• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba vietu mobilitātes veicināšanu Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2007., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par auto rezerves daļu dizainparaugu aizsardzības atcelšanu

Vēl šajā numurā

14.12.2007., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darba vietu mobilitātes veicināšanu Eiropā

 

Eiropas Komisija 10.decembrī iepazīstināja ar jaunu rīcības plānu, lai veicinātu darba vietu mobilitāti visā Eiropā, likvidējot atlikušos šķēršļus, ar kuriem saskaras tie cilvēki, kas vēlas strādāt citā ES valstī. Tajā izklāstīta jauna integrēta pieeja un uzskaitītas15 konkrētas darbības laika posmam no 2007. līdz 2010.gadam, iesaistot Eiropas, valsts, reģionālās un pašvaldību iestādes.  

“Darba ņēmēju mobilitāte ir gan ES pilsoņu pamattiesības, gan būtiski svarīgs instruments Eiropas darba tirgus attīstībā. Tas palīdz labāk atrast vislabākos darbiniekus konkrētajām darba vietām un samazināt darbaroku trūkumu darba tirgū, kā arī ļauj vairāk cilvēkiem atrast labāku darbu,” paziņoja Vladimirs Špidla, ES nodarbinātības lietu komisārs. “Tomēr nepieciešama lielāka sadarbība starp dalībvalstīm un ieinteresētajām personām, lai nodrošinātu to, ka darba ņēmēji var pilnībā izbaudīt mobilitātes priekšrocības.”

ES paplašināšanās 2004. un 2007.gadā palielināja gan darba ņēmēju iespējas atrast darbu, gan darba devēju iespējas atrast darbiniekus. Lielākā daļa ES–15 dalībvalstu ir atcēlušas vai atvieglojušas ierobežojumus, ko tās piemēroja to astoņu dalībvalstu pilsoņiem, kuras pievienojās ES 2004.gadā, radot lielu potenciālo darbaspēku cīņā ar sabiedrības novecošanos un globalizāciju.

Tomēr darba ņēmēju mobilitāte ES joprojām ir salīdzinoši zema – apmēram 2% pilsoņu darbspējīgā vecumā no 27 ES dalībvalstīm patlaban dzīvo un strādā citā dalībvalstī, pat ņemot vērā neseno šā skaita pieaugumu. Papildus nezināšanai par mobilitātes priekšrocībām iedzīvotāji joprojām saskaras ar dažādiem šķēršļiem mobilitātei. Tie var būt juridiski un administratīvi šķēršļi, mājokļa izmaksas un pieejamība, dzīvesbiedru un partneru nodarbinātība, pensiju pārnešanas iespēja, valodas barjeras un kvalifikāciju atzīšana citās dalībvalstīs.

Šīsdienas ziņojumā izklāstītas 15 darbības, lai nākamo trīs gadu laikā likvidētu šos šķēršļus. Tās aptver četras galvenās jomas:

• esošo tiesību aktu un administratīvās prakses uzlabošana sociālās drošības koordinācijas un papildu pensijas pārnešanas iespēju jomā;

• politikas atbalsta nodrošināšana no visu līmeņu iestādēm, piemēram, atbalstot Eiropas Kvalifikāciju sistēmas īstenošanu;

• EURES (Eiropas nodarbinātības dienestu) stiprināšana, lai tas darbotos kā vienas pieturas aģentūra darba vietu mobilitātei Eiropā, uzlabojot pakalpojumus tādām mērķa grupām kā ilgtermiņa bezdarbnieki, jauni darba ņēmēji, vecāki darba ņēmēji, sievietes, pētnieki, pašnodarbinātie, sezonas darba ņēmēji);

• palielināt plašākas sabiedrības informētību par darba vietu mobilitātes iespējām un priekšrocībām, organizējot Eiropas darba vietu gadatirgus un atbalstot pilotprojektus.

Šīs rīcības mērķis ir palīdzēt darba meklētājiem un viņu ģimenēm, kam būs uzlabota piekļuve vairāk un labākām darba vietām, kā arī darba devējiem, kuri varēs labāk cīnīties ar piemērotu darbaroku trūkumu. Savukārt valsts, reģionālās un pašvaldību iestādes tikai iegūs no labākas koordinācijas un vienkāršotas sociālās drošības un pensiju pārvaldības, vienlaikus saņemot papildu atbalstu mobilitātes iniciatīvām. Līdz 2013.gadam blakus EURES apmēram 2 miljoni eiro būs pieejami ES PROGRESS programmā novatoriskiem mobilitātes projektiem.

Komisija darbaspēka mobilitātei pievērsīs īpašu uzmanību, lai izpildītu savas saistības un pienākumus 2003. un 2005.gada Pievienošanās līgumos.

Saskaņā ar Eirobarometra aptaujām par iedzīvotāju ģeogrāfisko un darbaspēka mobilitāti, divi lielākie šķēršļi, lai pārceltos uz citu Eiropas valsti, ir šādi: valodas nezināšana (58% respondentu) un darbavietas atrašana (29%). Statistika rāda arī jaunas mobilitātes tendences: vairākums jauno darba ņēmēju – virs 70% – tagad apzinās, ka viņu karjerā būs nepieciešama zināma mobilitāte. Eiropieši tāpat apzinās mobilitātes nozīmi. 46% uzskata, ka tas ir labi gan cilvēkiem, gan darba tirgum, 40% domā, ka tas ir labi ekonomikai, bet 57% saka, ka tas ir labi Eiropas integrācijai.

Šīsdienas iniciatīva seko 2002.gada Prasmju un mobilitātes rīcības plānam un 2006. Eiropas Darba ņēmēju mobilitātes gadam, ar kuru tika uzsākts ikgadējs visas Eiropas mēroga darba vietu gadatirgus un pastiprināts EURES darba vietu mobilitātes portāls.

Komisijas nesenā iniciatīva piedāvāt 50 jauniem eiropiešiem pirmo darbu ārzemēs vainagojusies ar vairāk nekā 8000 pieteikumu. Uzvarētāji tiks paziņoti 2008.gada sākumā, un oktobrī viņiem Parīzē tiks organizētas svinības.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!