• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas interešu pārstāvības uzlabošanu visos Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas līmeņos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2007., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautisko mācību olimpiāžu dalībnieku apbalvošanu ar IZM Atzinības rakstiem

Vēl šajā numurā

11.12.2007., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas interešu pārstāvības uzlabošanu visos Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas līmeņos

 

Finanšu ministrija (FM), vēloties uzlabot Latvijas interešu pārstāvību visos Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas līmeņos, rīkoja ministrijas vadības un departamentu vadītāju sanāksmi ar FM specializētajiem atašejiem Latvijas pārstāvniecībā Eiropas Savienībā (ES).

Daudz vērības sanāksmē tika veltīts Latvijas interešu pārstāvības uzlabošanas iespējām agrīnajā posmā ES līmenī – ekspertu darba grupās. Ja Latvijas intereses laikus netiek pārstāvētas ekspertu līmenī, ministru līmenī ECOFIN (ECOFIN - Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padome, kurā piedalās visu dalībvalstu finanšu ministri un kurā tiek pieņemti nozīmīgākie lēmumi finanšu jomā) sanāksmēs, ir maz iespēju mainīt lēmumu par labu Latvijai, tika secināts sanāksmē.

Tāpat ir būtiski definēt Latvijas intereses finanšu jomā ES līmenī – gan vispārējās (vidēja un ilgāka termiņa intereses), gan ikgadējās (ņemot vērā Eiropas Komisijas (EK) plānoto ikgadējo darba kalendāru), gan pusgada (ņemot vērā katras valsts prezidentūras plānotās aktivitātes). Ievērojot šīs intereses, Finanšu ministrijas ekspertiem un atašejiem aktīvi jāpiedalās iespējami daudzās darba grupās (gan EK, gan Eiropas Savienības Padomes darba grupās) iespējami agrā jautājumu apspriešanas stadijā. Visos lēmumu pieņemšanas līmeņos ir aktīvi jāpauž savas valsts pozīcija, jāorganizē divpusējas tikšanās, jāinformē partneri un jāmeklē sabiedrotie sava viedokļa aizstāvībai pārējo dalībvalstu vidū.

Kopumā Finanšu ministrijas darbība, pārstāvot Latvijas intereses ES, vērtējama kā laba, turklāt situācija ar katru gadu uzlabojas, atzina sanāksmes dalībnieki. Eksperti piedalās daudzās darba grupās, tiem ir sagatavotas Latvijas pozīcijas, kas tiek arī aizstāvētas. Taču uzlabojumi vēl vienmēr ir iespējami – gan uzlabojot informācijas apriti starp Latvijas Finanšu ministriju, atašejiem un ES institūcijām, gan savlaicīgāk izstrādājot un apspriežot Latvijas pozīcijas, gan padziļināti analizējot ES jauno iniciatīvu iespējamo ietekmi uz Latviju.

Finanšu ministrija sanāksmi ar saviem specializētajiem atašejiem gada nogalē rīkoja jau otro reizi, konstatējot, ka tas ir ļoti vērtīgs forums, kurā izrunāt un atrisināt abām pusēm būtiskus jautājumus, kā arī izteikt priekšlikumus, kā uzlabot sadarbību. Finanšu ministrijai ir pieci specializētie atašeji pārstāvniecībā ES, un kopumā līdz šim ir veidojusies cieša un laba sadarbība ar šiem pārstāvjiem. Turpmāk nolemts sanāksmes rīkot reizi pusgadā – pirms prezidentūras maiņas, lai Latvija laikus sagatavotos jaunās prezidentūras darbības prioritātēm.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!