• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 18. decembra noteikumi Nr. 897 "Noteikumi par traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību un tirdzniecības prasībām, kā arī tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmju izmantošanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2007., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168401

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.898

Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumos Nr.931 "Noteikumi par kvalitātes prasībām svaigpienam, kas paredzēts siera ražošanai ar nogatavināšanas laiku vismaz 60 dienas, un kvalitātes atbilstības novērtēšanu"

Vēl šajā numurā

21.12.2007., Nr. 205

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 897

Pieņemts: 18.12.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.897

Rīgā 2007.gada 18.decembrī (prot. Nr.70 33.§)

Noteikumi par traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību un tirdzniecības prasībām, kā arī tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmju izmantošanas kārtību

Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 4.panta trešo un ceturto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību un tirdzniecības prasības, kā arī tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmju (turpmāk – tirdzniecības numura zīmes) izmantošanas kārtību.

2. Par traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu (traktortehnikas virsbūves, kabīnes vai rāmji un traktortehnikas piekabju rāmji, uz kuriem traktortehnikas vai tās piekabju izgatavotājs norādījis transportlīdzekļa identifikācijas numuru) tirdzniecību uzskata šo preču pārdošanu fiziskai personai individuālai izmantošanai, kā arī preču pārdošanu juridiskai personai, personālsabiedrībai, individuālam komersantam vai individuālā darba veicējam ražošanai vai tā darbības nodrošināšanai.

3. Komersants ar tirdzniecību nodarbojas ēkā vai norobežotā atklātā laukumā, kurā paredzēts izvietot tirdzniecībai paredzētu traktortehniku, tās piekabes vai numurētos agregātus (turpmāk – tirdzniecības vieta).

4. Komersants vienlaikus var ierīkot vairākas tirdzniecības vietas. Vienā tirdzniecības vietā tirdzniecība atļauta tikai vienam komersantam.

5. Komersants, kam ir reģistrēta tirdzniecības vieta, var saņemt valsts standartam LVS 83:2007 "Traktortehnikas un tās piekabju valsts reģistrācijas numura zīmes" atbilstošas traktortehnikas vai tās piekabju tirdzniecības numura zīmes.

II. Tirdzniecības vietas reģistrācija

6. Komersants, kas vēlas nodarboties ar traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecību, ierīko tirdzniecības vietu un reģistrē to valsts aģentūrā "Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra" (turpmāk – aģentūra).

7. Tirdzniecības vietā iekārto telpu klientu apkalpošanai un dokumentu uzglabāšanai.

8. Tirdzniecības vietas izvietojums nodrošina brīvu un drošu transport­līdzekļu un gājēju kustību, kā arī ērtu piekļūšanu tirdzniecībā esošai traktortehnikai, tās piekabēm un numurētiem agregātiem.

9. Tirdzniecības vietu aprīko ar datoru, drukas iekārtu un interneta pieslēgumu, lai nodrošinātu rēķinu-uzziņu izsniegšanu, izmantojot speciālu traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecībai paredzētu programmnodrošinājumu tiešsaistes režīmā ar traktortehnikas un to vadītāju valsts reģistru (turpmāk – tirdzniecības reģistrs). Tirdzniecības reģistrā ir informācija par visu komersantu reģistrētajām tirdzniecības vietām.

10. Lai reģistrētu tirdzniecības vietu, komersants aģentūrā iesniedz iesniegumu (1.pielikums). Iesniegumā norāda:

10.1. komersanta nosaukumu, reģistrācijas numuru un adresi, kā arī tirdzniecības vietas adresi, ja tā atšķiras no komersanta adreses, un tirdzniecības vietas tālruņa numuru;

10.2. traktortehnikas, tās piekabes vai numurēto agregātu veidus, kurus paredzēts tirgot attiecīgajā tirdzniecības vietā, norādot atbilstošu traktortehnikas un tās piekabju vadītāju apliecības kategoriju, kas dod tiesības vadīt šo traktortehniku;

10.3. tirdzniecības vietas kontaktpersonas vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru, kā arī elektroniskā pasta kontaktadresi tirdzniecības vietā.

11. Kopā ar iesniegumu komersants aģentūrā iesniedz arī tirdzniecības vietas plānu un dokumentu, kas apliecina viņa īpašuma vai lietošanas tiesības uz attiecīgo tirdzniecības vietu (iesniedz kopiju, uzrādot oriģinālu).

12. Aģentūra piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 10. un 11.punktā minēto dokumentu saņemšanas reģistrē komersanta tirdzniecības vietu un izsniedz komersantam tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecību (2.pielikums). Tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecību komersants novieto klientiem redzamā vietā.

13. Pēc tirdzniecības vietas reģistrācijas aģentūra nodrošina komersantam pieeju tirdzniecības reģistram. Tirdzniecības reģistra pieslēgšanas un lietošanas kārtību nosaka aģentūras un komersanta noslēgtajā līgumā.

14. Pirms tirdzniecības reģistra pieslēgšanas komersants iesniedz aģentūrā paziņojumu (3.pielikums) par personām, kurām uzņēmumā piešķirtas tiesības pieņemt tirdzniecībā traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu un izsniegt ieguvējam rēķinu-uzziņu (kas sagatavota saskaņā ar normatīvajiem aktiem par traktortehnikas un tās piekabju reģistrāciju), kā arī par personām, kurām ir tiesības izsniegt šo noteikumu 31.2. un 67.4.apakšpunktā noteikto dokumentu. Paziņojumā norāda šo personu vārdu, uzvārdu un personas kodu, paraksta paraugu un datumu, ar kuru šīs tiesības piešķirtas, kā arī rēķinu-uzziņu apliecināšanai paredzētā zīmoga kontrolnospiedumu.

15. Pēc paziņojuma iesniegšanas un šo noteikumu 13.punktā minētā līguma noslēgšanas aģentūra triju darbdienu laikā piešķir personai pieeju tirdzniecības reģistram. Šo noteikumu 14.punktā minētās darbības persona drīkst veikt pēc tam, kad tai piešķirta pieeja tirdzniecības reģistram.

16. Ja notikušas izmaiņas šo noteikumu 14.punktā minēto personu sarakstā, komersants 15 dienu laikā pēc izmaiņu rašanās iesniedz aģentūrā attiecīgu paziņojumu. Ja kādai personai atņemtas tiesības veikt šo noteikumu 14.punktā minētās darbības, paziņojumā norāda šīs personas vārdu, uzvārdu un personas kodu, kā arī datumu, no kura šīs tiesības ir atņemtas.

17. Komersants nodrošina, lai tirdzniecības reģistram, dokumentiem par tirdzniecībā esošajiem transportlīdzekļiem un numurētiem agregātiem, kā arī šo noteikumu 44.punktā minētajiem komersanta tirdzniecības lietvedības materiāliem nepiekļūtu nepiederošas personas.

18. Ja mainījušās tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecībā norādītās ziņas par komersantu, mēneša laikā pēc šo izmaiņu rašanās komersants iesniedz aģentūrā iesniegumu un izmaiņas apliecinošu dokumentu (dokumentu neiesniedz, ja aģentūras rīcībā jau ir šāda informācija).

19. Ja pašvaldība mainījusi tirdzniecības vietas adresi, mēneša laikā pēc šo izmaiņu rašanās komersants iesniedz aģentūrā iesniegumu un dokumentu, kas apliecina citas adreses piešķiršanu tirdzniecības vietai (dokumentu neiesniedz, ja aģentūras rīcībā jau ir šāda informācija).

20. Ja komersants vēlas nodarboties ar cita veida traktortehnikas vai tās piekabju, vai numurēto agregātu tirdzniecību, nekā norādīts tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecībā, tas iesniedz aģentūrā iesniegumu un saņem jaunu tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecību.

21. Ja tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecība ir nozaudēta, nozagta vai citādi gājusi bojā, komersants, iesniedzot iesniegumu, informē aģentūru un saņem jaunu tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecību ar atzīmi "Dublikāts".

22. Komersanta tirdzniecības vietu aģentūra no tirdzniecības reģistra izslēdz šādos gadījumos:

22.1. komersants pārtrauc traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecību attiecīgajā tirdzniecības vietā;

22.2. komersants neievēro vai pārkāpj normatīvajos aktos par tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu, kā arī finanšu jomā vai komercdarbībā noteiktās prasības par komersanta darbības kārtību, tirgojot traktortehniku, tās piekabes un numurētos agregātus;

22.3. konstatēts, ka tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecības saņemšanai izmantoti viltoti dokumenti vai iesniegtas nepatiesas ziņas.

23. Pēc tirdzniecības vietas izslēgšanas no tirdzniecības reģistra komersants piecu dienu laikā nodod aģentūrā tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecību, rēķinu-uzziņu veidlapas un piešķirtās tirdzniecības numura zīmes.

24. Vienas tirdzniecības vietas izslēgšana no tirdzniecības reģistra neierobežo citu šī komersanta tirdzniecības vietu darbību.

III. Traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecības vispārīgie nosacījumi

25. Traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu var nodot tirdzniecībai traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta īpašnieks vai tā pārstāvis, uzrādot derīgu personu apliecinošu dokumentu. Traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta īpašnieka pārstāvis papildus uzrāda dokumentu (pilnvaru), kas apliecina pārstāvja tiesības rīkoties ar traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu, un iesniedz šī dokumenta kopiju. Ja traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta īpašnieks ir fiziska persona, pilnvarojumam ir obligāts notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā norādītās personas aplieci­nājums.

26. Traktortehnikas, tās piekabju vai numurētā agregāta tirdzniecība atļauta, ja traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu:

26.1. tirdzniecībai nodevis Latvijā reģistrēta traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta reģistrētais īpašnieks vai tā pārstāvis;

26.2. komersants, kurš nodarbojas ar traktortehnikas un tās piekabju tirdzniecību, to kā preci ievedis no ārvalsts;

26.3. tirdzniecībai nodevis Latvijā reģistrēts komersants, kurš traktor­tehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu kā preci ievedis no ārvalsts;

26.4. tirdzniecībai nodevis tā izgatavotājs Latvijā;

26.5. tirdzniecībai nodevusi ārvalsts persona, kurai šī traktortehnika, tās piekabe vai numurētais agregāts ir reģistrēts ārvalstīs, vai tās pārstāvis;

26.6. kā valstij piekritīgo mantu tirdzniecībai nodevušas kompetentas valsts vai pašvaldību iestādes.

27. Nododot iegādāto traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu, ieguvējam vai tā pārstāvim komersants izsniedz rēķinu-uzziņu, kas apliecina ieguvēja īpašuma tiesības.

28. Rēķins-uzziņa tiek noformēts uz veidlapas atbilstoši normatīvajiem aktiem par traktortehnikas un tās piekabju reģistrāciju, izdrukājot datus no tirdzniecības reģistra. Rēķins-uzziņa, kas neatbilst šo noteikumu prasībām, nav derīga traktortehnikas, tās piekabju vai numurētā agregāta reģistrācijai aģentūrā.

29. Pirms komersants pieņem tirdzniecībai no citas personas Latvijā nereģistrētu traktortehniku, tās piekabi vai numurētu agregātu, to uzrāda aģentūrai agregātu numuru salīdzināšanai. Ja numuri nesakrīt, traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu pieņemt tirdzniecībai aizliegts.

30. Ar tirdzniecībai paredzētu traktortehniku vai tās piekabi ceļu satiksmē atļauts piedalīties komersanta pārstāvim vai klientam tikai izmēģinājuma braucienos, ja tam piekrīt un aktā par traktortehnikas vai tās piekabes pieņemšanu tirdzniecībai to rakstiski apliecinājis šīs traktortehnikas vai tās piekabes īpašnieks.

31. Ar Latvijā reģistrētu un no uzskaites noņemtu tirdzniecībai paredzētu traktortehniku vai tās piekabi atļauts piedalīties ceļu satiksmē, ja traktortehnikai vai tās piekabei ir veikta ikgadējā valsts tehniskā apskate un izmēģinājuma braucienā ir klāt:

31.1. reģistrācijas apliecība;

31.2. tirdzniecības reģistra dokuments, kas izsniegts uz laiku līdz piecām dienām un kurā norādīti transportlīdzekļa uzskaites tehniskie dati un komersanta pārstāvis, kuram ir tiesības piedalīties izmēģinājuma braucienā.

IV. Traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecībai nepieciešamie dokumenti

32. Latvijā reģistrētas traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanai nepiecie­šama traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijas apliecība (turpmāk – reģistrā­cijas apliecība) ar aģentūras atzīmi par traktortehnikas vai tās piekabes noņem­šanu no uzskaites saskaņā ar normatīvajiem aktiem par traktortehnikas un tās piekabju reģistrāciju. Pēc traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanas traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijas apliecību kopā ar rēķinu-uzziņu izsniedz traktortehnikas vai tās piekabes ieguvējam.

33. No ārvalsts (valsts, kas nav Eiropas Ekonomikas zonas valsts) ievestās traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanai nepieciešams traktortehnikas vai tās piekabes ārvalsts reģistrācijas dokuments iepriekš reģistrētai traktortehnikai vai tās piekabei, vai arī traktortehnikas vai tās piekabes izgatavotāja vai tā oficiālā pārstāvja izdots dokuments, kas apliecina traktortehnikas vai tās piekabes izcelsmi vai pārdošanas faktu iepriekš nereģistrētai traktortehnikai vai tās piekabei (turpmāk – uzskaites tehniskos datus apliecinošs dokuments), un īpašuma tiesības apliecinošs dokuments par traktortehnikas vai tās piekabes iegādi ārvalstī. Pēc traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanas traktortehnikas vai tās piekabju reģistrācijai nepieciešamo dokumentu par tehnisko datu kopumu (turpmāk – uzskaites tehniskie dati) un rēķinu-uzziņu izsniedz ieguvējam. Ja jaunu, agrāk nereģistrētu traktortehniku vai tās piekabi pārdod komersants – traktortehnikas vai tās piekabes izgatavotāja oficiālais pārstāvis Latvijā –, uzskaites tehniskos datus apliecinošu dokumentu ieguvējam neizsniedz.

34. Lai pārdotu ārvalstī reģistrētu traktortehniku vai tās piekabi, no reģistrētā īpašnieka vai tā pārstāvja kopā ar traktortehniku vai tās piekabi pieņem un patur traktortehnikas vai tās piekabes ārvalsts reģistrācijas dokumentu. Pēc traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanas traktortehnikas vai tās piekabes ārvalsts reģistrācijas dokumentu kopā ar rēķinu-uzziņu izsniedz ieguvējam.

35. Lai pārdotu ārvalstī iegādātu vai no ārvalsts ievestu traktortehniku vai tās piekabi, nepieciešams dokuments par to, ka traktortehnikas vai tās piekabes ievešana Eiropas Ekonomikas zonā no trešās valsts ir noformēta normatīvajos aktos par muitas lietām noteiktajā kārtībā. Ja iepriekš nereģistrētas traktortehnikas vai tās piekabes izcelsmes valsts vai iepriekš reģistrētas traktortehnikas vai tās piekabes pēdējās reģistrācijas valsts nav Eiropas Ekonomikas zonas valsts, bet traktortehnika vai tās piekabe iegādāta kādā no Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanai muitas deklarācija nav nepieciešama, bet rēķinā-uzziņā izdara atzīmi "ES preces statuss".

36. Traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanai ir nepieciešams atbilstības apliecinājums atbilstoši normatīvo aktu prasībām par lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo traktoru, piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanu vai par mašīnu drošību, vai par autoceļiem neparedzētās mobilās tehnikas iekšdedzes motoru radīto piesārņojošo vielu emisiju gaisā.

37. Latvijā izgatavotas traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanai kopā ar traktortehniku vai tās piekabi komersants no izgatavotāja saņem un patur atbilstības apliecinājumu atbilstoši normatīvo aktu prasībām par lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo traktoru, piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanu. Pēc traktortehnikas vai tās piekabes pārdošanas atbilstības apliecinājumu kopā ar rēķinu-uzziņu izsniedz ieguvējam.

38. Numurētā agregāta tirdzniecībai nepieciešama aģentūras izsniegta izziņa par numurētā agregāta piederību vai akts par mantas nodošanu realizā­cijai, ja numurēto agregātu kā valstij piekritīgo mantu tirdzniecībai nodevušas kompetentas valsts vai pašvaldību iestādes. Pēc numurētā agregāta pārdošanas aģentūras izsniegto izziņu par numurētā agregāta piederību vai aktu par mantas nodošanu realizācijai kopā ar rēķinu-uzziņu izsniedz ieguvējam.

V. Traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu pieņemšana tirdzniecībai

39. Traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu pieņem tirdzniecībai no īpašnieka vai tā pārstāvja pēc traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta apskates, ja komersanta rīcībā ir visi traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta tirdzniecībai nepieciešamie dokumenti, ja tā uzskaites tehniskie dati atbilst iesniegtajos dokumentos norādītajiem un ja nav aizdomu par agregātu numuru vai iesniegto dokumentu viltojumiem. Komersantam šajā punktā minētos dokumentus līdz izsniegšanai traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta ieguvējam ir tiesības nodot glabāšanā kredītiestādē vai kredītiestādei uz līdzdalības pamata piederošā finanšu iestādē, kas sniedz finanšu līzinga pakalpojumu, ir pakļauta konsolidētai uzraudzībai un finansējusi komersantu, ja tas paredzēts komersanta un minētās finanšu iestādes rakstiskā līgumā un tirdzniecības vietā atrodas finanšu iestādes apstiprinātas šo dokumentu kopijas.

40. Par traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta pieņemšanu tirdzniecībai tirdzniecības vietā komersants sastāda aktu.

41. Aktā norāda:

41.1. komersanta nosaukumu, reģistrācijas numuru un adresi, kā arī tirdzniecības vietas adresi, ja tā atšķiras no komersanta adreses, un tirdzniecības vietas tālruņa numuru;

41.2. traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta īpašnieka vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietu vai juridiskās personas nosaukumu, reģistrācijas numuru un adresi, kā arī pārstāvja vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietu, ja īpašnieka vārdā rīkojas pārstāvis;

41.3. traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta uzskaites tehniskos datus un valsts reģistrācijas numuru (ja tāds ir);

41.4. reģistrācijas apliecības vai uzskaites tehniskos datus apliecinoša dokumenta nosaukumu, numuru un izdošanas datumu, kā arī citus dokumentus, kuri iesniegti komersantam, nododot traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu tirdzniecībai;

41.5. traktortehnikas vai tās piekabes īpašnieka vai pilnvarotā pārstāvja atļauju vai aizliegumu piedalīties ar traktortehniku vai tās piekabi ceļu satiksmē izmēģinājuma braucienos;

41.6. tā komersanta pārstāvja vārdu un uzvārdu, kas apskatījis traktor­tehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu pirms pieņemšanas tirdzniecībā;

41.7. akta sastādīšanas datumu un laiku, kā arī citas ziņas, ja tādas nepieciešamas.

42. Aktu par traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta pieņemšanu tirdzniecībai komersants sastāda divos eksemplāros. Aktu paraksta komersants un traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta īpašnieks vai tā pārstāvis. Viens akta eksemplārs paliek pie komersanta un pēc traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta pārdošanas kopā ar rēķina-uzziņas trešo eksemplāru tiek uzglabāts komersanta arhīvā. Otru akta eksemplāru izsniedz īpašniekam vai tā pārstāvim, kurš traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu nodod tirdzniecībai.

43. Papildus aktam komersants un traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta īpašnieks vai tā pārstāvis var slēgt rakstisku līgumu, nosakot papildu noteikumus traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta tirdzniecībai.

44. Akts un citi traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta tirdzniecībai nepieciešamie dokumenti, kurus nenodod ieguvējam, vai dokumentu kopijas glabājas pie komersanta piecus gadus.

VI. Rēķinu-uzziņu veidlapu izsniegšanas kārtība

45. Rēķinu-uzziņu veidlapas komersantiem izsniedz aģentūra.

46. Lai persona saņemtu rēķinu-uzziņu veidlapas, komersanta pārstāvis aģentūrā iesniedz attiecīgu pilnvaru. Pilnvara nav jāiesniedz, ja aģentūras rīcībā ir Uzņēmumu reģistra informācija par šīs personas tiesībām pārstāvēt komersantu vai attiecīgais pilnvarojums ir iesniegts aģentūrā jau iepriekš un tas ir spēkā.

47. Saņemtās rēķinu-uzziņu veidlapas komersants nodod attiecīgajai tirdzniecības vietai. Komersants nodrošina, lai rēķinu-uzziņu veidlapām nepiekļūtu nepiederošas personas un visas veidlapas atrastos tajā tirdzniecības vietā, kurā tās nodevis komersants.

48. Rēķinu-uzziņu veidlapas aizliegts nodot citām personām, izsniegt ārpus tirdzniecības vietas, kā arī izsniegt neaizpildītas vai daļēji aizpildītas.

49. Ja rēķinu-uzziņu veidlapas nozaudētas, nozagtas vai citādi gājušas bojā, par to nekavējoties rakstiski ziņo Valsts policijai un aģentūrai.

VII. Rēķinu-uzziņu aizpildīšanas un dokumentu noformēšanas kārtība

50. Rēķinu-uzziņu noformē uz stingrās uzskaites veidlapas, kuras viens komplekts sastāv no trim eksemplāriem. Pirmo eksemplāru izsniedz traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta ieguvējam un izmanto traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta reģistrācijai aģentūrā. Otru eksemplāru komersants nodod aģentūrā, bet trešo patur sev.

51. Aizpildot rēķina-uzziņas veidlapas, katra komplekta visos eksemplā­ros tekstam jābūt identiskam, izņemot atzīmes rēķina-uzziņas pirmā eksemplāra otrajā pusē, kurā uzskaita dokumentus, kurus kopā ar rēķinu-uzziņu (izņemot traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijas apliecību vai izziņu par numurētā agregāta piederību) nodod traktortehnikas vai tās piekabes ieguvējam.

52. Rēķinā-uzziņā aizpilda visas sadaļas. Ja par kādu sadaļu nav atbilstošu ziņu, to aizpilda, ierakstot vārdu "Nav".

53. Komersants katrā tirdzniecības vietā iekārto saņemto rēķinu-uzziņu veidlapu uzskaites žurnālu, kurā norāda rēķinu-uzziņu veidlapu saņemšanas datumu, izsniegšanas datumu un numuru.

54. Komersanta pārstāvis, kas izsniedz rēķinu-uzziņu, apliecina to ar parakstu un rēķinu-uzziņu apliecināšanai paredzēto zīmogu.

55. Ja traktortehnikas, tās piekabes vai numurētā agregāta ieguvējs ir fiziska persona, rēķinā-uzziņā norāda ieguvēja uzrādītā personu apliecinošā dokumenta tipu un numuru.

56. Ja traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu iegādājas ieguvēja pārstāvis, aizpildot rēķina-uzziņas veidlapu, personu apliecinošā dokumenta un tipa vietā ieraksta vārdu "Nav", bet numura vietā – "Pēc pilnvaras". Pilnvarotās personas vārdu un uzvārdu, uzrādītā personu apliecinošā dokumenta tipu un numuru, kā arī pilnvaras numuru un izsniegšanas datumu norāda rēķina-uzziņas otrā pusē.

57. Ja traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu ieguvēja vārdā iegādājas ieguvēja pārstāvis, tirdzniecības reģistrā papildus ieguvēja datiem norāda ieguvēja pārstāvja vārdu, uzvārdu, personas kodu, uzrādītā personu apliecinošā dokumenta tipu un numuru, kā arī tā dokumenta (pilnvaras) numuru un izsniegšanas datumu, kas apliecina ieguvēja pārstāvja tiesības rīkoties ieguvēja vārdā.

58. Pārdodot Latvijā iepriekš reģistrētu traktortehniku vai tās piekabi, reģistrācijas apliecības atvērumā sadaļā "Atzīme par traktortehnikas vai tās piekabes noņemšanu no uzskaites" norāda komersanta nosaukumu, rēķina-uzziņas numuru un izdošanas datumu. Ierakstu apliecina ar komersanta rēķinu-uzziņu apliecināšanai paredzēto zīmogu un pārstāvja parakstu.

59. Pārdodot Latvijā iepriekš reģistrētu numurēto agregātu, aģentūras izsniegtās izziņas par numurētā agregāta piederību atvērumā norāda komersanta nosaukumu, rēķina-uzziņas numuru un izdošanas datumu. Ierakstu komersanta pārstāvis apliecina ar parakstu un rēķinu-uzziņu apliecināšanai paredzēto zīmogu.

60. Par rēķinā-uzziņā norādīto ziņu un reģistrācijas dokumentos izdarīto atzīmju atbilstību faktiskajam stāvoklim atbild komersants.

61. Ja rēķins-uzziņa nozaudēta, nozagta vai arī citādi gājusi bojā, ieguvējam ir tiesības saņemt rēķina-uzziņas dublikātu, iesniedzot rakstisku pieteikumu komersantam, kurš izsniedzis nozaudēto, nozagto vai arī citādi bojā gājušo rēķinu-uzziņu.

62. Kļūdaini izsniegtu rēķinu-uzziņu komersants anulē, izdarot attiecīgu atzīmi reģistrācijas apliecībā vai attiecīgi izziņā par numurētā agregāta piederību. Šo atzīmi reģistrācijas apliecībā komersanta pārstāvis apliecina ar parakstu un rēķinu-uzziņu apliecināšanai paredzēto zīmogu.

63. Nederīgās un neizmantotās rēķinu-uzziņu veidlapas komersants nodod aģentūrā, par to sastādot aktu.

VIII. Tirdzniecības numura zīmju saņemšana un izmantošana

64. Tirdzniecības numura zīmes un tām atbilstošas tirdzniecības numura apliecības izsniedz aģentūrā reģistrētam komersantam.

65. Tirdzniecības numura zīmes aģentūra izsniedz:

65.1. Latvijā ievestas un nereģistrētas tirdzniecībai paredzētas traktor­tehnikas vai tās piekabju pārvietošanai uz tirdzniecības vai glabāšanas vietu vai arī izmēģinājuma braucieniem ar šādu traktortehniku vai tās piekabi;

65.2. izmēģinājuma braucieniem ar Latvijā reģistrētu un no uzskaites noņemtu tirdzniecībai paredzētu traktortehniku vai tās piekabi pēc noteiktā 30 dienu termiņa, ja tai ir veikta ikgadējā valsts tehniskā apskate.

66. Tirdzniecības numura zīmes izmanto un tās ir derīgas tikai Latvijas Republikas teritorijā.

67. Piedaloties ceļu satiksmē, komersanta pārstāvim vai klientam ir klāt:

67.1. traktortehnikas vai tās piekabes uzskaites tehniskos datus aplieci­nošs dokuments vai traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijas apliecība;

67.2. akts par traktortehnikas vai tās piekabes pieņemšanu tirdzniecībai vai traktortehnikas vai tās piekabes īpašuma tiesības apliecinošs dokuments;

67.3. tirdzniecības numura zīmei atbilstoša tirdzniecības numura apliecība;

67.4. uz laiku līdz piecām dienām izsniegts dokuments, kurā norādīts attiecīgais tirdzniecības numurs un komersanta pārstāvis vai klients, kuram ir tiesības tirdzniecības numura zīmes lietot šajā dokumentā norādītajā termiņā (turpmāk – pavadzīme). Lietojot tirdzniecības numura zīmes Latvijā reģistrētai traktortehnikai vai tās piekabei vai arī traktortehnikai vai tās piekabei, kurai veikta agregātu numuru salīdzināšana, pavadzīmē norāda arī šīs traktortehnikas vai tās piekabes uzskaites tehniskos datus;

67.5. ja attiecīgā traktortehnika vai tās piekabe no ārvalsts ievesta ostā vai muitas zonā ar citu transportu un, piedaloties ceļu satiksmē, tiek pārvietota uz tirdzniecības vai glabāšanas vietu vai pie klienta, pavadzīmē traktortehnikas vai tās piekabes uzskaites tehniskos datus nenorāda. Pavadzīmē norāda traktortehnikas vai tās piekabes pārvietošanas maršrutu (traktortehnikas vai tās piekabes saņemšanas un tirdzniecības, glabāšanas vietas adresi vai klienta adresi). Pavadzīmi komersanta pārstāvis apliecina ar parakstu un rēķinu-uzziņu apliecināšanai paredzēto zīmogu.

68. Laikā, kad komersantam izsniegtās tirdzniecības numura zīmes netiek izmantotas, tās uzglabā tirdzniecības vietā.

69. Komersantam nav tiesību saņemtās tirdzniecības numura zīmes nodot citām personām.

70. Lai saņemtu tirdzniecības numura zīmes, komersants aģentūrā iesniedz:

70.1. iesniegumu tirdzniecības numura zīmes saņemšanai;

70.2. pilnvaru konkrētai personai par tirdzniecības numuru saņemšanu, ja aģentūras rīcībā nav informācijas par šīs personas tiesībām pārstāvēt komer­santu;

70.3. iepriekš izsniegtās tirdzniecības numura zīmes kopā ar atbilstošām tirdzniecības numura apliecībām, kuru derīguma termiņš ir beidzies.

71. Tirdzniecības numura zīmes izsniedz uz laiku līdz vienam gadam piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 70.punktā minēto dokumentu iesnieg­šanas aģentūrā.

72. Piecu darbdienu laikā pēc tirdzniecības numura zīmju derīguma termiņa beigām tirdzniecības numura zīmes un tirdzniecības numura apliecības komersants nodod aģentūrā.

IX. Noslēguma jautājums

73. Šajos noteikumos noteiktās rēķinu-uzziņu veidlapas un tirdzniecības numura zīmes aģentūra komersantam izsniedz, kā arī tirdzniecības vietas reģistrāciju nodrošina ar 2008.gada 1.aprīli.

 

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis

 

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2007.gada 22.decembri.


 

1.pielikums

Ministru kabineta

2007.gada 18.decembra noteikumiem Nr.897

Iesniegums traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecības vietas reģistrācijai

09.JPG (48118 bytes)

Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis


 

2.pielikums

Ministru kabineta

2007.gada 18.decembra noteikumiem Nr.897

Tirdzniecības vietas reģistrācijas apliecība

10.JPG (34072 bytes)

 

Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis


 

3.pielikums

Ministru kabineta

2007.gada 18.decembra noteikumiem Nr.897

Paziņojums par personām, kurām piešķirtas tiesības pieņemt traktortehniku, tās piekabi vai numurēto agregātu tirdzniecībā un izsniegt rēķinu-uzziņu

11.JPG (57562 bytes)

Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!