināšanā ES.

Premjeri bija vienisprātis, ka Baltijas valstis spēj īstenot kvalitatīvu robežkontroli uz ES ārējās robežas un sekmēt iekšējo drošību ES. I.Godmanis akcentēja, ka Baltijas valstu iedzīvotāji tikai pēc zināma laika novērtēs tos atvieglojumus un priekšrocības, ko dod robežkontroles atcelšana starp Latviju, Igauniju un Lietuvu un pārējām jaunajām Šengenas zonas valstīm.

Tikšanās laikā Igaunijas un Lietuvas premjerministri apsveica I.Godmani ar jauno amatu un pārrunāja Baltijas valstu aktuālos jautājumus: makroekonomisko situāciju, investīciju veicināšanu un enerģētikas drošības nodrošināšanu.

Baltijas valstu premjeri pauda gandarījumu par veiksmīgo sadarbību Briselē, risinot ES aktuālos jautājumus.

Pēc divpusējām I.Godmaņa sarunām ar Igaunijas un Lietuvas premjerministriem Tallinā notika Baltijas valstu premjerministru kopīgas darba pusdienas.

Pēcpusdienā Ivars Godmanis līdz ar Andrusu Ansipu un Ģediminu Kirkilu piedalījās Šengenas līguma zonas paplašināšanās svinībās Tallinas ostā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

01.JPG (57569 bytes)
Vakar, 21.decembrī, Tallinas ostā (priekšplānā no kreisās): Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, Igaunijas premjerministrs Tomass Hendriks Ilvess, Eiropas Savienības prezidējošās valsts – Portugāles – premjerministrs Žozē Sokratešs un Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis
Foto: EPA/A.F.I.

02.JPG (15598 bytes) 03.JPG (20381 bytes)

Vakar, 21.decembra rītā, simboliskajā robežpārejas barjeras noņemšanā uz Latvijas un Igaunijas robežas: Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess Valkā un Valgā (Raiņa/Sopruses ielā); Valgas un Valkas pilsētu galvas kā labu kaimiņu māju saimnieki
Foto: Juris Krūmiņš, VPPD

04.JPG (13413 bytes) 05.JPG (16939 bytes)

Vakar, 21.decembra pēcpusdienā, simboliskajā robežpārejas barjeras noņemšanā uz Latvijas un Lietuvas robežas: Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lietuvas prezidents Valds Adamkus robežpunktā Skaistkalne–Germaniški; Latvijas iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (attēlā pa labi) pusnaktī no 20. uz 21.decembri Grenctāles robežpunktā atraisa simbolisko robežlentu
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”; Valda Kalniņa, A.F.I.

06.JPG (18879 bytes) 07.JPG (16178 bytes)

Pēc Polijas un Lietuvas robežas atvēršanas Budzisko (Polija) robežpārejas punktā: Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un Lietuvas prezidents Valds Adamkus; Pēc Polijas un Vācijas robežas atvēršanas Porajovā (Polija): Vācijas kanclere Angela Merkele un Polijas premjerministrs Donalds Tusks
Foto: EPA/A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!