• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 28. novembra lēmums Nr. 164 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lietā Nr.2661/07/06/36 Par Actavis Group PTC ehf un F.Hoffmann - La Roche Ltd, Roche Diagnostics Gmbh apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2007., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.572

Par akciju sabiedrības "Latvenergo" ražotnēs TEC-1 un TEC-2 saražotās siltumenerģijas un elektroenerģijas tarifiem

Vēl šajā numurā

11.12.2007., Nr. 198

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 164

Pieņemts: 28.11.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.164

Rīgā 2007. gada 28.novembrī (prot.Nr.66, 8.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lietā Nr.2661/07/06/36

Par Actavis Group PTC ehf un F.Hoffmann – La Roche Ltd, Roche Diagnostics Gmbh apvienošanos

 

Konkurences padome 26.10.2007. saņēma ziņojumu par Actavis Group PTC ehf un F.Hoffmann – La Roche Ltd, Roche Diagnostics Gmbh apvienošanos (turpmāk – Ziņojums).

Konkurences padome Ziņojumā konstatēja nepilnības Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumos Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām. Pēc Ziņojumā trūkstošās informācijas saņemšanas tas tiek uzskatīts par pilnīgu no 16.11.2007.

Actavis Group PTC ehf (turpmāk – Actavis) ir Īslandē reģistrēta komercsabiedrība, kuras reģistrācijas numurs ir 640706-0310, juridiskā adrese: Reykjavikurvegur 78, 220 Hafnarfjörður, Islande.

F.Hoffmann – La Roche Ltd ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Šveicē, kuras reģistrācijas numurs CH-270.3.000.406-6, juridiskā adrese: Grenzacherstrasse 124, 4070 Basel, Šveice.

Roche Diagnostics Gmbh ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Vācijā ar reģistrācijas numuru HRB 3962, juridiskā adrese: Sandhoferstrasse 116, D-68305b Mannheim, Vācija.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Actavis neveic saimniecisko darbību Latvijas teritorijā, darbojas caur tās radniecisko uzņēmumu – Lietuvā reģistrētu sabiedrību UAB Actavis Baltics. Actavis nav plānojusi uzsākt jaunus darbības veidus. UAB Actavis Baltics pašreizējie darbības veidi ir pabeigtu farmaceitisku produktu tirdzniecība. UAB Actavis Baltics darbojas arī citās ES dalībvalstīs, jauni darbības veidi nav plānoti.

2. Roche Diagnostics Gmbh ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Vācijā un ir zāļu Bezalip un Rapilysin pārdevējs, bet Hoffmann-La Roche Ltd ir zāļu Neotigason pārdevējs. Saskaņā ar Ziņojuma pavadvēstulē sniegto informāciju mērķa aktīvi ir ar zāļu –Bezalip, Rapilysin, Neotigason – saistītās tiesības un bizness (turpmāk tekstā – Mērķa aktīvi).

Atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 9.punktam abas minētās sabiedrības – Roche Diagnostics Gmbh un Hoffmann-La Roche Ltd – ir uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku (turpmāk tekstā – Roche – apzīmē abas divas iepriekš minētās sabiedrības).

Mērķa aktīvu pārdevējs Roche ir vadošais starptautiskais veselības aprūpes uzņēmums, kas darbojas farmaceitisko produktu ražošanas un pārdošanas sfērā.

3. Mērķa aktīvu iegādes darījuma rezultātā, kā tas paredzēts Aktīvu pirkuma līgumā, Actavis iegādāsies Mērķa aktīvus no Roche. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu šāds darījums tiek kvalificēts kā apvienošanās, kura rezultātā viens tirgus dalībnieks iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka aktīvus.

4. Apvienošanās darījuma īstenošanas rezultātā Actavis iegūs Roche Mērķa aktīvus. Līdz ar to minētās komercsabiedrības ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

5. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar Noteikumu IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”.

Ziņojumā ir norādīts, ka Actavis Latvijas teritorijā darbojas caur tās meitas uzņēmumu UAB Actavis Baltic un tai attiecīgi neveidojas apgrozījums no saimnieciskās darbības Latvijas teritorijā. UAB Actavis Baltic apgrozījums Latvijas teritorijā 2006.gadā bija LVL 955 120. Ziņojumā norādīts, ka apgrozījums 2006.gadā, kas veidojas no ar Mērķa aktīviem saistītas darbības Latvijas teritorijā, bija LVL 70 368.

Līdz ar to neizpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punkts.

Ziņojuma pavadvēstulē ir norādīts, ka “(..) Apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa vismaz vienā no konkrētajiem tirgiem sastāda aptuveni 52%”. Savukārt 16.11.2007. vēstulē Nr. Nov 07/104 Actavis ir sniegusi informāciju, ka minētās zāles ir Neotigason. Šo zāļu aktīvā viela ir acitretīns. Latvijā tiek izplatītas arī citas zāles ar līdzīgām terapeitiskām indikācijām.

Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punkts un apvienošanās dalībniekiem bija jāiesniedz Konkurences padomē Ziņojums par apvienošanos.

6. Šīs apvienošanās konkrētās preces ir ģenēriski farmaceitiski produkti (zāles, kurās ir tāds pats aktīvo vielu kvalitatīvais un kvantitatīvais sastāvs un tāda pati zāļu forma kā atsauces zālēs un kuru bioekvivalence ar atsauces zālēm ir pierādīta attiecīgos biopieejamības pētījumos), t.i., produkti, kuru patentu termiņš ir beidzies un kurus attiecīgi var ražot un pārdot jebkurš ar attiecīgo tehnoloģiju un pieredzi, iegūstot tikai nepieciešamās atļaujas.

Ziņojumā ir norādīts, ka “Nav ietekmētu tirgu, jo Actavis nav aktīva tirgos, kuros darbojas Mērķa uzņēmums [Roche]”. Tādēļ nav Actavis un Mērķa uzņēmuma [Roche] darbības, kuras Latvijā pārklātos. Minēto faktu apstiprina 27.11.2007. Valsts zāļu aģentūras vēstulē Nr.4-4/1058 sniegtā informācija.

Tādējādi Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tirgū neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence konkrētajā tirgū.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 2.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut Actavis Group PTC ehf un F.Hoffmann – La Roche Ltd, Roche Diagnostics Gmbh apvienošanos, kas paredzēta Actavis Group PTC ehf, iegūstot La Roche Ltd un Roche Diagnostics Gmbh aktīvus.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!