• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Saeimā pārstāvēto labējo partiju pārstāvjiem un nosaucot Ministru prezidenta amata kandidātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2007., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168089

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

18.12.2007., Nr. 202

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Saeimā pārstāvēto labējo partiju pārstāvjiem un nosaucot Ministru prezidenta amata kandidātu

 

G1.JPG (26280 bytes)

G2.JPG (11182 bytes)
Piektdien, 14.decembrī, Valdis Zatlers tikās ar piecu Saeimā pārstāvēto labējo partiju pārstāvjiem, lai apspriestu nākamā Ministru prezidenta kandidatūru. Pēc tikšanās Valsts prezidents paziņoja, ka nolēmis aicināt jauno Ministru kabinetu sastādīt pašreizējo iekšlietu ministru Ivaru Godmani (augšējā attēlā)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Preses konferencē Rīgas pilī 2007.gada 14.decembrī

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Pirms es jums daru zināmu savu lēmumu, es vēlos atskatīties politiskajā situācijā, kāda ir Latvijā pēdējos mēnešos. Daudzas lietas ir notikušas pirmoreiz. Pirmoreiz ir atkāpusies valdība, kurai ir vairākums Saeimā, un tajā pašā laikā ir veiksmīgi pieņemts lēmums par valsts budžetu. Valdība ir atkāpusies tikai ar vienu mērķi. Tā ir vēlēšanās samazināt plaisu starp varu un sabiedrību, vēlēšanās palielināt sabiedrības uzticību.

Jauns bija arī tas, ka valdība atkāpās pēc mēneša, un veselu mēnesi politiskās partijas atklāti diskutēja, paziņojot savas programmas tālākajai darbībai. Pirmo reizi Valsts prezidents ir konkrēti publiskajā telpā nosaucis savas prasības, kurām jāatbilst visiem kandidātiem un visām partijām, kas vēlas veidot valdību. Pirmo reizi bija arī termins “publiskās debates”, kuras sabiedrība sākumā mēģināja izprast šaurāk, bet vēlāk tomēr mums ir bijušas īstas publiskās debates gan no partiju puses, gan no kandidātu puses, gan no mediju puses. Arī tas ir ieguvums.

Protams, ne jau viss ir tik gludi. Es esmu uzstādījis skaidru uzdevumu piecām labējām partijām veidot valdību, tādā veidā paplašinot valdībā iesaistīto loku. Lai varētu izveidot daudz kvalitatīvāku Ministru kabinetu, kuram partijas varētu deleģēt augstvērtīgākus ministra kandidātus, kas pildītu daudz atbildīgākus lēmumus, ko būs jāpieņem, un arī labāk tos skaidrotu sabiedrībai. Protams, šis process nevar notikt bezgalīgi.

Kopš 5.decembra ir pagājis pietiekami ilgs laiks, kad šie kandidāti tika apspriesti publiskajā telpā, viņi arī paši devās publiskajā telpā. Bet ir grūtības ar piecu partiju koalīciju, jo divas lielākās partijas pastāvēja uz savu Ministru prezidentu kā vienīgo iespēju. Un, protams, šajā brīdī jāmeklē kompromiss, jo politiskā poza nevar ilgi turpināties, politika tomēr ir kompromisu māksla.

Uzstādījums valdības veidošanā ir pilnīgi skaidrs – jābūt proporcionalitātes principam: cik jums ir vietas Saeimā, cik balsis – tik proporcionāli jūs saņemat arī ministru vietas. Vēl viens principiāls uzstādījums: nedrīkst tikt palielināts ministru skaits. Nevar veidot speciāli ministrijas vai ministra biedra posteņus vienkārši tādēļ, lai sabalansētu proporcionalitāti jaunajā valdībā. Tie ir divi skaidri uzstādījumi, kurus es uzdevu.

Protams, parādījās arī jauns elements, ka varētu būt ar partijām nesaistīts Ministru prezidenta kandidāts. Un arī šis uzstādījums bija veiksmīgs, jo mēs redzējām, ka sabiedrībā ir cilvēki, kam nevajag pusgadu, gadu vai vēl vairāk, lai saprastu politiskos procesus, lai viņiem būtu drosme runāt ar presi, lai viņi varētu pilnvērtīgi piedalīties politiskajā dzīvē. Arī tas bija jaunums, un man jāsaka paldies šiem trim cilvēkiem, kas reālā nākotnē varbūt var būt lieli, ietekmīgi Latvijas politiķi.

Tagad ir beidzies prezidentālais posms, un es vēlos jums paziņot, ka tikko esmu parakstījis rīkojumu aicināt Ivaru Godmani sastādīt Ministru kabinetu. Protams, šis uzdevums nebūs viegls, jo piecu partiju dalība ir viens no maniem nosacījumiem. Otrs ir nepalielināt ministru skaitu. Izvēles pamatojums, protams, ir atrodams pēdējā mēneša notikumos. Kā kurš kandidāts spēj komunicēt ar presi. Kā kurš kandidāts spēj uzrakstīt šo simts dienu programmas skici. Un kā kurš kandidāts centās sev nodrošināt Saeimas atbalstu. Kā tas notika, jūs visi to vērojāt. Protams, varēja būt lielāka aktivitāte, arī programmas skices varēja būt labākas. Bet katrā ziņā Ivars Godmanis bija tas, kas šajā procesā ar politisku atbildības sajūtu iesaistījās jau no paša sākuma. Es domāju: šis ir liels solis mūsu demokrātiskās valsts, mūsu tiesiskās valsts tālākā attīstībā. Mēs to saskaņojam ar līgumu, ko vakar parakstīja Lisabonā. Jo lēmumu pieņemšana tiešām ir kļuvusi caurspīdīgāka, vairāk apspriesta sabiedrībā, un mēs jau varam runāt par labas pārvaldības sākumu Latvijā.

Esmu atvērts jūsu jautājumiem.

“Latvijas Vēstneša” jautājums: Prezidenta kungs, vai jūsu lēmuma pieņemšanā kāda loma bija arī faktam, ka Ivars Godmanis vienīgais no jūsu uzrunātajiem pretendentiem jau ir ar premjera pieredzi – viņš, kā zināms, vadīja pašu pirmo atkalneatkarīgās Latvijas valdību?

V.Zatlers: Es uz jūsu jautājumu atbildēšu pavisam vienkārši: no viņa ir jūtams briedums un šī pieredze, kas ir bijusi. Varbūt tāpēc arī viņš ātrāk pielāgojās politiskajai situācijai un sāka domāt valstiski.

Jautājums: Vai jums ir pārliecība par kandidāta nevainojamu reputāciju, un kāpēc jūs domājat, ka tieši viņš varēs atjaunot uzticību varai?

V.Zatlers: Es domāju, ka desmit dienas ir pietiekami ilgs laiks un masu mediji viņa reputāciju varēja pārbaudīt.

Jautājums: Kāpēc jums ir šis uzstādījums par piecām partijām, un vai jums ir ticība, ka premjera amata kandidāts pildīs šo uzstādījumu?

V.Zatlers: Esmu ticies ar Ivaru Godmani: viņam šī mana prasība ir pilnīgi skaidra, viņš ir gatavs to īstenot.

Jautājums: Kā jūs redzat, kas notiek tālāk, ja Ivars Godmanis nespēj gūt šo piecu partiju atbalstu? Kas tad mainās?

V.Zatlers: Es šodien tikos ar visām piecām partijām vienlaikus vienā telpā. Partijas principā šādu piecu partiju koalīciju atbalstīja. Protams, katrai partijai jāsaskaņo savs viedoklis un lēmums arī ar partijas institūcijām, tā ir normāla demokrātiska procedūra. Bet es domāju, partijām šobrīd jāsaprot, ka ir vairākas iespējas, kā ietekmēt politiskos procesus valstī. Tos var ietekmēt, vienkārši piketējot, var ietekmēt, esot pozīcijā un ietekmējot valdības lēmums vai esot opozīcijā un tikai kritizējot valdības lēmumus. Es domāju, ka sabiedrība gaida, lai valdības lēmumi būtu sabalansēti. Un arī tas, ka valdību veidos Ivars Godmanis, kuram faktiski ir tikai desmit balsis Saeimā, ir zināms stabilitātes garants, ka pārējo partiju viedokļi tiks ievēroti.

Jautājums: Tieši šodien Valsts kontrole nāks klajā ar paziņojumu, ka Ivars Godmanis 2007.gadā Iekšlietu ministrijas iepirkumu plānā ir parakstījis pārcelšanās izdevumus uz Gaujas ielu, uz šo jauno kompleksu, kas par 1,2 miljoniem pārsniedz valdības rīkojumā noteikto. Vai tas tomēr nevarētu kaut kādā veidā likt cilvēkiem apšaubīt viņa reputāciju?

V.Zatlers: Es domāju, tie ir noteikti, konkrēti dati, un ar šo Valsts kontroles lēmumu ir jāiepazīstas, tas ir jāizvērtē. Būtu pārsteidzīgi tagad izdarīt kādus secinājumus.

Jautājums: Kādas ir jūsu prognozes, kad valdība varētu būt apstiprināta?

V.Zatlers: Tas viss ir atkarīgs no partiju gatavības, aktivitātes un, protams, no paša Ivara Godmaņa spējas izveidot valdību.

Jautājums: Kāpēc jūs atteicāties no ieceres par bezpartijisku premjeru?

V.Zatlers: Es esmu jau ļoti skaidri pateicis, ka teorētiski tāda iespēja pastāv. Bet šobrīd šāda politiska pasūtījuma ne no sabiedrības, ne no pašiem politiķiem nav. Bet es neizslēdzu iespēju, ka tāds varētu arī rasties.

Jautājums: Es gribu precizēt: ja Ivars Godmanis nespēs ...– es saprotu, jūs esat viņam devis laiku līdz Ziemassvētkiem – ja viņš nespēs nodrošināt “Jaunā laika” iesaisti valdībā, vai jūs atsauksit viņam doto mandātu valdības sastādīšanai?

V.Zatlers: Es precizēšu: konkrēts termiņš nav dots. Ir šie divi principi un kolektīva valdība. Tie ir uzstādīti Ivaram Godmanim.

Jautājums: Vai jūs atsauksit viņa kandidatūru, ja viņš nespēs nodrošināt “Jaunā laika” iesaistīšanu?

V.Zatlers: Viņam uzdevums ir dots. Viņš ir apņēmies to izpildīt. Termiņš nav noteikts, jo galvenais uzdevums ir kolektīva valdība.

Jautājums: Ja viņš nenodrošinās “Jaunā laika” atbalstu, vai tajā brīdī sabiedrība nepiedzīvos smagu vilšanos, redzot, ka valdība ir izveidota, bet tajā pašā mundierī kā vecā?

V.Zatlers: Ļausim Ivaram Godmanim strādāt un paskatīsimies, kāds būs rezultāts.

Jautājums: Jūs vēl neesat skaidri formulējis, kādēļ jūs neapmierināja Edgara Zalāna kandidatūra? Un tas pats jautājums par Valdi Dombrovski.

V.Zatlers: Ja jūs uzmanīgi klausījāties, kā es sāku savu pamatojumu, tad ir nepieciešama spēja komunicēt ar medijiem un nepieciešama arī spēja savākt uzticības balsojumu Saeimā.

Jautājums: Vai šajā valdībā ir ministri, kuri nevarētu būt nākamajā valdībā?

V.Zatlers: No šī brīža tā ir Ivara Godmaņa kompetence, kā to nosaka Satversme.

Jautājums: Bet jūsuprāt?

V.Zatlers: Es nedrīkstu pārkāpt Satversmi. Tie būs viņa aicināti ministri. Mans uzstādījums ir viens – mēs ievērojam precīzi visus Satversmes punktus.

Jānis Ūdris,

pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!