• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 11. decembra noteikumi Nr. 865 "Kārtība, kādā tiek segti izdevumi un administratora atlīdzība juridiskās personas maksātnespējas procesā no valsts aģentūrai "Maksātnespējas administrācija" šiem mērķiem piešķirtajiem līdzekļiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2007., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168034-kartiba-kada-tiek-segti-izdevumi-un-administratora-atlidziba-juridiskas-personas-maksatnespejas-procesa-no-valsts-agenturai-mak...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.871

Grozījums Ministru kabineta 2007.gada 2.oktobra noteikumos Nr.671 "Noteikumi par finanšu līdzekļu sadalījumu pašvaldībām novadu infrastruktūras attīstībai un kārtību, kādā piešķir valsts budžeta dotāciju novadu pašvaldību infrastruktūras attīstībai"

Vēl šajā numurā

18.12.2007., Nr. 202

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 865

Pieņemts: 11.12.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.865

Rīgā 2007.gada 11.decembrī (prot. Nr.69 27.§)

Kārtība, kādā tiek segti izdevumi un administratora atlīdzība juridiskās personas maksātnespējas procesā no valsts aģentūrai "Maksātnespējas administrācija" šiem mērķiem piešķirtajiem līdzekļiem

Izdoti saskaņā ar Maksātnespējas likuma 182.panta astoto daļu un 183.panta piekto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību un apmēru, kādā valsts aģentūra "Maksātnespējas administrācija" (turpmāk – Maksātne­spējas administrācija) juridiskās personas maksātnespējas procesā sedz maksātnespējas procesa izdevumus (turpmāk – izdevumi) un maksātnespējas procesa administratora atlīdzību (turpmāk – atlīdzība) valsts budžeta un uzņēmējdarbības riska valsts nodevas līdzekļu ietvaros, kuri Maksātnespējas administrācijai piešķirti šiem mērķiem.

2. Maksātnespējas administrācija sedz izdevumus un maksātnespējas procesa administratora (turpmāk – administrators) atlīdzību (tajā skaitā atlīdzību tās nesegtajā daļā, kā arī papildu atlīdzību par katru apmierināto darbinieku prasījumu), ja no juridiskās personas maksātnespējas procesa subjekta (turpmāk – parādnieks), kreditoru vai citu fizisko vai juridisko personu naudas līdzekļiem nav iespējams segt izdevumus vai administratora atlīdzību.

II. Izdevumi

3. Pēc tiesas sprieduma par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu juridiskās personas maksātnespējas procesa lietā attiecīgā maksātnespējas procesa administrators ir tiesīgs saņemt no Maksātnespējas administrācijas šim mērķim piešķirtos naudas līdzekļus izdevumu segšanai ne vairāk kā 250 latu apmērā.

4. Ja notikusi administratoru maiņa, pēc tiesas lēmuma pieņemšanas par administratora iecelšanu arī no jauna ieceltais administrators ir tiesīgs saņemt no Maksātnespējas administrācijas naudas līdzekļus izdevumu segšanai šo noteikumu 3.punktā minētajā apmērā.

5. Iesniegumu izdevumu segšanai (1.pielikums) administrators iesniedz Maksātnespējas administrācijā, pievienojot šādus dokumentus (izņemot gadījumu, ja minētie dokumenti ir iesniegti ar likumu pilnvarotajā iestādē, kas kārto Maksātnespējas reģistru):

5.1. tiesas sprieduma noraksta kopiju par maksātnespējas procesa pasludināšanu;

5.2. ja notikusi administratoru maiņa, – tiesas lēmuma noraksta kopiju par administratora iecelšanu.

6. Maksātnespējas administrācija mēneša laikā pēc šo noteikumu 5.punktā minēto dokumentu iesniegšanas lemj par naudas līdzekļu piešķiršanu izdevumu segšanai un to apmēru vai par atteikumu piešķirt naudas līdzekļus.

7. Maksātnespējas administrācija izdevumu segšanai piešķirtos naudas līdzekļus pārskaita parādnieka norēķinu kontā.

8. Pēc Maksātnespējas administrācijas lēmuma pieņemšanas par naudas līdzekļu piešķiršanu izdevumu segšanai Maksātnespējas administrācija ir tiesīga atgūt tās piešķirtos naudas līdzekļus. Administrators nodrošina Maksātnespējas administrācijas naudas līdzekļu atmaksāšanu, kas piešķirti izdevumu segšanai, ņemot vērā Maksātnespējas likumā noteikto izdevumu segšanas kārtību konkrētā maksātnespējas procesa stāvokļa risinājuma īstenošanā.

9. Administrators atmaksā Maksātnespējas administrācijai tās piešķirtos naudas līdzekļus izdevumu segšanai Maksātnespējas administrācijas norādītajā kontā šādos gadījumos un termiņos:

9.1. ja maksātnespējas procesā ir atgūta parādnieka manta, – piecu darbdienu laikā no dienas, kad administratoram rodas tiesības rīkoties ar naudas līdzekļiem;

9.2. pēc izlīguma, sanācijas plāna vai sanācijas plāna grozījumu apstiprināšanas tiesā – izlīgumā, sanācijas plānā vai sanācijas plāna grozījumos norādītajos termiņos;

9.3. ja maksātnespējas procesā ir atsavināta parādnieka manta, – piecu darbdienu laikā no dienas, kad administratoram rodas tiesības rīkoties ar naudas līdzekļiem;

9.4. pēc kreditoru sapulces lēmuma pieņemšanas par izdevumu segšanu no kreditoru līdzekļiem vai pēc vienošanās apstiprināšanas par izdevumu segšanu no citu fizisko vai juridisko personu līdzekļiem – piecu darbdienu laikā no dienas, kad administratoram rodas tiesības rīkoties ar saņemtajiem naudas līdzekļiem.

10. Ja faktiskie izdevumi ir mazāki par Maksātnespējas administrācijas piešķirto naudas līdzekļu apmēru to segšanai, administrators neizlietotos naudas līdzekļus pārskaita Maksātnespējas administrācijas norādītajā kontā ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā pirms noslēguma kreditoru sapulces.

11. Ja notikusi administratoru maiņa, iepriekšējais administrators ne vēlāk kā līdz pieņemšanas un nodošanas akta parakstīšanas brīdim iesniedz Maksātnespējas administrācijā informāciju par Maksātnespējas administrācijas piešķirto naudas līdzekļu izlietojumu izdevumu segšanai, pievienojot izdevumus pamatojošo un attaisnojuma dokumentu kopijas, un, ja faktiskie izdevumi ir mazāki par Maksātnespējas administrācijas piešķirto naudas līdzekļu apmēru to segšanai, pārskaita neizlietotos naudas līdzekļus Maksātnespējas administrācijas norādītajā kontā.

12. Administrators pēc Maksātnespējas administrācijas pieprasījuma informē Maksātnespējas administrāciju par:

12.1. naudas līdzekļu izlietojumu izdevumu segšanai, pievienojot izdevumus pamatojošo un attaisnojuma dokumentu kopijas, kā arī uzrādot izdevumus pamatojošo un attaisnojuma dokumentu oriģinālus;

12.2. darbībām, kas veiktas, lai atgūtu parādnieka mantu un naudas līdzekļus;

12.3. Maksātnespējas administrācijas iespējām atgūt izdevumu segšanai piešķirtos naudas līdzekļus.

III. Atlīdzība

13. Administrators ir tiesīgs saņemt atlīdzību, ja viņš ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājs.

14. Viena maksātnespējas procesa ietvaros administrators ir tiesīgs saņemt atlīdzību ne vairāk kā 860 latu apmērā, ja administrators nav saņēmis Maksātnespējas likuma 182.pantā noteikto atlīdzību.

15. Ja administrators attiecīgajā maksātnespējas procesā daļēji ir saņēmis Maksātnespējas likuma 182.pantā noteikto atlīdzību, bet tās apmērs ir mazāks par šo noteikumu 14.punktā minēto atlīdzības apmēru, administratoram ir tiesības saņemt tikai starpību starp saņemtās atlīdzības apmēru un šo noteikumu 14.punktā minēto atlīdzības apmēru.

16. Administrators papildus šo noteikumu 14.punktā minētajai atlīdzībai ir tiesīgs saņemt 4,50 latus par katru darbinieku, kuram saskaņā ar Maksātnespējas administrācijas lēmumu par naudas līdzekļu piešķiršanu darbinieku prasījumu apmierināšanai ir piešķirti līdzekļi tā prasījumu apmierināšanai no darbinieku prasījumu garantiju fonda.

17. Administrators šo noteikumu 16.punktā minēto atlīdzību ir tiesīgs saņemt, ja administrators ir veicis šādas darbības darbinieku prasījumu apmierināšanā:

17.1. iesniedzis Maksātnespējas administrācijā darbinieku prasījumu iesniegumu veidlapas;

17.2. izmaksājis maksātnespējīgā darba devēja darbiniekiem piešķirtos naudas līdzekļus darbinieku prasījumu apmierināšanai no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem;

17.3. iesniedzis Maksātnespējas administrācijā atbilstoši normatīvo aktu prasībām noformētu pārskatu par izmaksāto naudas līdzekļu izlietojumu no darbinieku prasījumu garantiju fonda darbinieku prasījumu apmierināšanai.

18. Iesniegumu atlīdzības segšanai (2.pielikums) administrators iesniedz Maksātnespējas administrācijā divu mēnešu laikā pēc parādnieka izslēgšanas no Uzņēmumu reģistra. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

18.1. kreditoru sapulces lēmuma kopiju par atteikšanos segt izdevumus no kreditoru līdzekļiem;

18.2. kreditoru sapulces lēmuma kopiju par atlīdzības apstiprināšanu;

18.3. noslēguma kreditoru sapulces lēmuma kopiju par nesegto atlīdzību;

18.4. parādnieka likvidācijas sākuma bilances un tās aktīvu posteņu atšifrējuma kopiju;

18.5. parādnieka likvidācijas slēguma bilances kopiju;

18.6. tiesas nolēmuma kopiju par maksātnespējas procesa izbeigšanu;

18.7. Uzņēmumu reģistra lēmuma kopiju par parādnieka izslēgšanu no Uzņēmumu reģistra;

18.8. administratora nodokļa maksātāja reģistrācijas apliecības kopiju.

19. Ja iesniegums atlīdzības segšanai tiek iesniegts pēc šo noteikumu 18.punktā minētā termiņa beigām, administrators šo noteikumu 14., 15. un 16.punktā minēto atlīdzību nesaņem.

20. Maksātnespējas administrācija mēneša laikā pēc šo noteikumu 18.punktā minēto dokumentu saņemšanas lemj par atlīdzības segšanu un tās apmēru Maksātnespējas administrācijai kārtējam gadam šim mērķim piešķirto līdzekļu ietvaros vai par atteikumu piešķirt naudas līdzekļus atlīdzības segšanai.

21. Ja notikusi administratoru maiņa:

21.1. Maksātnespējas administrācija pēc parādnieka izslēgšanas no Uzņēmumu reģistra lemj par šo noteikumu 14.punktā minētās atlīdzības segšanu un tās apmēru katram administratoram, ņemot vērā šo noteikumu 18.punktā minēto iesnieguma iesniegšanas termiņu;

21.2. atlīdzības apmērs visā maksātne­spējas procesā nevar pārsniegt šo noteikumu 14.punktā minēto atlīdzības apmēru, un katra administratora atlīdzības apmēru nosaka, dalot šo noteikumu 14.punktā minēto atlīdzības apmēru ar administratoru skaitu, kuri veikuši administratora pienākumus;

21.3. ja administrators attiecīgajā maksātnespējas procesā daļēji ir saņēmis Maksātnespējas likuma 182.pantā noteikto atlīdzību, bet tās apmērs ir mazāks par šo noteikumu 14.punktā minēto atlīdzības apmēru, administratoram ir tiesības saņemt tikai starpību starp saņemtās atlīdzības apmēru un atlīdzības apmēru, kas saskaņā ar šo noteikumu 21.1. un 21.2.apakšpunktu pienākas no Maksātnespējas administrācijai šim mērķim piešķirtajiem naudas līdzekļiem;

21.4. Maksātnespējas administrācija lemj par šo noteikumu 16.punktā minētās atlīdzības izmaksāšanu un atlīdzības apmēru. Katra administratora atlīdzības apmēru nosaka, dalot šo noteikumu 16.punktā minēto atlīdzības apmēru ar administratoru skaitu, kuri veikuši šo noteikumu 17.punktā minētās darbības attiecīgajā maksātnespējas procesā.

22. Administrators nav tiesīgs saņemt šo noteikumu 14., 15. un 16.punktā minēto atlīdzību no Maksātnespējas administrācijai šim mērķim piešķirtajiem līdzekļiem, ja administrators ar tiesas lēmumu atcelts no administratora pienākumu pildīšanas tā pieļautā pārkāpuma dēļ.

23. Atlīdzību Maksātnespējas administrācija pārskaita administratora norēķinu kontā.

IV. Noslēguma jautājumi

24. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006.gada 14.marta noteikumus Nr.201 "Maksātnespējas procesa administratora atlīdzības un administrācijas izmaksu segšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 48.nr., 177.nr.).

25. Naudas līdzekļu (kuri piešķirti Maksātnespējas administrācijai izdevumu un atlīdzības segšanai valsts budžeta un uzņēmējdarbības riska valsts nodevas līdzekļu ietvaros) atlikumu izlieto izdevumu un atlīdzības segšanai nākamajos saimnieciskajos gados.

26. Noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 1.janvāri.


 

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2007.gada 11.decembra noteikumiem Nr.865

01.JPG (56607 bytes)

02.JPG (71755 bytes)

Tieslietu ministrs G.Bērziņš


 

2.pielikums

Ministru kabineta

2007.gada 11.decembra noteikumiem Nr.865

03.JPG (56661 bytes)

04.JPG (92088 bytes)

05.JPG (52678 bytes)

Tieslietu ministrs G.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!