• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas starpkultūru dialoga gada atklāšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2007., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167506

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 4.decembra sēdē

Vēl šajā numurā

06.12.2007., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas starpkultūru dialoga gada atklāšanu

 

Eiropas Komisija 2007.gada 4.decembrī sāka informatīvu kampaņu par Eiropas starpkultūru dialoga gadu 2008.gadā, kura devīze ir “Vienoti daudzveidībā”. Eiropas dialoga gada mērķis ir veicināt savstarpēju sapratni un labāku kopā dzīvošanu.

Saistībā ar šo gadu pētīs priekšrocības, ko sniedz kultūru daudzveidība un aktīva sabiedriskā līdzdalība Eiropas lietās, kā arī sekmēs piederības sajūtu Eiropai. Tā ir Eiropas Savienības, tās dalībvalstu un Eiropas pilsoniskās sabiedrības kopīga iniciatīva.

Eiropas gada vajadzībām ir piešķirti 10 miljoni eiro, lai atbalstītu informatīvo kampaņu, pārskatus un pētījumus par starpkultūru dialogu un lai līdzfinansētu septiņus vadošos Eiropas projektus un 27 valsts projektus (viens projekts katrā dalībvalstī) par starpkultūru dialogu ES.

Īsi pirms kampaņas atklāšanas par izglītību, apmācību, kultūru un daudzvalodību atbildīgais komisārs Jans Figels sacīja: “Eiropa, bez šaubām, saskaras ar nozīmīgiem pārbaudījumiem, kuri sakņojas attiecībās starp kultūrām. Eiropas gads 2008.gadā piedāvā lielisku izdevību izpētīt iespējas uzlabot dialogu un attiecības mūsu kultūru starpā. Šis uzdevums varētu šķist ārkārtīgi sarežģīts. Taču pirms 50 gadiem pilnīgi neiespējama šķita arī ideja apvienot mūsu kontinenta dažādās tautas Eiropas Savienībā. Tagad ir redzams Eiropas Savienības paveiktais un tās ievērojamie panākumi Eiropas valstu vienošanā. Tas nozīmē, ka mēs spējam pārvarēt grūtības, kas saistītas ar mūsu kontinenta kultūru un reliģiju sajaukumu, un mums tas ir jādara. Tieši tādēļ Eiropas gadam izvēlētā devīze ir “Vienoti daudzveidībā”.”

Eiropas Komisija uz kampaņas atklāšanas pasākumu no visas Eiropas un citām pasaules valstīm aicināja daudzas kultūras personības, kuras ir piekritušas darboties kā “starpkultūru dialoga vēstneši Eiropā”. To vidū ir brazīliešu rakstnieks Paulu Koelju (Paulo Coelho), slovāku diriģents Džeks Martins Hendlers (Jack Martin Händler), rumāņu režisors Radu Mihaileanu (Radu Mihăileanu), slovēņu konceptuālais mākslinieks Marko Peļhans (Marko Peljhan), kataloņu čellists Hordi Savals (Jordi Savall), turku pianists Fazils Sajs (Fazil Say) un Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāja no Serbijas Marija Šerifoviča (Marija Šerifović).

Pasākumā piedalīsies arī to septiņu vadošo Eiropas projektu sponsori un pārstāvji, kuriem nesen piešķīra Kopienas finansējumu, pamatojoties uz šogad publicēto atklāto uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus. Projekti aptver pilsētu kultūru, populāro mākslu, jauniešu līdzdalību, migrāciju, plašsaziņas līdzekļus, apmaiņu ar vietēja mēroga iniciatīvām, video projektus un imigrantu kopienu pasākumus. Visos projektos darbojas dalībnieki no vairākām dalībvalstīm. Ar projektu rezultātiem varēs iepazīties gada otrajā pusē.

Sadarbībā ar pilsoniskās sabiedrības organizācijām ir izveidota kampaņas tīmekļa vietne www.dialogue2008.eu, kuras mērķis ir veicināt kopīgu Eiropas starpkultūru dialoga telpu. Tīmekļa vietnē ietverta partneru sadaļa ar mērķi veicināt Eiropas Savienības mēroga sadarbības tīklu izveidi un apmaiņu ar labās prakses piemēriem. Vēl pirms tīmekļa vietnes atklāšanas tajā bija jau vairāk nekā 500 profilu, ko izveidojušas tās privātpersonas un organizācijas, kuras darbojas starpkultūru dialoga jomā.

Eiropas gads 2008.gadā ir vērsts uz tādu Eiropas politikas iniciatīvu izveidi starpkultūru dialoga jomā, kuras turpināsies vēl pēc 2008.gada. Šis gads arī parādīs, kāda ietekme piemīt Eiropas kultūras programmai aizvien lielākas globalizācijas apstākļos, kurā viens no trim galvenajiem mērķiem ir kultūras daudzveidības un starpkultūru dialoga veicināšana.

Tāpēc papildus citiem pasākumiem 2008.gadā organizēs sešas debates Briselē (ik pēc diviem mēnešiem). Katrās debatēs starpkultūru dialogu apspriedīs saistībā ar atsevišķai nozarei specifisku skatupunktu, un tiks aptvertas šādas tēmas: plašsaziņas līdzekļi, māksla, kultūras mantojums, darbavieta, dialogs starp reliģijām, izglītība, jaunatne, migrācija un integrācija.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!