• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas valsts pašreizējo kredītreitingu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2007., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167856

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par SOLVIT centra palīdzību iedzīvotājiem tiesību aizstāvībā

Vēl šajā numurā

13.12.2007., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas valsts pašreizējo kredītreitingu

 

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra “Moody’s” 12.decembrī ir publiskojusi savu ikgadējo ziņojumu par Latvijas valsts kredītreitingu, saglabājot to līdzšinējā līmenī – ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā un vietējā valūtā A2 ar stabilu nākotnes novērtējumu.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš norāda, ka šāds kredītreitingu aģentūras vērtējums apliecina, ka Latvijas valdība, sastādot un realizējot inflācijas samazināšanas plānu, kā arī paplašinot to līdz ekonomikas ilgtermiņa stabilizācijas plānam, darbojas pareizajā virzienā. Ministrs atzīmē, ka “Moody’s” ziņojumā kā Latvijas vājās vietas ir minēts lielais tekošā konta deficīts, eksporta nepietiekamība un augstā inflācija. Tādēļ ekonomikas stabilizācijas plāna gala izstrādē un ieviešanā īpaša vērība jāpievērš ne tikai finanšu instrumentiem, bet arī Ekonomikas ministrijas pārziņā esošajiem pasākumiem – eksporta veicināšanai, uzņēmēju konkurētspējas palielināšanai, uzņēmējdarbības atbalstam un darbaspēka pasākumiem.

Kredītreitingu aģentūra savā ziņojumā norāda, ka Latvijas pašreizējais reitings atspoguļo veiksmīgi īstenotās ekonomiskās reformas, zemo valdības parāda līmeni un nostiprināto finanšu sistēmu. Taču patlaban reitingu ierobežo liela iekšējā un ārējā nesabalansētība, kas tautsaimniecību pakļauj ārējo šoku draudiem.

“Moody’s” novērtē Latvijas inflācijas samazināšanas plānu kā visaptverošu un enerģisku, un atzīst, ka ir pazīmes – palēninās valsts tautsaimniecības attīstības tempi. Tādēļ visticamākais attīstības scenārijs esot “mīkstā piezemēšanās” un tautsaimniecības atgriešanās pie normāla pieauguma tempa vidējā termiņā.

Kā Latvijas stiprās puses jau tradicionāli aģentūra min stingro fiskālo politiku (budžetu ar pārpalikumu 2007.gadā un 2008.gadā), zemo ārējo parādu un stipro banku sistēmu. Papildus aģentūra atzīmē, ka Latvijas eksports 2007.gadā sācis pieaugt straujāk – acīmredzot eksporta nozarēs notiek restrukturizācija. Turklāt ātrāk aug to nozaru eksports, kam augstāka pievienotā vērtība. “Moody’s” prognozē, ka, palēninoties iekšzemes pieprasījuma pieaugumam, notiks pārorientēšanās uz ražošanu eksportējošās nozarēs.

Aģentūra “Moody’s” šā gada septembrī mainīja Latvijas reitinga nākotnes vērtējumu no pozitīva uz stabilu.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!