• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Krievijas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā 18.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2007., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 550 miljonu eiro izmantošanu nodarbinātības un izglītības veicināšanai Latvijā

Vēl šajā numurā

20.12.2007., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Krievijas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā 18.decembrī

 

02.JPG (13630 bytes)
Latvijas Republikas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš otrdien, 18.decembrī, Ārlietu ministrijas vēsturiskajā ēkā K.Valdemāra ielā 3, koleģiāli sagaidot un sveicot Krievijas Federācijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, kurš Latvijā ieradies vienas dienas darba vizītē
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Kā jau ziņojām (“LV”, Nr.203, 19.12.2007.), otrdien, 18.decembrī, Latvijā darba vizītē uzturējās Krievijas Federācijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Vizītes laikā Krievijas ārlietu ministrs un Latvijas ārlietu ministrs apmainījās ar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma par Latvijas un Krievijas valsts robežu ratifikācijas rakstiem, parakstīja vienošanos par apbedījumu statusu un tikās ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām.

Krievijas Federācijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un Latvijas ārlietu ministra Māra Riekstiņa tikšanās laikā tika pārrunāti divpusējo attiecību aktuālie jautājumi, kā arī ES un Krievijas sadarbība un svarīgākie starptautiskie jautājumi – situācija Kosovā un Irānā.

Tikšanās laikā ārlietu ministri apmainījās ar ratifikācijas rakstiem par Latvijas un Krievijas līgumu par Latvijas un Krievijas valsts robežu, parakstīja Latvijas valdības un Krievijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas teritorijā, kā arī tika parakstīts Latvijas un Krievijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā.

Latvijas un Krievijas ārlietu ministri atzīmēja šīs vizītes vēsturisko nozīmi un bija vienisprātis, ka Krievijas ārlietu ministra pirmā divpusējā vizīte Latvijā, kā arī Latvijas un Krievijas robežlīguma stāšanās spēkā ir vērtējams kā pozitīvs solis divpusējo attiecību kontekstā.

Ministri vienojās, ka jāturpina darbs robežas sakārtošanā. Tāpat nepieciešams izveidot Latvijas–Krievijas valsts robežas demarkācijas komisiju, lai sāktu robežas iezīmēšanu dabā. M.Riekstiņš uzsvēra, ka svarīgi pēc iespējas drīzāk parakstīt Latvijas un Krievijas vienošanos par valsts robežas šķērsošanas vietām.

Ministri atzina, ka jāturpina aktīvi izmantot Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas (SVK) mehānisma priekšrocības praktiskās sadarbības jautājumu risināšanai. Puses vienojās, ka SVK darba grupa “Par humanitāro sadarbību” sanāks 2008.gada februārī Rīgā un darba grupa “Par ekonomisko sadarbību” – 2008.gada aprīlī Rīgā. Trešā SVK darba grupa “Par sadarbību transporta jomā” tiksies Rīgā jau šā gada 20.decembrī.

M.Riekstiņš uzsvēra, ka jāmeklē risinājumi situācijas uz ES–Krievijas robežas normalizēšanai un robežas caurlaidības spēju palielināšanai. Ministri bija vienisprātis, ka ekspertiem pēc iespējas drīzāk būtu jāvienojas par robežkontroles punkta “Opuļi–Mogiļi” atvēršanu.

Ministri apliecināja nepieciešamību turpināt ekspertu konsultācijas, lai panāktu konkrētus rezultātus pārvietoto kultūrvēsturisko vērtību jautājumā.

Ministri bija vienisprātis, ka prioritāte ir tādu līgumu kā “Par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem” un “Par savstarpēju investīciju veicināšanu un aizsardzību” noslēgšana. Tāpat svarīgi tuvākajā laikā pabeigt līgumprojekta par vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežas šķērsošanu pierobežu teritoriju iedzīvotājiem saskaņošanu. Jāturpina darbs, lai varētu parakstīt Vienošanos par sadarbību ārkārtējo situāciju draudu novēršanas un seku likvidēšanas jomā un Līgumu par sadarbību vides aizsardzībā.

S.Lavrovs informēja Latvijas ārlietu ministru par Krievijas puses ielūgumu Valsts prezidentam Valdim Zatleram ierasties vizītē Krievijā. Savukārt Latvijas puse atzīmēja, ka ir nosūtījusi ielūgumu Krievijas valdības vadītājam piedalīties Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) samitā, kas notiks 2008.gada jūnijā Rīgā.

Ministri bija vienoti nostājā, ka jāaktivizē vēsturnieku sadarbība dažādu vēstures jautājumu izpētē. M.Riekstiņš akcentēja nepieciešamību Krievijā nodrošināt piekļuvi arhīviem tādā pašā līmenī, kā tas iespējams Krievijas pārstāvjiem Latvijā.

Atbildot uz Krievijas ārlietu ministra izrādīto interesi, Latvijas ārlietu ministrs informēja par Latvijas sabiedrības integrācijas procesiem.

Tikšanās laikā M.Riekstiņš informēja par Latvijas prezidentūras BJVP prioritātēm un to īstenošanas gaitu. Ministri pārrunāja turpmākās ES un Krievijas sadarbības perspektīvas, tai skaitā ES un Krievijas sarunas par jauno Partnerības un sadarbības līgumu.

Latvijas puse izteica atbalstu Krievijas drīzam iestāšanās procesam Pasaules tirdzniecības organizācijā, vienlaikus akcentējot nepieciešamību līdz tam rast risinājumu vēl atlikušajos jautājumos, tai skaitā nodrošināt vienāda līmeņa tarifus eksporta un importa virzieniem dzelzceļa pārvadājumiem Krievijas teritorijā.

Runājot par Līgumu par parasto bruņojumu Eiropā, M.Riekstiņš norādīja, ka Krievijas vienpusējais lēmums apturēt dalību līgumā neveicina savstarpēju uzticēšanos, taču pozitīvi vērtēja S.Lavrova pausto Krievijas puses nodomu nepalielināt Krievijas bruņoto spēku koncentrāciju Krievijas robežu tuvumā. Krievijas ārlietu ministrs atzīmēja, ka Krievija arī turpmāk ir gatava sarunām ar NATO partneriem par šo jautājumu.

Abu ārlietu ministru preses konferencē ārlietu ministrs Māris Riekstiņš pauda Latvijas puses viedokli, ka ASV sarunas ar Poliju un Čehiju par pretraķešu vairoga izvietošanu nevar negatīvi ietekmēt spēku līdzsvaru Eiropā. Latvijas ārlietu ministrs arī norādīja, ka ir būtiski nodrošināt šā sarunu procesa caurskatāmību.

Krievijas ārlietu ministrs tikās arī ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Latvijas Republikas Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!