• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EDSO Ministru padomes sanāksmi Madridē: demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas nostiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2007., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167428

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par e-iekļaušanu: dažādu sabiedrības grupu integrāciju sabiedriskajos un politiskajos procesos

Vēl šajā numurā

05.12.2007., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EDSO Ministru padomes sanāksmi Madridē: demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas nostiprināšanu

 

29.novembrī, uzstājoties ar ziņojumu Madridē notiekošajā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 15.Ministru padomes sanāksmē, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš pozitīvi novērtējis organizācijas šinī gadā paveikto demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas nostiprināšanā.

Atzīmējot brīvu un taisnīgu vēlēšanu nozīmi, ministrs savā uzrunā izteica nožēlu, ka Krievijas Federācijas iestāžu uzlikto ierobežojumu un birokrātijas dēļ, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs nespēs piedalīties Krievijas Valsts domes vēlēšanu novērošanā šā gada 2.decembrī.

Pievēršoties ieilgušajiem konfliktiem Moldovā un Gruzijā, M.Riekstiņš no jauna apliecināja Latvijas atbalstu šo valstu suverenitātei un teritoriālajai integritātei.

Savā uzrunā ministrs uzsvēra pastāvošo drošības un stabilitātes mehānismu nozīmi Eiropā un atzīmēja negatīvo ietekmi, ko var dot Krievijas Federācijas lēmums apturēt darbību Eiropas konvenciālo bruņoto spēku līgumā.

Ņemot vērā organizācijas institūciju un misiju uzkrāto pieredzi, ministrs iestājās par EDSO iesaisti robežas ar Afganistānu drošības nostiprināšanas projektos, kā arī par aktīvu EDSO darba turpināšanu Kosovā. Latvijas ārlietu ministrs arī aicināja pilnīgāk izmantot EDSO iespējas politiska līmeņa iesaistei vides un enerģētikas drošības jautājumu risināšanā.

Kā ziņots, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš 29. un 30.novembrī piedalījās Madridē notikušajā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 15.Ministru padomes sanāksmē. Tās laikā apspriesti aktuālie jautājumi, kas saistīti ar organizācijas darbu visās trijās EDSO darbības galvenajās jomās – humanitārajā, ekonomiskajā un politiski militārajā, kā arī reģionālajos jautājumos. Pievērsta uzmanība arī šajā gadā aktuālākajam jautājumam par iespējām uzlabot risinājumus parastā bruņojuma kontroles mehānisma tālākai darbībai Eiropā.

29.novembrī EDSO Ministru padomes ietvaros notika ārlietu ministra Māra Riekstiņa tikšanās ar Krievijas Federācijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, kurā pārrunāta abu valstu attiecību turpmākā perspektīva.

Abas puses apmainījās viedokļiem par Latvijas un Krievijas robežlīguma ratifikācijas procesa noslēgšanu pēc Latvijas Republikas Satversmes tiesas sprieduma par līguma atbilstību Latvijas Republikas Satversmei stāšanās spēkā, kā arī par citu divpusējo līgumu, kas atrodas dažādās sagatavošanas stadijās, tālāko virzību.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš atkārtoti vērsa Krievijas ārlietu ministra uzmanību uz nepieciešamību kopīgi risināt robežšķērsošanas problēmas uz Eiropas Savienības un Krievijas robežas.

30.novembrī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas 15. Ministru padomes sanāksmes ietvaros ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Knutu Vollebeku (Knut Vollebaek). Komisārs apsveica Māri Riekstiņu saistībā ar iecelšanu ārlietu ministra amatā, kā arī pauda gandarījumu par veiksmīgu robežlīguma jautājuma risinājumu Latvijā.

Ārlietu ministrs iepazīstināja augsto komisāru ar Latvijas sekmīgo sabiedrības integrācijas politiku. K.Vollebeks pozitīvi novērtēja Latvijas paveikto šajā jomā.

Atbildot uz augstā komisāra izrādīto interesi, ministrs uzaicināja K.Vollebeku personīgi ierasties vizītē un iepazīties ar minoritāšu lietu veiksmīgo risinājumu Latvijā.  Sarunas gaitā puses pārrunāja minoritāšu aizsardzības jautājumus arī citās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas valstīs.  Augstais komisārs pauda atzinīgu vērtējumu par Latvijas ekspertu iesaisti, palīdzot citām dalībvalstīm sabiedrības integrācijas jautājumu risināšanā.

Ārlietu ministrijas Informācijas  un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!